Električna energija

Kako se evropska sinhrona zona raspala na dva dela?

entso e sinhrona zona raspad januar 2021

Slika: ENTSO-E

Objavljeno

21.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Zbog prekida rada nekoliko elemenata prenosne mreže, sinhrona zona Kontinentalna Evropa raspala se na dva dela 8. januara u 14:05, a ponovo je spojena u 15:08. Ovo je, inače, veoma retka situacija, i desila se dosad samo jednom, i to novembra 2006. godine, kada je izazvala mnogo veće posledice nego sada.

Evropska mreža operatora prenosnih sistema (ENTSO-E) saopštila je prve detalje ovog incidenta, koji je doveo do smanjenja frekvence u severoistočnom delu sinhrone zone i povećanja frekvence u jugoistočnom delu, kao i isključivanje sa mreže potrošača kojima je bila potrebna ukupna snaga od 233 MW.

Linija duž koje se podelila sinhrona zona išla je preko Hrvatske, Srbije i Rumunije. Na jednoj strani su ostale zemlje bivše SFRJ bez Slovenije, zatim Albanija, Bugarska, Grčka, Kipar, Mađarska, Rumunija i Turska, a na drugoj skoro cela EU.

„U skladu sa odredbama Smernica za rad sistema, u toku je detaljna istraga o događaju koja uključuje analizu velikog broja snimaka u realnom vremenu sa zaštitnih uređaja i drugih elemenata elektroenergetskog sistema. Rezultati istrage biće saopšteni kada analiza bude završena“, saopštio je ENTSO-E.

Šta se dešavalo između 14:05 i 15:08?

Otprilike u 14:05 frekvenca u severozapadnom delu Kontinentalne Evrope prvo se smanjila na 49,74 Hz, što je trajalo oko 15 sekundi, a onda se stabilizovala na 49,84 Hz. Istovremeno, frekvenca u jugoistočnom delu zone se povećala na 50,6 Hz pre nego što se ustalila na 50,2-50,3 Hz, navodi se u saopštenju ENTSO-E.

entso e sinhrona zona raspad frekvenca januar 2021

Zbog niske frekvence u severozapadnom području, aktivirani su ugovori o uslugama za isključenje kapaciteta (eng. interruptible services), potpisani sa potrošačima u Francuskoj i Italiji, ukupne snage oko 1,7 GW, sa ciljem da se smanji odstupanje. To su ugovori operatora prenosnih sistema sa velikim kupcima energije koji podrazumevaju da oni mogu biti isključeni ako frekvenca padne ispod određenog nivoa. Osim toga, automatski su aktivirani rezervni kapaciteti snage 420 MW i 60 MW iz sinhronih zona Nordijskih zemalja i Velike Britanije.

Ove mere su obezbedile da je već u 14:09 odstupanje frekvence bilo ograničeno na oko 0,1 Hz u severozapadnom području od nominalne frekvence od 50 Hz, navodi se u saopštenju.

U 15:08 oba područja su ponovo bila spojena u jedinstvenu sinhronu zonu

Zbog velikog povećanja frekvence u jugoistočnom delu zone, automatski i manuelno su aktivirane mere (smanjenje napajanja proizvodnih jedinica) kako bi se stabilizovala frekvenca. Tako je u 15:05 odstupanje frekvence u jugoistočnom području ograničeno na +0,1 Hz od nominalne frekvencije od 50 Hz.

Automatski odgovor i koordinisane akcije, koje su preduzeli operatori prenosnih sistema u Kontinentalnoj Evropi, osigurali su, kako se navodi, da se situacija brzo vrati u normalno stanje.

Tako su veliki potrošači, koji su u skladu sa ugovorima isključeni, ponovo povezani u 14:47 u Francuskoj i u 14:48 u Italiji, a u 15:08 oba područja sinhrone zone Kontinentalna Evropa ponovo su povezana.

ENTSO-E je, takođe, objavio pitanja i odgovore u vezi sa ovim događajem.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

21. januar 2021. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

21. januar 2021. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

21. januar 2021. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

21. januar 2021. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji