Električna energija

ENTSO-E: Raspad evropske sinhrone zone na dva dela počeo je u Hrvatskoj

entso e ernestinovo system separation continental europe

Slika: Th G from Pixabay

Objavljeno

28.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ispad opreme u hrvatskoj trafostanici Ernestinovo bio je inicijalni događaj koji je doveo do razdvajanja sinhrone zone Kontinentalna Evropa na dva dela 8. januara u 14:05 koji su ponovo spojeni u 15:08, navodi se u najnovijim rezultatima istrage ovog neuobičajnog incidenta koju je sprovela Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO-E).

ENTSO-E je prva objašnjenja objavio samo nedelju dana posle ovog događaja, a sada je saopštio nove detalje koji su rezultat analize, kako su naveli, velikog dela relevantnih podataka u cilju detaljne rekonstrukcije događaja.

Usled raspada jedinstvene sinhrone zone došlo je do smanjenja frekvence u severoistočnom delu zone i povećanja u jugoistočnom delu, kao i isključivanje sa mreže potrošača kojima je bila potrebna ukupna snaga od 233 MW.

ENTSO-E je naveo da najnoviji rezultati imaju preliminarni karakter jer je moguće da će se pojaviti nove činjenice tokom istrage.

„Ispad“ prekidača u Ernestinovu kao okidač

Kako je naveo ENTSO-, analiza je pokazala da je inicijalni događaj bio „ispad“ prekidača u 400 kV spojnom polju u trafostanici (TS) Ernestinovo (Hrvatska) usled dejstva prekostrujne zaštite u 14:04:25. To je dovelo do isključenja dve sabirnice u TS Ernestinovo, a zatim to razdvajanja tokova električne energije na severozapadni i jugoistočni deo.

Dalekovodovi na pravcu severozapad koji su ostali povezani na jednu sabirnicu, povezivali su TS Ernestinovo sa Zerjavinecom (Hrvatska) i mestom Pecs (Mađarska), dok dalekovodi ka jugoistoku, koji su ostali povezani na drugu sabirnicu, povezivali su Ernestinovo sa Ugljevikom (Bosna i Hercegovina) i Sremskom Mitrovicom (Srbija), naveo je ENTSO-E u analizi.

entso e sinhrona zona raspad ernestinovo
Razdvajanje dve sabirnice u Ernestinovu (slika: ENTSO-E)

Razdvajanje tokova u TS Ernestinovo, dovodi do premeštanja tokova električne energije ka susednim vodovima koji su nakon toga doživeli preopterećenje. U 14:04:48, dalekovod Subotica – Novi Sad (Srbija) je ispao iz pogona usled dejstva prekostrujne zaštite, a nakon toga su usledili dalji ispadi vodova zbog dejstva distantne zaštite, što je na kraju dovelo do toga da u 14:05:08 sistem bude razdvojen na dva dela.

entso e sinhrona zona raspad hrvatska
Ispadi dodatnih elemenata prenosne mreže nakon razdvajanja dve sabirnice u Ernestinovu (slika: ENTSO-E)

Linija duž koje se podelila sinhrona zona išla je preko Hrvatske, Srbije i Rumunije. Na jednoj strani su ostale zemlje bivše SFRJ bez Slovenije, zatim Albanija, Bugarska, Grčka, Kipar, Mađarska, Rumunija i Turska, a na drugoj skoro cela EU.

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Zbog razdvajanja sistema došlo je do manjka električne energije (otprilike 6,3 GW snage) u severozapadnoj oblasti, a viška u jugoistočnoj oblasti (oko 6,3 GW), što je potom dovelo do pada frekvence u severozapadnoj oblasti i do rasta u jugoistočnoj oblasti.

Između 14.30 i 15.06, frekvenca u jugoistočnoj oblasti se kretala u rasponu od 49,9 Hz do 50,2 Hz zbog njene znatno manje veličine, gde je i isključeno nekoliko proizvodnih jedinica. Tokom tog perioda, frekvenca u severozapadnoj oblasti je znatno manje oscilirala i zadržala se na blizu nominalne vrednosti.

To ponašanje frekvencije je predmet dalje detaljne istrage, naveo je ENTSO-E.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom

Bugarska mogucnosti 2040 prekine upotrebu uglja

Bugarska razmatra mogućnosti da najkasnije 2040. prekine upotrebu uglja

12 октобра 2021 - Nakon predstojećih izbora, Narodno sobranje Bugarske će odlučivati između tri roka za obustavljanje korišćenja uglja: 2035, 2038. i 2040. godine

nuklearna-elektrana-dozvola-krsko

Podneta tužba zbog energetske dozvole za drugi blok nuklearke Krško

12 октобра 2021 - Pored energetske dozvole, ove tri NVO tvrde i da je klimatska strategija Slovenije delom protivzakonita i neustavna.