OIE

EPCG će uzeti kredit od 70 miliona evra za instaliranje solarnih panela

EPCG solari kredit 70 miliona evra solarni paneli

Foto: EPCG

Objavljeno

29.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) namerava da se zaduži 70 miliona evra kako bi finansirala program Solari 5.000 + koji znači da će još 5.000 domaćinstava, pravnih lica i stambenih zajednica dobiti priliku da pod povoljnim uslovima proizvodi zelenu energiju za sopstvenu potrošnju.

U cilju uzimanja kredita EPCG je objavila međunarodni javni poziv za izbor domaćih i inostranih finansijskih institucija za finansiranje projekta Solari 5.000+.

Sredstava za realizaciju projekta Solari 5.000+ obezbediće se kreditnim zaduženjem od 70 miliona evra na osnovu sprovedenih pregovora sa finansijskim institucijama koje se prijave na javni poziv, navela je ova državna kompanija.

Javni poziv je osmišljen tako da se obezbedi maksimalni mogući iznos bespovratnih sredstava

Banke mogu ponuditi ceo iznos, ali i deo traženih sredstava, a najmanji iznos u tom slučaju je 10 miliona evra.

Tema pregovora sa finansijskim institucijama biće grant, uslovi i rok vraćanja kredita, kao i kamatna stopa i grejs period, navela je EPCG.

Pravo učešća imaju sve domaće i međunarodne finansijske institucije, a rok za dostavljanje ponuda je 31. januar 2023. godine.

EPCG je navela da je javni poziv koncipiran tako da se obezbedi maksimalni mogući iznos bespovratnih sredstava s obzirom da evropske i svetske banke izdvajaju značajna sredstva za finansiranje zelenih projekata.

Kompanija, kako je navedeno, planira da obezbedi kreditiranje koje će omogućiti da potrošači ili prozjumeri otplaćuju ulaganje u krovnu solarnu elektranu u mesčnim ratama koje sumanje od njihovih računa za utrošenu eektričnu energiju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

29. decembar 2022. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

29. decembar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

29. decembar 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

29. decembar 2022. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta