Električna energija

Energetska zajednica pokrenula spor protiv BiH zbog produžetka rada dva bloka u termoelektranama Tuzla i Kakanj

Energetska zajednica pokrenula spor protiv BiH Tuzla Kakanj

TE Kakanj (foto: EPBiH)

Objavljeno

31.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je spor protiv Bosne i Hercegovine jer nije zaustavila rad dva bloka u termoelektranama (TE) Tuzla i Kakanj.

Sekretarijat Energetske zajednice saopštio je da je uputio uvodno pismo BiH u vezi sa kršenjem EU Direktive o velikim ložištima (LCPD) u slučaju bloka 4, snage 200 MW, u TE Tuzla i bloka 5, snage 110 MW, u TE Kakanj. Blokovi su nastavili sa radom uprkos isteku dozvoljenih 20.000 radnih sati posle 1. januara 2018. u sklopu opt-aut mehanizma.

Nastavak rada dva bloka na ugalj, kako je navedeno, negativno utiče na građane u BiH jer izaziva zagađenje vazduha koje je odgovorno za ozbiljnu štetu po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Inače, isti postupak pokrenut je u aprilu 2021. i protiv Crne Gore.

Ministarski savet Energetske zajednice odobrio je uvođenje opt-aut ​​mehanizma za deset blokova u tri zemlje regiona

Sekretarijat je slanjem uvodnog pisma pokrenuo preliminarni postupak tokom kojeg BiH ima mogućnost da u roku od dva meseca reaguje na navode o nepoštovanju zakona Energetske zajednice.

Inače, Ministarski savet Energetske zajednice odobrio je opt-aut mehanizam za deset blokova u termoelektranama u BiH, Crnoj Gori i Srbiji. Mehanizam je opcija da se ispuni obaveza, koju one imaju kao članice Energetske zajednice, a to je primena EU Direktive o velikim ložištima.

Direktiva je stupila na snagu 1. januara 2018. za članice Energetske zajednice, pa su tada morali da budu ugašeni svi blokovi koji ne ispunjavaju standarde ovog.propisa.

Ali, oni su dobili mogućnost da rade još 20.000 radnih sati posle 1. januara 2018, što znači da prestaju sa radom kada ih potroše ili idu u modernizaciju kako bi ispunili standarde predviđene Direktivom.

Sekretarijat: BiH je prekršila obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici

Inače, Parlament Federacije BiH u martu je izglasao produženje rada blokova Tuzla 4 i Kakanj 5, koji su u vlasništvu Elektroprivreda BIH (EPBiH), do 1. januara 2028. To je uradio na predlog Vlade FBiH.

Sekretarijat je tada jasno rekao da je odluka Parlamenta kršenje obaveza BiH prema Ugovoru o Energetskoj zajednici.

S obzirom da je Direktiva o velikim ložištima stupila na snagu 1. januara 2018, Sekretarijat redovno objavljuje podatke o broju radnih sati koji je preostao blokovima u opt-aut mehanizmu. To obično radi u godišnjim izveštajima o implementaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eksplozija negativnih cena struje u Evropi u 2023.

31. oktobar 2022. - Brzi rast proizvodnje obnovljive energije imao je najveći uticaj na povećanje situacija u kojima su cene bile negativne, saopštio je ACER

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

31. oktobar 2022. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

31. oktobar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

31. oktobar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje