Električna energija

Energetska zajednica pokrenula spor protiv BiH zbog produžetka rada dva bloka u termoelektranama Tuzla i Kakanj

Energetska zajednica pokrenula spor protiv BiH Tuzla Kakanj

TE Kakanj (foto: EPBiH)

Objavljeno

31.10.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je spor protiv Bosne i Hercegovine jer nije zaustavila rad dva bloka u termoelektranama (TE) Tuzla i Kakanj.

Sekretarijat Energetske zajednice saopštio je da je uputio uvodno pismo BiH u vezi sa kršenjem EU Direktive o velikim ložištima (LCPD) u slučaju bloka 4, snage 200 MW, u TE Tuzla i bloka 5, snage 110 MW, u TE Kakanj. Blokovi su nastavili sa radom uprkos isteku dozvoljenih 20.000 radnih sati posle 1. januara 2018. u sklopu opt-aut mehanizma.

Nastavak rada dva bloka na ugalj, kako je navedeno, negativno utiče na građane u BiH jer izaziva zagađenje vazduha koje je odgovorno za ozbiljnu štetu po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Inače, isti postupak pokrenut je u aprilu 2021. i protiv Crne Gore.

Ministarski savet Energetske zajednice odobrio je uvođenje opt-aut ​​mehanizma za deset blokova u tri zemlje regiona

Sekretarijat je slanjem uvodnog pisma pokrenuo preliminarni postupak tokom kojeg BiH ima mogućnost da u roku od dva meseca reaguje na navode o nepoštovanju zakona Energetske zajednice.

Inače, Ministarski savet Energetske zajednice odobrio je opt-aut mehanizam za deset blokova u termoelektranama u BiH, Crnoj Gori i Srbiji. Mehanizam je opcija da se ispuni obaveza, koju one imaju kao članice Energetske zajednice, a to je primena EU Direktive o velikim ložištima.

Direktiva je stupila na snagu 1. januara 2018. za članice Energetske zajednice, pa su tada morali da budu ugašeni svi blokovi koji ne ispunjavaju standarde ovog.propisa.

Ali, oni su dobili mogućnost da rade još 20.000 radnih sati posle 1. januara 2018, što znači da prestaju sa radom kada ih potroše ili idu u modernizaciju kako bi ispunili standarde predviđene Direktivom.

Sekretarijat: BiH je prekršila obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici

Inače, Parlament Federacije BiH u martu je izglasao produženje rada blokova Tuzla 4 i Kakanj 5, koji su u vlasništvu Elektroprivreda BIH (EPBiH), do 1. januara 2028. To je uradio na predlog Vlade FBiH.

Sekretarijat je tada jasno rekao da je odluka Parlamenta kršenje obaveza BiH prema Ugovoru o Energetskoj zajednici.

S obzirom da je Direktiva o velikim ložištima stupila na snagu 1. januara 2018, Sekretarijat redovno objavljuje podatke o broju radnih sati koji je preostao blokovima u opt-aut mehanizmu. To obično radi u godišnjim izveštajima o implementaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

31. oktobar 2022. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

31. oktobar 2022. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

31. oktobar 2022. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

31. oktobar 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu