Energetska efikasnost

Energetska zajednica ispunila cilj za energetsku efikasnost, napreduje na polju zelene energije

Energetska zajednica cilj energetsku efikasnost napreduje zelene energije

Foto: Energetska zajednica

Objavljeno

16.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska zajednica je dostigla planirani nivo energetske efikasnosti za 2020. koji je propisan Direktivom o energetskoj efikasnosti iz 2012.godine

Što se tiče energije iz obnovljivih izvora, tri ugovorne strane – Albanija, Moldavija i Crna Gora – nadmašile su svoje nacionalne ciljeve za 2020. navedene u Direktivi o obnovljivim izvorima energije iz 2009, dok su im se ostale približile, istakao je Sekretarijat Energetske zajednice.

„Bez umanjivanja obima izazova pred nama, to što je Energetska zajednica dostigla cilj na polju energetske efikasnosti za 2020. je značajni uspeh. Iako na kraju 2020. do cilja za obnovljivu energiju nisu uspele da stignu sve ugovorne strane, ohrabruje što tehnologije solara i vetra počinju s probojem u miksu električne energije u kojem preovladava ugalj“, izjavio je direktor sekretarijata Artur Lorkowski.

Za Bosnu i Hercegovinu još nema podataka o energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za 2020. godinu

Po podacima koje je objavio Eurostat, ukupna finalna potrošnja energije svih ugovornih strana je prilično ispod maksimalnog nivoa određenog Direktivom o energetskoj efikasnosti 2012/27/EU.

Energy Community 2020 target energy efficiency renewables
U zelenom su zemlje koje su dostigle ciljeve za energetsku efikasnost za 2020. i odmakle su ispod maksimalnog željenog nivoa primarne potrošnje energije. Narandžastim su označene one koje su dostigle ciljeve i ispod su maksimalne razine, a crveno znači da ugovorna strana nije postigla cilj. Za BiH su navedeni podaci za 2019. godinu.

Sedam ugovornih strana je održalo potrošnju energije ispod svog (indikativnog) nacionalnog cilja za energetsku efikasnost za 2020. godinu. Većina mera za energetsku efikasnost je sprovedena u sektorima proizvodnje i građevinarstva.

Albanija, Moldavija i Crna Gora su premašile svoje nacionalne ciljeve za 2020. iz Direktive o obnovljivim izvorima energije

U svojstvu trenutnog predsedavajućeg ovoj međunarodnoj organizaciji, ministar energetike Ukrajine German Galushchenko izjavio je da su ciljevi za 2020. formulisani u postupku unutar Energetske zajednice dali važan impuls uvođenju obnovljive energije i mera energetske efikasnosti u njegovoj zemlji i drugim ugovornim stranama. „Da bi ova dva noseća stuba energetske tranzicije jačala i nakon 2020, potrebni su ambiciozni ciljevi za 2030. godinu. Jedan od prioriteta našeg predsedavanja je da Ministarski savet usvoji jake ciljeve za 2030. za obnovljivu energiju, energetsku efikasnost i smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte“, kazao je.

Kada je reč o energiji iz obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji, Albanija, Moldavija i Crna Gora su premašile svoje nacionalne ciljeve za 2020. definisane u Direktivi o obnovljivim izvorima energije 2009/28/EC. Postoji mogućnost da su ih dostigle i ostale ugovorne strane, jer ih je poslednji Ministarski savet odložio za kraj 2021. godine.

Energy Community 2020 target energy efficiency progress on renewables
Plava pokazuje nacionalni cilj za 2020. za udeo obnovljive energije u bruto finalnoj potrošnji energije, zelene trake su nivoi iznad ciljeva, a crvenom su označene ugovorne strane Energetske zajednice koje su podbacile. Za BiH su navedeni podaci za 2019. godinu.

Za celokupnu Energetsku zajednicu nije određen cilj za 2020. na polju energije iz obnovljivih izvora.

Za Bosnu i Hercegovinu još nisu dostupni podaci o energetskoj efikasnosti i zelenoj energiji za 2020, a Gruzija nema nacionalni cilj jer se kasnije priključila Energetskoj zajednici.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

16. februar 2022. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

16. februar 2022. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

16. februar 2022. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

16. februar 2022. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela