Klimatske promene

Naftne kompanije širom sveta tuže vlade zbog manjeg profita

Naftne kompanije tuze drzave jer su im brigom o klimatskim promenama smanjile profit

Slika: Pixabay/EliseAldram

Objavljeno

20.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Pet naftno-gasnih kompanija tužilo je Holandiju, Italiju, Sjedinjene Američke Države i Sloveniju jer su im smanjile profit donošenjem odluka koje za cilj imaju suzbijanje klimatskih promena i zaštitu životne sredine. Kao nadoknadu traže 15 milijardi evra.

Tužbe su podnele kompanije Rockhopper, Ascent Resources, RWE, TC Energy i Uniper, prenela je britanska nevladina organizacija Global Justice Now.

Pet najvećih tužbi podrazumevaju odštetu od 5 milijardi evra

Vlade četiri države su tužene na osnovu međunarodnih zakona koji uređuju trgovinske i investicione ugovore u okviru mehanizma za rešavanje sporova između država i investitora (investor-state dispute settlement – ISDS).

Ugovor o Energetskoj povelji omogućava kompanijama da tuže zemlje, ali isto pravo ne daje i vladama

Jedan od međunarodnih ugovora na kojima se zasniva ovaj mehanizam je Ugovor o energetskoj povelji iz 1994. godine, koji se bavi isključivo stranim ulaganjima u energetski sektor. Prema Ugovoru strane energetske i rudarske kompanije mogu da tuže zemlje potpisnice jer su im onemogućile da koriste prirodne resurse i tako nanele štetu, saopštio je portal CleanTechnica.com.

Britanska kompanija Ascent Resources tužila je Sloveniju za 100 miliona evra

Sloveniju tuži kompanija Ascent Resources zbog zahteva da uradi procenu uticaja na životnu sredinu za projekta frakinga ovoj zemlji. Britanska kompanija traži odštetu od oko 100 miliona evra.

Još jedna britanska kompanija za istraživanje nalažišta nafte i gasa, Rockhopper, tuži Italiju za oko 260 miliona evra zbog zabrane radova u blizini obale.

Holandija je tužena za više od 2 milijarde evra zbog planova da prestane da koristi ugalj

Holandija se suočava sa dve tužbe u ukupnom iznosu od više od 2 milijarde evra, koje su podnele nemačke kompanije RWE i Uniper zbog odluke vlade da prestane da koristi ugalj i zatvori elektrane na ugalj do 2030.

Najveću tužbu, vrednu skoro 13 milijardi evra, podnela je kanadska kompanija TC Energy protiv Sjedinjenih Američkih Država zbog otkazivanja projekta naftovoda kompanije Keystone XL zbog brige o životnoj sredini i društvenoj pravdi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

Sat za našu planetu, pridruži se najvećoj ekološkoj akciji na svetu

20. septembar 2021. - Građani, kompanije i ustanove će 25. marta u 20.30 časova pogasiti svetla na jedan sat radi simbolične podrške planeti i podizanja svesti.

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

20. septembar 2021. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

Evropska komisija planira zaštitu potrošača od grinvošinga i garantovanje prava na popravku

EU će zaštititi potrošače od lažnih zelenih proizvoda i zagarantovati pravo na popravku

20. septembar 2021. - Evropska komisija je usvojila predlog direktiva o grinvošingu i pravu na popravku sa ciljem da zaštiti potrošače i životnu sredinu

srbija sistem za pracenje emisija GHG svetska banka

Srbija bi do 2026. trebalo da dobije funkcionalan sistem za praćenje, izveštavanje i verifikaciju emisija

20. septembar 2021. - Uvođenje sistema deo je programa koji je dogovoren sa Svetskom bankom prilikom uzimanja dva kredita vredna skoro 220 miliona evra