Električna energija

Energetska zajednica pokrenula spor protiv Srbije zbog termoelektrane Morava

energetska-zajednica-spor-te-morava-srbija

TE Morava (foto: EPS)

Objavljeno

24.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je postupak za rešavanje spora protiv Srbije  jer nije zaustavila rad termoelektrane Morava, kojom upravlja Elektroprivreda Srbije (EPS). Postrojenje ima jedan blok instalisane snage 120 MW koji je prošle godine proizveo 560 GWh ili 1,8 odsto ukupne proizvodnje EPS-a.

Srbija se tako pridružila Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori protiv kojih je Energetska zajednica već pokrenula sporove jer nisu zaustavile rad termoelektrana Pljevlja, Kakanj i Tuzla i ispoštovale opt-aut mehanizam (eng. opt-out mechanism).

„Sekretarijat je uputio uvodno pismo Srbiji u vezi sa njenim kršenjem Direktive o velikim ložištima (eng. Large Combustion Plants Directive – LCPD) u slučaju TE Morava, koja nastavlja sa radom uprkos isteku dozvoljenog broja radnih sati u okviru opt-aut mehanizma“, saopštio je Sekretarijat.

Mehanizam opt-aut ​​uključuje deset blokova u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

Da podsetimo, mehanizam je opcija da članice Energetske zajednice ispoštuju pomenutu Direktivu Evropske unije, koja određuje limite za emisije sumpor-dioksida (SO2), azotnih-oksida (NOx) i prašine iz „velikih ložišta“ ili elektrana.

Opt-aut omogućava da se pojedine elektrane izuzmu od primene Direktive što znači da dobijaju limit od 20.000 radnih sati od 1. januara 2018. do 31. decembra 2023. Kada iskoriste taj limit odnosno posle 31. decembra 2023. mogu da nastave da rade samo, kako kažu u Sekretarijatu, ako ispunjavaju standarde propisane EU Direktivom o industrijskim emisijama (eng. Industrial Emissions Directive – IED).

To, međutim, nije slučaj za TE Morava, koja je u 2022. dostigla odobreni limit, saopštio je Sekretarijat.

Prognoze su govorile da će TE Morava iskoristiti 20.000 sati u septembru 2022.

Sekretarijat podseća da su BiH, Crna Gora i Srbija nakon pisane izjave da deset blokova u termoelektranama neće raditi duže od 20.000 sati od Ministarskog saveta Energetske zajednice dobili izuzeće.

U Godišnjem izveštaju o implementaciji za 2022, objavljenom u decembru 2022, Sekretarijat je naveo da se očekuje da TE Morava limit iskoristi u septembru 2022.

Inače, Sekretarijat je spor protiv Crne Gore pokrenuo u aprilu 2021, a protiv BiH u oktobru 2022. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nije isključila TE Pljevlja, dok je Elektroprivreda BiH (EPBiH) nastavila da proizvodi energiju u dva bloka u termoelektranama Tuzla i Kakanj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

24. oktobar 2023. - Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet

eps cena struje privreda dusan stanar

Hoće li EPS smanjiti cene električne energije za privredu?

24. oktobar 2023. - Dušan Stanar piše o tome šta čeka privredu od 1. maja, do kada važi trenutna cena struje od 120 evra po megavat-satu

Severnomakedonski ESM milijardu evra dekarbonizaciju

Viktor Andonov učestvuje na konferenciji BEF 2024 i poručuje: ESM investira milijardu evra u dekarbonizaciju

24. oktobar 2023. - Jedan od učesnika na Beogradskom energetskom forumu (BEF 2024) biće ESM-ov direktor za razvoj i investicije Viktor Andonov

epcg novi odbor direktora milutin djukanovic

EPCG dobio novi Odbor direktora, Đukanović reizabran za predsednika

24. oktobar 2023. - Na konstitutivnoj sednici Odbora direktora za predsednika je imenovan Milutin Đukanović, koji je i do sada obavljao tu funkciju