Električna energija

Energetska zajednica pokrenula spor protiv Srbije zbog termoelektrane Morava

energetska-zajednica-spor-te-morava-srbija

TE Morava (foto: EPS)

Objavljeno

24.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.10.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je postupak za rešavanje spora protiv Srbije  jer nije zaustavila rad termoelektrane Morava, kojom upravlja Elektroprivreda Srbije (EPS). Postrojenje ima jedan blok instalisane snage 120 MW koji je prošle godine proizveo 560 GWh ili 1,8 odsto ukupne proizvodnje EPS-a.

Srbija se tako pridružila Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori protiv kojih je Energetska zajednica već pokrenula sporove jer nisu zaustavile rad termoelektrana Pljevlja, Kakanj i Tuzla i ispoštovale opt-aut mehanizam (eng. opt-out mechanism).

„Sekretarijat je uputio uvodno pismo Srbiji u vezi sa njenim kršenjem Direktive o velikim ložištima (eng. Large Combustion Plants Directive – LCPD) u slučaju TE Morava, koja nastavlja sa radom uprkos isteku dozvoljenog broja radnih sati u okviru opt-aut mehanizma“, saopštio je Sekretarijat.

Mehanizam opt-aut ​​uključuje deset blokova u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

Da podsetimo, mehanizam je opcija da članice Energetske zajednice ispoštuju pomenutu Direktivu Evropske unije, koja određuje limite za emisije sumpor-dioksida (SO2), azotnih-oksida (NOx) i prašine iz „velikih ložišta“ ili elektrana.

Opt-aut omogućava da se pojedine elektrane izuzmu od primene Direktive što znači da dobijaju limit od 20.000 radnih sati od 1. januara 2018. do 31. decembra 2023. Kada iskoriste taj limit odnosno posle 31. decembra 2023. mogu da nastave da rade samo, kako kažu u Sekretarijatu, ako ispunjavaju standarde propisane EU Direktivom o industrijskim emisijama (eng. Industrial Emissions Directive – IED).

To, međutim, nije slučaj za TE Morava, koja je u 2022. dostigla odobreni limit, saopštio je Sekretarijat.

Prognoze su govorile da će TE Morava iskoristiti 20.000 sati u septembru 2022.

Sekretarijat podseća da su BiH, Crna Gora i Srbija nakon pisane izjave da deset blokova u termoelektranama neće raditi duže od 20.000 sati od Ministarskog saveta Energetske zajednice dobili izuzeće.

U Godišnjem izveštaju o implementaciji za 2022, objavljenom u decembru 2022, Sekretarijat je naveo da se očekuje da TE Morava limit iskoristi u septembru 2022.

Inače, Sekretarijat je spor protiv Crne Gore pokrenuo u aprilu 2021, a protiv BiH u oktobru 2022. Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) nije isključila TE Pljevlja, dok je Elektroprivreda BiH (EPBiH) nastavila da proizvodi energiju u dva bloka u termoelektranama Tuzla i Kakanj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

24. oktobar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

24. oktobar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

24. oktobar 2023. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

24. oktobar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka