OIE

Energetska zajednica, The Nature Conservancy zajedno ubrzavaju zelenu energetiku

Uspostavljeno partnerstvo izmedju Energetske zajednice i organizacije The Nature Conservancy TNC u cilju ubrzanja izdavanja dozvola za projekte obnoviljih izvora energije

Foto: The Nature Conservancy

Objavljeno

24.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice i međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine The Nature Conservancy (TNC) uspostavili su partnerstvo za unapređivanje procesa planiranja projekata u sektoru obnovljivih izvora energije i izdavanja dozvola. Saradnja je utemeljena memorandumom o razumevanju i usklađena sa Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice, koji počiva na principima održivog energetskog razvoja.

Cilj memoranduma je, kako navode dve organizacije, jačanje održivosti energetskih projekata širom Energetske zajednice, sa posebnim naglaskom na obnovljive izvore energije i pojednostavljivanje procedura za izdavanja dozvola.

Imperativ ovog partnerstva proizilazi iz globalnih prilika, uključujući potrebu za ublažavanjem klimatskih promena, energetskom sigurnošću i ekonomskim razvojem u Energetskoj zajednici, poručio je TNC.

“Zajedno ćemo pokazati da međusektorska saradnja može doprineti izgradnji kapaciteta u ugovornim stranama Energetske zajednice i ubrzanju razvoja obnovljivih izvora energije, koji je na usluzi i društvu, i prirodi. Ovakva saradnja ne samo da osnažuje naš rad na Zapadnom Balkanu, već postavlja standarde za njegovu širu primenu”, rekla je Dragana Mileusnić, direktorka TNC-ovog programa za Jugoistočnu Evropu.

The Nature Conservancy je dodao da će sarađivati sa Sekretarijatom Energetske zajednice i predstavnicima stručne javnosti na rešenjima za identifikaciju lokacija pogodnih za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

U Evropskoj uniji, zemlje članice su se obavezale da odrede zone u kojima je mala mogućnost konflikta na ovom planu. To su područja koja imaju velik potencijal za razvoj projekata zelene energije uz minimalan uticaj na životnu sredinu. Kada se ove zone mapiraju, proces izdavanja dozvola za projekte obnovljivih izvora energije bi se odvijao po ubrzanom postupku, objašnjeno je u saopštenju.

Ubrzanje razvoja projekata obnovljivih izvora energije

Krajnji cilj ove saradnje je ubrzanje razvoja projekata obnovljivih izvora energije koji neće biti u suprotnosti sa drugim ekonomskim aktivnostima, poput poljoprivrede i turizma, stoji u saopštenju.

Radi postizanja klimatskih ciljeva, energetske bezbednosti i ekonomskog razvoja, ugovorne strane Energetske zajednice moraju povećati udeo obnovljivih izvora energije, a da bi to postigle, na prvom mestu moraju rešiti problem zastoja u proceduri izdavanja dozvola, imajući u vidu da desetine gigavata solarnih i vetroenergetskih projekata čeka priključenje na mrežu, poručio je TNC.

Napredak već postignut u Srbiji i Severnoj Makedoniji

Novi memorandum o razumevanju će osnažiti inicijative uspostavljanja specijalnih zona za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, nadovezujući se na napredak koji je već postignut u Srbiji i Severnoj Makedoniji, sa ciljem da se ti napori prošire na čitav region Energetske zajednice, zaključila je ta organizacija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

24. oktobar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

24. oktobar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

alcazar dfc investicije zapadni balkan

Alcazar obezbedio 50 miliona dolara za investicije, projekti i na Zapadnom Balkanu

24. oktobar 2023. - Kompanija Alcazar Energy sa sedištem u Luksemburgu obezbedila je 50 miliona dolara za investicije u...

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

24. oktobar 2023. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.