Klimatske promene

Naftne kompanije širom sveta tuže vlade zbog manjeg profita

Naftne kompanije tuze drzave jer su im brigom o klimatskim promenama smanjile profit

Slika: Pixabay/EliseAldram

Objavljeno

20.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Pet naftno-gasnih kompanija tužilo je Holandiju, Italiju, Sjedinjene Američke Države i Sloveniju jer su im smanjile profit donošenjem odluka koje za cilj imaju suzbijanje klimatskih promena i zaštitu životne sredine. Kao nadoknadu traže 15 milijardi evra.

Tužbe su podnele kompanije Rockhopper, Ascent Resources, RWE, TC Energy i Uniper, prenela je britanska nevladina organizacija Global Justice Now.

Pet najvećih tužbi podrazumevaju odštetu od 5 milijardi evra

Vlade četiri države su tužene na osnovu međunarodnih zakona koji uređuju trgovinske i investicione ugovore u okviru mehanizma za rešavanje sporova između država i investitora (investor-state dispute settlement – ISDS).

Ugovor o Energetskoj povelji omogućava kompanijama da tuže zemlje, ali isto pravo ne daje i vladama

Jedan od međunarodnih ugovora na kojima se zasniva ovaj mehanizam je Ugovor o energetskoj povelji iz 1994. godine, koji se bavi isključivo stranim ulaganjima u energetski sektor. Prema Ugovoru strane energetske i rudarske kompanije mogu da tuže zemlje potpisnice jer su im onemogućile da koriste prirodne resurse i tako nanele štetu, saopštio je portal CleanTechnica.com.

Britanska kompanija Ascent Resources tužila je Sloveniju za 100 miliona evra

Sloveniju tuži kompanija Ascent Resources zbog zahteva da uradi procenu uticaja na životnu sredinu za projekta frakinga ovoj zemlji. Britanska kompanija traži odštetu od oko 100 miliona evra.

Još jedna britanska kompanija za istraživanje nalažišta nafte i gasa, Rockhopper, tuži Italiju za oko 260 miliona evra zbog zabrane radova u blizini obale.

Holandija je tužena za više od 2 milijarde evra zbog planova da prestane da koristi ugalj

Holandija se suočava sa dve tužbe u ukupnom iznosu od više od 2 milijarde evra, koje su podnele nemačke kompanije RWE i Uniper zbog odluke vlade da prestane da koristi ugalj i zatvori elektrane na ugalj do 2030.

Najveću tužbu, vrednu skoro 13 milijardi evra, podnela je kanadska kompanija TC Energy protiv Sjedinjenih Američkih Država zbog otkazivanja projekta naftovoda kompanije Keystone XL zbog brige o životnoj sredini i društvenoj pravdi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

20. septembar 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

20. septembar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

20. septembar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

20. septembar 2021. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto