Klimatske promene

Energetske kompanije traže odštetu od zemalja EU zbog propalih projekata za fosilna goriva

Energetske kompanije odstetu zemalja EU propalih fosilna goriva

Foto: KitzD66 from Pixabay

Objavljeno

23.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

RWE, Uniper, Rockhopper i još dve firme iz sektora energetike traže 3,7 milijardi evra odštete od Holandije, Italije, Poljske i Slovenije nakon što su vlade tih zemalja blokirale njihove investicije u ugalj, naftu i gas i pooštrile propise za zaštitu životne sredine.

Evropska unija ubrzava proces dekarbonizacije, što je dobro za zdravlje njenih stanovnika i trebalo bi da ublaži klimatske promene i njihove posledice, samo što takođe čini dugo planirane investicije u sektoru fosilnih goriva teško izvodljivim ili nemogućim. Pet kompanija iz oblasti energetike i istraživanja rezervi fosilnih goriva osporilo je odluke vlada Holandije, Italije, Poljske i Slovenije koje ih primoravaju da zatvore termoelektrane na ugalj, blokiraju im projekte ili uvode obavezu izrade studija o uticaju na životnu sredinu, prenosi Financial Times.

RWE i Uniper iz Nemačke, Rockhopper iz Velike Britanije i još dve firme podnele su tužbe za kompenzacije od ukupno 3,7 milijardi evra, pozivajući se na Ugovor o energetskoj povelji (Energy Charter Treaty – ECT) , stoji u članku.

Postoji i šesta tužba, koju je austrijski Petrochemical Holding pokrenuo protiv Rumunije na ime ugovora o jednom naftnom projektu, a tražena suma nije poznata.

Zabrana frakinga u Sloveniji mogla bi da naškodi državnim finansijama

Po informacijama koje je u septembru objavila britanska nevladina organizacija Global Justice Now, Ascent Resources je tužio Sloveniju za sto miliona evra zato što ga je obavezala da izradi studiju o uticaju svojih planova za hidraulično frakturisanje odnosno lomljenje, poznatije kao fraking. Tom tehnologijom se, upumpavanjem mešavine vode, peska i hemikalija pod visokim pritiskom na površinu zemlje izbacuju rezerve gasa i nafte, pa i geotermalne vode.

Inače, i Vlada Slovenije i opozicija su upravo objavile da će zasebno predložiti amandmane kojima bi se potpuno zabranili veliki projekti frakinga.

Kompanije koje rade sa fosilnim gorivima traže da im se gubici nadoknade u skladu s Ugovorom o energetskoj povelji iz 1994. godine

Nejasno je da li su tužbe iz poslednjeg novinskog izveštaja iste one o kojima je Balkan Green Energy News već pisao ili barem da li je u međuvremenu bilo nekih promena. Tužioci u svim pomenutim slučajevima traže odštetu u skladu s odredbama Ugovora o energetskoj povelji, međunarodnog sporazuma iz 1994. godine.

Britanska medijska kuća je objavila i da je Rockhopper Italiju tužio zbog toga što mu je onemogućila da nastavi rad na naftnom polju Ombrina Mare u Jadranskom moru. To odgovara informaciji iz septembra, kada je ova britanska firma tražila 260 miliona evra odštete.

RWE, Uniper suočeni s gubicima jer moraju ranije da zatvore elektrane na ugalj

Po dokumentima citiranim u novom članku, RWE i Uniper su svoje sporove pokrenuli protiv Holandije. Te dve kompanije se ne slažu s odlukama koje ih primoravaju da zatvore svoje termoelektrane na ugalj pre roka. U pomenutom ranijem izveštaju stoji da polažu pravo na ukupnu odštetu od preko dve milijarde evra.

RWE je u saopštenju koje je poslao Energy Live Newsu naveo da ima razumevanja za energetsku tranziciju i da u njoj i učestvuje, ali da mu je holandskim Zakonom o zabrani uglja iz 2019. mirno uživanje imovine narušeno bez kompenzacije.

„RWE je stoga u januaru 2021. podneo zahtev za arbitražu Međunarodnom centru za rešavanje imovinskih sporova. Pored toga, u februaru 2021. je protiv Države Holandije pokrenut domaći pravni postupak“, kazali su u nemačkoj kompaniji.

Sporovi po odredbama ECT-a obavijeni velom tajne

Postupci po odredbama Ugovora o energetskoj povelji su „često obavijeni velom tajne i dokumenti se retko objavljuju,“ piše FT. Evropska komisija je inicirala promene sporazuma da bi klimatska akcija mogla da se sprovodi bez sporova, ali to joj ne uspeva.

„Potpuna je ludost to što se zastarelim ugovorima i korporativnom pohlepom aktivno sabotira postepeno ukidanje korišćenja uglja na svetskom nivou. Odredbe iz ECT-a i ISDS-a su velika pretnja klimatskoj akciji,“ izjavio je Romain Ioualalen iz kampanje Oil Change International. ISDS je akronim za mehanizam za rešavanje sporova između država i investitora (investor-state dispute settlement)

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prekogranicnoj vode energetike slivu reke Drine energetske tranzicije klimatskih

Podrška prekograničnoj saradnji u sektorima vode i energetike u slivu reke Drine za postizanje zelene energetske tranzicije i klimatskih obaveza

23. februar 2022. - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, UNECE i Finska su u okviru Sarajevske energetske i klimatske sedmice organizovali diskusiju o razvoju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u slivu reke Drine

Klimatsku politiku moramo razdvojiti od geopolitickih pitanja

Klimatsku politiku moramo razdvojiti od geopolitičkih pitanja

23. februar 2022. - Izvršni direktor IEA Fatih Birol upozorio je države sveta da treba da razdvoje klimatska pitanja od geopolitičkih

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

23. februar 2022. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Klimatske promene drugi ljudski faktori pogorsali poplave Libiji Grckoj

Klimatske promene, drugi ljudski faktori pogoršali poplave u Libiji, Grčkoj

23. februar 2022. - Zagrevanje izazvano ljudskim aktivnostima povećalo je verovatnoću obilnih padavina do 10 puta u Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj, i do 50 puta u Libiji