Električna energija

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Slika: ENTSO-E

Objavljeno

21.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva dela 8. januara u 14:05, a ponovo je spojena u 15:08. Ovo je, inače, veoma retka situacija, i desila se dosad samo jednom, i to novembra 2006. godine, kada je izazvala mnogo veće posledice nego sada.

Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO-E) saopštila je prve detalje ovog incidenta, koji je doveo do smanjenja frekvence u severoistočnom delu sinhrone zone i povećanja frekvence u jugoistočnom delu, kao i isključivanje sa mreže potrošača kojima je bila potrebna ukupna snaga od 233 MW.

Linija duž koje se podelila sinhrona zona išla je preko Hrvatske, Srbije i Rumunije. Na jednoj strani su ostale zemlje bivše SFRJ bez Slovenije, zatim Albanija, Bugarska, Grčka, Kipar, Mađarska, Rumunija i Turska, a na drugoj skoro cela EU.

„U skladu sa odredbama Smernica za rad sistema, u toku je detaljna istraga o događaju koja uključuje analizu velikog broja snimaka u realnom vremenu sa zaštitnih uređaja i drugih elemenata elektroenergetskog sistema. Rezultati istrage biće saopšteni kada analiza bude završena“, saopštio je ENTSO-E.

Šta se dešavalo između 14:05 i 15:08?

Otprilike u 14:05 frekvenca u severozapadnom delu Kontinentalne Evrope prvo se smanjila na 49,74 Hz, što je trajalo oko 15 sekundi, a onda se stabilizovala na 49,84 Hz. Istovremeno, frekvenca u jugoistočnom delu zone se povećala na 50,6 Hz pre nego što se ustalila na 50,2-50,3 Hz, navodi se u saopštenju ENTSO-E.

entso e sinhrona zona raspad frekvenca januar 2021

Zbog niske frekvence u severozapadnom području, aktivirani su ugovori o uslugama za isključenje kapaciteta (eng. interruptible services), potpisani sa potrošačima u Francuskoj i Italiji, ukupne snage oko 1,7 GW, sa ciljem da se smanji odstupanje. To su ugovori operatora prenosnih sistema sa velikim kupcima energije koji podrazumevaju da oni mogu biti isključeni ako frekvenca padne ispod određenog nivoa. Osim toga, automatski su aktivirani rezervni kapaciteti snage 420 MW i 60 MW iz sinhronih zona Nordijskih zemalja i Velike Britanije.

Ove mere su obezbedile da je već u 14:09 odstupanje frekvence bilo ograničeno na oko 0,1 Hz u severozapadnom području od nominalne frekvence od 50 Hz, navodi se u saopštenju.

U 15:08 oba područja su ponovo bila spojena u jedinstvenu sinhronu zonu

Zbog velikog povećanja frekvence u jugoistočnom delu zone, automatski i manuelno su aktivirane mere (smanjenje napajanja proizvodnih jedinica) kako bi se stabilizovala frekvenca. Tako je u 15:05 odstupanje frekvence u jugoistočnom području ograničeno na +0,1 Hz od nominalne frekvencije od 50 Hz.

Automatski odgovor i koordinisane akcije, koje su preduzeli operatori prenosnih sistema u Kontinentalnoj Evropi, osigurali su, kako se navodi, da se situacija brzo vrati u normalno stanje.

Tako su veliki potrošači, koji su u skladu sa ugovorima isključeni, ponovo povezani u 14:47 u Francuskoj i u 14:48 u Italiji, a u 15:08 oba područja sinhrone zone Kontinentalna Evropa ponovo su povezana.

ENTSO-E je, takođe, objavio pitanja i odgovore u vezi sa ovim događajem.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica