Klimatske promene

Naftne kompanije širom sveta tuže vlade zbog manjeg profita

Naftne kompanije tuze drzave jer su im brigom o klimatskim promenama smanjile profit

Slika: Pixabay/EliseAldram

Objavljeno

20.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Pet naftno-gasnih kompanija tužilo je Holandiju, Italiju, Sjedinjene Američke Države i Sloveniju jer su im smanjile profit donošenjem odluka koje za cilj imaju suzbijanje klimatskih promena i zaštitu životne sredine. Kao nadoknadu traže 15 milijardi evra.

Tužbe su podnele kompanije Rockhopper, Ascent Resources, RWE, TC Energy i Uniper, prenela je britanska nevladina organizacija Global Justice Now.

Pet najvećih tužbi podrazumevaju odštetu od 5 milijardi evra

Vlade četiri države su tužene na osnovu međunarodnih zakona koji uređuju trgovinske i investicione ugovore u okviru mehanizma za rešavanje sporova između država i investitora (investor-state dispute settlement – ISDS).

Ugovor o Energetskoj povelji omogućava kompanijama da tuže zemlje, ali isto pravo ne daje i vladama

Jedan od međunarodnih ugovora na kojima se zasniva ovaj mehanizam je Ugovor o energetskoj povelji iz 1994. godine, koji se bavi isključivo stranim ulaganjima u energetski sektor. Prema Ugovoru strane energetske i rudarske kompanije mogu da tuže zemlje potpisnice jer su im onemogućile da koriste prirodne resurse i tako nanele štetu, saopštio je portal CleanTechnica.com.

Britanska kompanija Ascent Resources tužila je Sloveniju za 100 miliona evra

Sloveniju tuži kompanija Ascent Resources zbog zahteva da uradi procenu uticaja na životnu sredinu za projekta frakinga ovoj zemlji. Britanska kompanija traži odštetu od oko 100 miliona evra.

Još jedna britanska kompanija za istraživanje nalažišta nafte i gasa, Rockhopper, tuži Italiju za oko 260 miliona evra zbog zabrane radova u blizini obale.

Holandija je tužena za više od 2 milijarde evra zbog planova da prestane da koristi ugalj

Holandija se suočava sa dve tužbe u ukupnom iznosu od više od 2 milijarde evra, koje su podnele nemačke kompanije RWE i Uniper zbog odluke vlade da prestane da koristi ugalj i zatvori elektrane na ugalj do 2030.

Najveću tužbu, vrednu skoro 13 milijardi evra, podnela je kanadska kompanija TC Energy protiv Sjedinjenih Američkih Država zbog otkazivanja projekta naftovoda kompanije Keystone XL zbog brige o životnoj sredini i društvenoj pravdi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

SAD-predlog-zakona-klima

Amerika “prelomila” – usvaja se istorijski zakon za borbu protiv klimatskih promena

09 августа 2022 - Američki Senat usvojio je tesnom većinom predlog zakona kojim se izdvaja 369 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena

Cene struje gasa EU rekorde suse zastoja francuskim nuklearkama

Cene struje, gasa u EU ruše rekorde usled suše, zastoja u francuskim nuklearkama

03 августа 2022 - Visoke temperature dižu potražnju za strujom za rashlađivanje, a niski vodostaji remete rad nuklearnih elektrana i isporuke uglja brodovima

m+ grupa odrzive obveznice zelene hrvatska

Izdate prve zelene obveznice u Hrvatskoj

02 августа 2022 - Firma se bavi pružanjem usluga kontakt centara i autsorsinga poslovnih i tehnoloških procesa u 14 zemalja u JIE