Električna energija

Energetska zajednica pokrenula spor protiv BiH zbog produžetka rada dva bloka u termoelektranama Tuzla i Kakanj

Energetska zajednica pokrenula spor protiv BiH Tuzla Kakanj

TE Kakanj (foto: EPBiH)

Objavljeno

31.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je spor protiv Bosne i Hercegovine jer nije zaustavila rad dva bloka u termoelektranama (TE) Tuzla i Kakanj.

Sekretarijat Energetske zajednice saopštio je da je uputio uvodno pismo BiH u vezi sa kršenjem EU Direktive o velikim ložištima (LCPD) u slučaju bloka 4, snage 200 MW, u TE Tuzla i bloka 5, snage 110 MW, u TE Kakanj. Blokovi su nastavili sa radom uprkos isteku dozvoljenih 20.000 radnih sati posle 1. januara 2018. u sklopu opt-aut mehanizma.

Nastavak rada dva bloka na ugalj, kako je navedeno, negativno utiče na građane u BiH jer izaziva zagađenje vazduha koje je odgovorno za ozbiljnu štetu po zdravlje ljudi i životnu sredinu. Inače, isti postupak pokrenut je u aprilu 2021. i protiv Crne Gore.

Ministarski savet Energetske zajednice odobrio je uvođenje opt-aut ​​mehanizma za deset blokova u tri zemlje regiona

Sekretarijat je slanjem uvodnog pisma pokrenuo preliminarni postupak tokom kojeg BiH ima mogućnost da u roku od dva meseca reaguje na navode o nepoštovanju zakona Energetske zajednice.

Inače, Ministarski savet Energetske zajednice odobrio je opt-aut mehanizam za deset blokova u termoelektranama u BiH, Crnoj Gori i Srbiji. Mehanizam je opcija da se ispuni obaveza, koju one imaju kao članice Energetske zajednice, a to je primena EU Direktive o velikim ložištima.

Direktiva je stupila na snagu 1. januara 2018. za članice Energetske zajednice, pa su tada morali da budu ugašeni svi blokovi koji ne ispunjavaju standarde ovog.propisa.

Ali, oni su dobili mogućnost da rade još 20.000 radnih sati posle 1. januara 2018, što znači da prestaju sa radom kada ih potroše ili idu u modernizaciju kako bi ispunili standarde predviđene Direktivom.

Sekretarijat: BiH je prekršila obaveze iz Ugovora o Energetskoj zajednici

Inače, Parlament Federacije BiH u martu je izglasao produženje rada blokova Tuzla 4 i Kakanj 5, koji su u vlasništvu Elektroprivreda BIH (EPBiH), do 1. januara 2028. To je uradio na predlog Vlade FBiH.

Sekretarijat je tada jasno rekao da je odluka Parlamenta kršenje obaveza BiH prema Ugovoru o Energetskoj zajednici.

S obzirom da je Direktiva o velikim ložištima stupila na snagu 1. januara 2018, Sekretarijat redovno objavljuje podatke o broju radnih sati koji je preostao blokovima u opt-aut mehanizmu. To obično radi u godišnjim izveštajima o implementaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

31. oktobar 2022. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

31. oktobar 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

31. oktobar 2022. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

31. oktobar 2022. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta