Energetska efikasnost

EPCG započinje projekat energetske obnove upravne zgrade

projekat energetske obnove

Slika: EPCG

Objavljeno

02.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pokreće projekat energetske obnove i adaptacije upravne zgrade, čija prva faza podrazumeva izgradnju solarne elektrane na krovu i parking prostoru.

Projekat energetske obnove upravne zgrade kompanije u Nikšiću bi u prvoj godini, po računici za proizvodnju električne energije, bio dovoljan za pokrivanje oko 40% njenih energetskih potreba.

Projekat predviđa instalaciju preko 1.000 solarnih panela

Instalacijom preko 1.000 komada solarnih panela uz primenu i ostalih mera energetske efikasnosti predviđenih projektom “Energetska obnova i adaptacija upravne zgrade EPCG“, dobiće se energetski neutralan objekat, saopštilo je preduzeće.

Ostale mere uključuju toplotnu izolaciju spoljašnjih zidova, toplotnu i hidroizolaciju krova, ugradnju savremenog sistema grejanja i klimatizacije i zamenu postojećih rasvetnih tela LED svetiljkama.

Realizacija celog projekta omogućiće pokrivanje do 97% potreba za energijom

“Realizacijom svih ovih poslova, potrebe za energijom u upravnoj zgradi će se znatno smanjiti, a proizvodnja električne energije iz solarne elektrane na krovu i parkingu upravne zgrade EPCG, u tom slučaju, pokrivaće i do 97% ukupnih potreba za energijom,” navode u kompaniji.

Plan obuhvata i ugradnju četiri punjača za električne automobile

Takođe, planom je na parking prostoru predviđena izgradnja četiri punjača za električne automobile kao naredni korak u modernizaciji voznog parka EPCG.

Očekuje se smanjenje emisije CO2 od skoro 1.290 tona godišnje

Poboljšanje performansi objekta i pozitivni efekti energetske obnove upravne zgrade EPCG, stare preko 60 godina, pored finansijskih benefita, ogledaće se i u smanjenju emisije CO2 od skoro 1.290 tona na godišnjem nivou.

Ovim projektom EPCG će, kako se navodi, dati pozitivan primer kompanije koja primenjuje savremene standarde u oblasti energetske efikasnosti i promoviše trendove smanjenja potrebe za energijom iz konvencionalnih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

2. jun 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

2. jun 2020. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

2. jun 2020. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

2. jun 2020. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje