Električna energija

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Foto: by pvproductions on Freepik

Objavljeno

22.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrodistribucija Srbije nabaviće pametna brojila od konzorcijuma firmi Energotehnika – Južna Bačka i EWG.

Elektrodistribucija Srbije (EDS), operator distributivnog sistema, je krajem aprila raspisala tender za nabavku i ugradnju 470.000 pametnih brojila, čije je vrednost procenjena na skoro 13 milijardi dinara (110 miliona evra), bez poreza na dodatu vrednost.

Javnu nabavka nosi naziv Radovi na izmeštanju mernih mesta, zameni mernih uređaja (brojila i mernih grupa) u cilju modernizacije merne infrastrukture na distributivnom elektroenergetskom sistemu.

EDS je tražio ponude za 300.000 trofaznih i 90.000 monofaznih mernih uređaja, kao i 80.000 mernih grupa

Od isporučioca je EDS tražio da dostavi ponude za 300.000 trofaznih i 90.000 monofaznih mernih uređaja, kao i 80.000 mernih grupa. Procenjena vrednost na koju će se sa ponuđačima sklopiti ugovor je 13 milijardi dinara, pisalo je javnom pozivu.

Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, i to pomenutog konzorcijuma, a vrednost ponude je bila 12,94 milijarde dinara.

Na tender je pristigla samo jedna ponuda

U odluci o zaključenju okvirnog sporazuma sa firmama Energotehnika – Južna Bačka i EWG piše da se taj sporazum sklapa do utroška njegove vrednosti, koja je skoro 13 milijardi dinara, a najduže na period od dve godine.

Energotehnika – Južna Bačka će, kako se navodi u odluci, obaviti 21,1 odsto posla, EWG 53 odsto, a ostatak od 25,9 odsto podizvođači, njih 106. Najveći posao među njima obaviće Sitel i Meter and Control.

Nova brojila će pomoći da se smanje gubici u mreži, spreči neovlašćeno trošenje električne energije ili krađa

EDS nije naveo  u javnom pozivu kako će finansirati ovu javnu nabavku.

Inače, EDS je u novembru 2021. godine saopštio da je potpisao ugovor o kreditu za uvođenje pametnih brojila sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Ukupna vrednost projekta, kako je data rečeno, je 80 miliona evra. A, krajem maja ove godine EDS je naveo da je uzeo još dva kredita u vrednosti od 50 miliona evra.

Nova brojila će, kako je rekao EDS, pomoći da se smanje gubici u mreži, spreči neovlašćeno trošenje električne energije ili krađa, omogući daljinsko očitavanje potrošnje, ali i isključivanje potrošača, kao i praćenje potrošnje u realnom vremenu. Ali, ona su takođe važna i za priključivanje prozjumera i digitalizaciju distributivne mreže.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

22. septembar 2023. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

22. septembar 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

22. septembar 2023. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

22. septembar 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević