Električna energija

EPS Distribucija od danas više nije deo EPS-a

EPS Distribucija od danas vise nije deo EPS

Slika: Facebook/Zorana Mihajlović

Objavljeno

29.12.2020.

Država

Podeli

Objavljeno

29.12.2020.

Država

Podeli

Elektroprivreda Srbije (EPS) nije više vlasnik operatora distributivnog sistema (ODS) EPS Distribucija jer su njena vlasnička preneta na Vladu Srbije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas sa v. d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem Ugovor o prenosu udela u Operatoru distributivnog sistema EPS Distribucija sa EPS-a na Republiku Srbiju. EPS Distribucija zadužena je za upravljanje i održavanje distributivnog sistema u Srbiji.

Prenos vlasništva je završetak odvajanja distributivnog sistema od EPS-a koji je započet pre pet godina

Prenos udela predstavlja završetak odvajanja ODS-a od EPS-a koje je započeo pre pet godina i predstavlja odvajanje delatnosti distribucije električne energije od proizvodnje i snabdevanja. To je predviđeno Zakonom o energetici i posledica je prihvatanja pravila iz Trećeg energetskog paketa Evropske unije, koja su uvedena kako bi se povećala konkurencija na tržištu. Ideja je da operator distributivnog sistema bude nezavisna kompanija koja će omogućiti svim zainteresovanim snabdevačima, i privatnim firmama koji posluju na tržištu u Srbiji i EPS-u, da pod istim uslovima snabdevaju kupce.

ODS je važna karika u energetskoj tranziciji jer omogućava integrisanje distribuirane proizvodnje

ODS je veoma važna karika u energetskoj tranziciji jer mora da stvori uslove za lakše integrisanje novih proizvodnih kapaciteta, pre svega male snage, koji predstavljaju distribuiranu proizvodnju, kao što su, na primer, solarne elektrane na krovovima firmi, farmi ili domaćinstava.

EPS je formirao EPS Distribuciju još 2015. godine, ali do danas nije i formalno završeno njeno odvajanje tako što bi vlasništvo nad ovom firmom bilo preneto sa EPS-a na Vladu Srbije.

Mihajlović: Neće više biti dupliranja troškova

Ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da je cilj prenosa vlasništva efikasnije poslovanje oba preduzeća i jačanje delatnosti distribucije i proizvodnje električne energije.

„Do sada smo imali situaciju da je jedan deo ljudi koji rade na održavanju distributivne mreže radio u Tehničkom centru EPS-a, drugi u EPS Distribuciji, radeći gotovo isti posao, uz dupliranje pojedinih troškova. Takođe je važno što će sada ODS moći da krene u dobijanje licence, jer od svog osnivanja nema licencu, što nije u skladu sa Zakonom o energetici“, izjavila je ona.

Ona je istakla da je vizija Vlade Srbije da se gubici u distributivnoj mreži svedu na najmanju moguću meru, odnosno da budu nekoliko puta niži nego do sada.

Atlagić: Tehnički deo distributivne delatnosti će konačno biti na jednom mestu

Bojan Atlagić, v. d. direktor EPS Distribucije izjavio je da za ovu firmu potpisivanje ugovora ima višestruki značaj.

„Sa pravnog aspekta sledi dobijanje licence i čitavog niza pravnih akata u skladu sa Zakonom o energetici, a sa druge strane, tehnički deo distributivne delatnosti će konačno biti na jednom mestu, što će uticati i na kvalitet usluga, pouzdanost i kvalitet snabdevanja električnom energijom“, naveo je Atlagić.

Grčić: Naglasak EPS-a biće na ulaganjia u obnovljive izvore energije

V. d. direktor EPS-a Milorad Grčić izjavio je da će EPS nastaviti sa modernizacijom i ulaganjem u zaštitu životne sredine i u nove proizvodne kapacitete, sa posebnim naglaskom na obnovljive izvore energije, kako bi Srbija imala sve više zelene energije u budućnosti.

Komentara: (3)
vojpenz / 30.12.2020.

Zasto sediste novog preduzaca ODS distribucija nije u Novom Sadu. Da li ED Beograd ima manje gubitke na mrezi ili tzv komercijalne gubitke odnosno kradju struje? Da li ima vise objekata (trafo satnica, dalekovoda ili NN mreze)? Da li ima vise kupaca? Na sva ova pitanja i mnoga druga odgovor je NE ali ima jedno Da a to je da sesediste ED beograd nalazi u Beogradu a ne u Novom Sadu.O ukupnom prihodu i da ne govorimo.

ManijeNego / 19.03.2021.

Dosta vam je centar za upravljanje i to je samo zato što su se svi vojvođani nabili u upravu ods-a. Prirodno je da centri budu u Beogradu, glavni je grad. Nema razlike između Kragujevca, Novog Sada itd… spisak gradova je dugačak.

Goran / 01.05.2021.

Sasvim je svejedno gde je sedište firme. Može da bude i u Novom Sadu. Dozvolite samo da ga vode najbolji.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

29. decembar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

29. decembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

29. decembar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

29. decembar 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije