OIE

Energetska zajednica obavezna da prati smernice Evropske unije CEEAG za državnu pomoć

Energetska zajednica obavezna smernice Evropske unije CEEAG za drzavnu pomoc

Foto: Mutinka from Pixabay

Objavljeno

14.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nove Smernice za državnu pomoć za klimu, zaštitu životne sredine i energetiku (CEEAG) Evropske unije su obavezne za nacionalne institucije koje su u ugovornim stranama Energetske zajednice zadužene za sprovođenje zakona, kao i za sekretarijat te međunarodne organizacije. Ovaj dokument je deo mera za sprovođenje dekarbonizacije i služi kao referenca za sprovođenje zakona.

Sekretarijat Energetske zajednice je objavio svoje smernice o primenjivosti paketa normi kojeg je Evropska unija uvela prošlog meseca. Naveo je da je praćenje Smernica za državnu pomoć za klimu, zaštitu životne sredine i energetiku – CEEAG pravno obavezujuće za nacionalne institucije koje su u ugovornim stranama Energetske zajednice zadužene za sprovođenje zakona kao i za sam sekretarijat.

Navedeni dokument je namenjen obezbeđivanju jednakih uslova u nadmetanju kao i jednoobrazne i ravnomerne primene propisa o državnoj pomoći, stoji u objavi. Evropska komisija je kriterijume u okviru CEEAG-a uvela radi procene usklađenosti državne pomoći odobrene za razvoj privrednih aktivnosti u smislu unapređenja zaštite životne sredine (uključujući klimu), kao i aktivnosti u sektoru energetike.

Uslovi jednaki za sve na tržištu

CEEAG je zamenio Smernice za državnu pomoć u energetici i zaštiti životne sredine – EEAG, koje su Sekretarijat Energetske zajednice i ugovorne strane takođe pratili kao referencu za primenu zakona.

Projekti u oblastima kao što su energija iz obnovljivih izvora, energetska efikasnost, zelena mobilnost, infrastruktura, smanjenje zagađenja i biodiverzitet imaju pravo na državnu pomoć

Glavni cilj Ugovora o osnivanju Energetske zajednice je da se stvore tržišta energenata bez unutrašnjih granica i poremećaja, podsetio je sekretarijat. Istakao je i da su zabranjene mere koje remete konkurenciju ili negativno utiču na uslove trgovanja u meri koja je suprotna zajedničkom interesu – na primer da se favorizuju određeni poduhvati ili energetski resursi.

Međutim, određene privredne aktivnosti su dozvoljene ukoliko takva pomoć ne utiče negativno na uslove trgovanja u meri koja se kosi sa zajedničkim interesom.

U nove smernice su uračunati Evropski zeleni dogovor i odlučnost EU da podrži isplativu i pravičnu tranziciju ka klimatskoj neutralnosti kao i da omogući postepeni prestanak upotrebe fosilnih goriva, a da istovremeno obezbedi jednake uslove na unutrašnjem tržištu, stoji u objavi.

CEEAG je namenjen za podršku dekarbonizaciji

Kada je usvojila CEEAG, Evropska unija je navela da državama članicama mere finansijske podrške projektima „verovatno neće“ biti odobrene ukoliko nisu kompatibilne s klimatskim ciljevima. Taj dokument ima delove posvećene obnovljivim izvorima, merama za energetsku efikasnost, pomoći za zelenu mobilnost, infrastrukturu, cirkularnu ekonomiju, smanjenje zagađenosti, zaštitu i obnovu biodiverziteta kao i mere za jačanje bezbednosti snabdevanja energentima.

Kao i u zelenoj taksonomiji EU, gasni projekti bi morali da uključe mogućnost za umešavanje zelenog vodonika ili biogasa

Neke od najvažnijih smernica se tiču ugovora o razlici u ceni koji se dodeljuju putem aukcija za energiju iz obnovljivih izvora, ali i za emisije CO2.

Cilj donošenja smernica je i da se omogući učešće zajednica odnosno zadruga za obnovljivu energiju i malih i srednjih preduzeća (MSP). Kao i u zelenoj taksonomiji EU, gasni projekti bi morali da uključe mogućnost za umešavanje zelenog vodonika ili biogasa. Jedan deo CEEAG-a pokriva pomoć za zatvaranje elektrana na ugalj, treset i uljne škriljce i onih za proizvodnju tih fosilnih goriva.

Države članice će biti u obavezi da se novim propisima prilagode najkasnije 2024. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

14. februar 2022. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

14. februar 2022. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

14. februar 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

14. februar 2022. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj