Električna energija

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Foto: by pvproductions on Freepik

Objavljeno

22.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrodistribucija Srbije nabaviće pametna brojila od konzorcijuma firmi Energotehnika – Južna Bačka i EWG.

Elektrodistribucija Srbije (EDS), operator distributivnog sistema, je krajem aprila raspisala tender za nabavku i ugradnju 470.000 pametnih brojila, čije je vrednost procenjena na skoro 13 milijardi dinara (110 miliona evra), bez poreza na dodatu vrednost.

Javnu nabavka nosi naziv Radovi na izmeštanju mernih mesta, zameni mernih uređaja (brojila i mernih grupa) u cilju modernizacije merne infrastrukture na distributivnom elektroenergetskom sistemu.

EDS je tražio ponude za 300.000 trofaznih i 90.000 monofaznih mernih uređaja, kao i 80.000 mernih grupa

Od isporučioca je EDS tražio da dostavi ponude za 300.000 trofaznih i 90.000 monofaznih mernih uređaja, kao i 80.000 mernih grupa. Procenjena vrednost na koju će se sa ponuđačima sklopiti ugovor je 13 milijardi dinara, pisalo je javnom pozivu.

Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, i to pomenutog konzorcijuma, a vrednost ponude je bila 12,94 milijarde dinara.

Na tender je pristigla samo jedna ponuda

U odluci o zaključenju okvirnog sporazuma sa firmama Energotehnika – Južna Bačka i EWG piše da se taj sporazum sklapa do utroška njegove vrednosti, koja je skoro 13 milijardi dinara, a najduže na period od dve godine.

Energotehnika – Južna Bačka će, kako se navodi u odluci, obaviti 21,1 odsto posla, EWG 53 odsto, a ostatak od 25,9 odsto podizvođači, njih 106. Najveći posao među njima obaviće Sitel i Meter and Control.

Nova brojila će pomoći da se smanje gubici u mreži, spreči neovlašćeno trošenje električne energije ili krađa

EDS nije naveo  u javnom pozivu kako će finansirati ovu javnu nabavku.

Inače, EDS je u novembru 2021. godine saopštio da je potpisao ugovor o kreditu za uvođenje pametnih brojila sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Ukupna vrednost projekta, kako je data rečeno, je 80 miliona evra. A, krajem maja ove godine EDS je naveo da je uzeo još dva kredita u vrednosti od 50 miliona evra.

Nova brojila će, kako je rekao EDS, pomoći da se smanje gubici u mreži, spreči neovlašćeno trošenje električne energije ili krađa, omogući daljinsko očitavanje potrošnje, ali i isključivanje potrošača, kao i praćenje potrošnje u realnom vremenu. Ali, ona su takođe važna i za priključivanje prozjumera i digitalizaciju distributivne mreže.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. septembar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

22. septembar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

22. septembar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

22. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji