OIE

Eksplozija negativnih cena struje u Evropi u 2023.

Foto: vograap from Pixabay

Objavljeno

29.03.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska tržišta električne energije doživela su eksploziju negativnih cena tokom 2023. godine, saopštila je evropska Agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER).

Brzi rast proizvodnje obnovljive energije imao je najveći uticaj na povećanje situacija u kojima su cene struje bile negativne, ali moguće je da su tome dropineli i drugi faktori koji su bili specifični za prošlu godinu, piše u Izveštaju o praćenju tržišta 2024. (eng. 2024 Market Monitoring Report).

U 27 od 50 zona za licitiranje u Evropi broj situacija sa negativnim cenama bio je najveći od 2017. U većini nordijskih zona zabeležena je najveća pojava negativnih cena – više od 380 slučajeva, navodi ACER.

Inače, negativne cene su počele da se javljaju u Evropi pre više od 15 godina, uglavnom kao rezultat sve većeg učešća obnovljivih izvora energije u proizvodnji. Ovakvi događaji se obično dešavaju leti kada je proizvodnja iz solarnih elektrana velika, ali i zimi kada se isto dešava u vetroparkovima. Drugi važan faktor je pad potrošnje tokom praznika.

U takvim situacijama struje ima u izobilju, pa se prodavcima isplati da nekome plate da je potroši.

negativne cene struje acer izvestaj trziste

Slučajevi negativnih cena zahtevaju nastavak integracije tržišta i pristup fleksibilnosti, kao što je odziv potrošnje, naveo je ACER. Agencija je, takođe, istakla da su barijere za razvoj odziva potrošnje su deo njenog izveštaja objavljenog u decembru 2023.

ACER je najavio da priprema nove izveštaje prekozonskim kapacitetima i integraciji tržišta za jun i oktobar kako bi analizirao razloge za povećanje situacija u kojima se javljaju negativne cene.

Inače, Izveštaju o praćenju tržišta 2024. sadrži ključne trendove u potrošnji i proizvodnji električne energije, cene električne energije u različitim vremenskim okvirima i po prvi put uključuje neke ključne tržišne parametre ugovornih strana Energetske zajednice.

Uprkos padu veleprodajnih cena, struja je za potrošače i dalje skupa

negativne cene struje acer izvestaj trziste eu berze

ACER navodi da su se veleprodajne cene električne energije stabilizovale prošle godine, nakon nestabilne 2022, ali cene na dan-unapred tržištu i dalje su više nego pre energetske krize.

Niže cene gasa su, kako se objašnjava, doprinele snižavanju cena na dan-unapred tržištima tokom 2023, uz blagu zimu i mere za štednju energijene blagom zimom i naporima za uštedu energije. Tako je prosečna cena na dan-unapred tržištima bila 93 evra po MWh, što je manje od polovine prosečnih 219 evra po MWh iz prethodne godine.

Međutim, prosečna cena iz 2023. je i dalje više od dva puta veća nego u 2019, a veća je i varijabilnost cena.

ACER je objasnio da uprkos padu veleprodajnih cena, energija je i dalje skupa za potrošače zbog rizika koju snose snabdevači i nestabilnosti tržišta. Snabdevači su, kako dodaju, stalno prinuđeni da kupuju strju kako bi zadovoljili buduću potražnju, i tako se suočavaju sa potencijalnim gubicima na nestabilnim tržištima

Agencija kao rešenje vidi efikasne instrumente za zaštitu od rizika.

Prosečne cene u svakoj članici EU pale su ispod 130 evra po MWh u 2023, u poređenju sa rasponom 150-300 evra u 2022, navodi se u Izveštaju, i dodaje da je cena u 2021. bila 80 evra.

negativne cene struje acer izvestaj trziste eu berze

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

29. mart 2024. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

29. mart 2024. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

29. mart 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

29. mart 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta