OIE

Eksplozija negativnih cena struje u Evropi u 2023.

Foto: vograap from Pixabay

Objavljeno

29.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska tržišta električne energije doživela su eksploziju negativnih cena tokom 2023. godine, saopštila je evropska Agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER).

Brzi rast proizvodnje obnovljive energije imao je najveći uticaj na povećanje situacija u kojima su cene struje bile negativne, ali moguće je da su tome dropineli i drugi faktori koji su bili specifični za prošlu godinu, piše u Izveštaju o praćenju tržišta 2024. (eng. 2024 Market Monitoring Report).

U 27 od 50 zona za licitiranje u Evropi broj situacija sa negativnim cenama bio je najveći od 2017. U većini nordijskih zona zabeležena je najveća pojava negativnih cena – više od 380 slučajeva, navodi ACER.

Inače, negativne cene su počele da se javljaju u Evropi pre više od 15 godina, uglavnom kao rezultat sve većeg učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji. Ovakvi događaji se obično dešavaju leti kada je proizvodnja iz solarnih elektrana velika, ali i zimi kada se isto dešava u vetroparkovima. Drugi važan faktor je pad potrošnje tokom praznika.

U takvim situacijama struje ima u izobilju, pa se prodavcima isplati da nekome plate da je potroši.

negativne cene struje acer izvestaj trziste

Slučajevi negativnih cena zahtevaju nastavak integracije tržišta i pristup fleksibilnosti, kao što je odziv potrošnje, naveo je ACER. Agencija je, takođe, istakla da su barijere za razvoj odziva potrošnje su deo njenog izveštaja objavljenog u decembru 2023.

ACER je najavio da priprema nove izveštaje prekozonskim kapacitetima i integraciji tržišta za jun i oktobar kako bi analizirao razloge za povećanje situacija u kojima se javljaju negativne cene.

Inače, Izveštaju o praćenju tržišta 2024. sadrži ključne trendove u potrošnji i proizvodnji električne energije, cene električne energije u različitim vremenskim okvirima i po prvi put uključuje neke ključne tržišne parametre ugovornih strana Energetske zajednice.

Uprkos padu veleprodajnih cena, struja je za potrošače i dalje skupa

negativne cene struje acer izvestaj trziste eu berze

ACER navodi da su se veleprodajne cene električne energije stabilizovale prošle godine, nakon nestabilne 2022, ali cene na dan-unapred tržištu i dalje su više nego pre energetske krize.

Niže cene gasa su, kako se objašnjava, doprinele snižavanju cena na dan-unapred tržištima tokom 2023, uz blagu zimu i mere za štednju energijene blagom zimom i naporima za uštedu energije. Tako je prosečna cena na dan-unapred tržištima bila 93 evra po MWh, što je manje od polovine prosečnih 219 evra po MWh iz prethodne godine.

Međutim, prosečna cena iz 2023. je i dalje više od dva puta veća nego u 2019, a veća je i varijabilnost cena.

ACER je objasnio da uprkos padu veleprodajnih cena, energija je i dalje skupa za potrošače zbog rizika koju snose snabdevači i nestabilnosti tržišta. Snabdevači su, kako dodaju, stalno prinuđeni da kupuju strju kako bi zadovoljili buduću potražnju, i tako se suočavaju sa potencijalnim gubicima na nestabilnim tržištima

Agencija kao rešenje vidi efikasne instrumente za zaštitu od rizika.

Prosečne cene u svakoj članici EU pale su ispod 130 evra po MWh u 2023, u poređenju sa rasponom 150-300 evra u 2022, navodi se u Izveštaju, i dodaje da je cena u 2021. bila 80 evra.

negativne cene struje acer izvestaj trziste eu berze

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

29. mart 2024. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

29. mart 2024. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

29. mart 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

29. mart 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović