Električna energija

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Foto: by pvproductions on Freepik

Objavljeno

22.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektrodistribucija Srbije nabaviće pametna brojila od konzorcijuma firmi Energotehnika – Južna Bačka i EWG.

Elektrodistribucija Srbije (EDS), operator distributivnog sistema, je krajem aprila raspisala tender za nabavku i ugradnju 470.000 pametnih brojila, čije je vrednost procenjena na skoro 13 milijardi dinara (110 miliona evra), bez poreza na dodatu vrednost.

Javnu nabavka nosi naziv Radovi na izmeštanju mernih mesta, zameni mernih uređaja (brojila i mernih grupa) u cilju modernizacije merne infrastrukture na distributivnom elektroenergetskom sistemu.

EDS je tražio ponude za 300.000 trofaznih i 90.000 monofaznih mernih uređaja, kao i 80.000 mernih grupa

Od isporučioca je EDS tražio da dostavi ponude za 300.000 trofaznih i 90.000 monofaznih mernih uređaja, kao i 80.000 mernih grupa. Procenjena vrednost na koju će se sa ponuđačima sklopiti ugovor je 13 milijardi dinara, pisalo je javnom pozivu.

Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, i to pomenutog konzorcijuma, a vrednost ponude je bila 12,94 milijarde dinara.

Na tender je pristigla samo jedna ponuda

U odluci o zaključenju okvirnog sporazuma sa firmama Energotehnika – Južna Bačka i EWG piše da se taj sporazum sklapa do utroška njegove vrednosti, koja je skoro 13 milijardi dinara, a najduže na period od dve godine.

Energotehnika – Južna Bačka će, kako se navodi u odluci, obaviti 21,1 odsto posla, EWG 53 odsto, a ostatak od 25,9 odsto podizvođači, njih 106. Najveći posao među njima obaviće Sitel i Meter and Control.

Nova brojila će pomoći da se smanje gubici u mreži, spreči neovlašćeno trošenje električne energije ili krađa

EDS nije naveo  u javnom pozivu kako će finansirati ovu javnu nabavku.

Inače, EDS je u novembru 2021. godine saopštio da je potpisao ugovor o kreditu za uvođenje pametnih brojila sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Ukupna vrednost projekta, kako je data rečeno, je 80 miliona evra. A, krajem maja ove godine EDS je naveo da je uzeo još dva kredita u vrednosti od 50 miliona evra.

Nova brojila će, kako je rekao EDS, pomoći da se smanje gubici u mreži, spreči neovlašćeno trošenje električne energije ili krađa, omogući daljinsko očitavanje potrošnje, ali i isključivanje potrošača, kao i praćenje potrošnje u realnom vremenu. Ali, ona su takođe važna i za priključivanje prozjumera i digitalizaciju distributivne mreže.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

22. septembar 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

22. septembar 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

22. septembar 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom

lopare skola vuk karadzic solarna elektrana reset

Škola iz Lopara prvi prozjumer u BiH

22. septembar 2023. - Lopare nastavljaju da prave pionirske korake u korišćenju obnovljive energije i sprovođenju energetske tranzicije u BiH i na Zapadnom Balkanu