Električna energija

Ekolozi izričito protiv najave otvaranja rudnika lignita u Severnoj Makedoniji

Ekolozi izričito protiv najave otvaranja rudnika lignita u Severnoj Makedoniji

Foto: atz-welzow from Pixabay

Objavljeno

04.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2022.

Komentari

0

Podeli

Direktor državne kompanije ESM je saopštio da će ona otvoriti dva rudnika lignita, što to je najoštrije osudila organizacija Eko-svest. Otvaranje rudnika najavljuje se u kontekstu novih izazova sa energetskom krizom u Severnoj Makedoniji i sledećom grejnom sezonom, dok zaštitnici životne sredine tvrde da su takvi projekti neprihvatljivi sa ekološkog, energetskog i ekonomskog aspekta.

Ministar privrede Kreshnik Bekteshi izjavio je da je vlada dosad pomogla kompaniji Elektrani na Severna Makedonija (ESM) sa 10,6 milijardi denara odnosno 171 milion evra da bi pokrila poskupljenje struje i grejanja izazvano energetskom krizom. Generalni direktor tog državnog preduzeća Vasko Kovačevski je na istoj konferenciji za štampu kazao da će biti otvorena dva rudnika lignita.

Kovačevski: Rezultati dolaze posle dužeg perioda i efekat onoga što se danas radi u energetici videće se za 3 do 5 godina

„Kriza je otvorila potrebu za dužim korišćenjem rudnika, pa ulažemo u svoje nove kopove: rudnik Živojno u REK Bitola i rudnik Gušterica u REK Oslomej. Ali mora se imati u vidu da u energetici rezultati dolaze posle dužeg perioda i efekat onoga što se danas radi u energetici videće se za tri do pet godina. Izdržali smo veliki udarac, spremamo se za dalje. Pre svega za nove izazove sa energetskom krizom i sledećom grejnom sezonom“, rekao je direktor ESM-a.

Ekolozi kažu ne novim rudnicima lignita

Organizacija Eko-svest ističe da je projekat otvaranja rudnika „neprihvatljiv sa ekološkog, energetskog i ekonomskog aspekta“ kao i da je u suprotnosti sa svim strategijama i deklarisanim opredeljenjima Severne Makedonije.

„Nakon što je rudnik lignita Živojno uvršten na spisak prijavljenih projekata za Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, prva pretpostavka je bila da se radi o nenamernoj grešci i zaostatku nekih starih planova što potiču od pre Strategije razvoja energetike do 2040. godine“, navode u ovoj ekološkoj organizaciji.

Eko-svest: Prva pretpostavka je bila da se radi o nenamernoj grešci i zaostatku nekih starih planova od pre Strategije razvoja energetike do 2040.

Eko-svest je saopštila da je ESM od 2019. sproveo nekoliko tendera za izradu dokumentacije za otvaranje rudnika.

Organizacija Eko-svest ističe da je ovakvo ponašanje u energetskom sektoru neprihvatljivo bez obzira na to da li je najava samostalna ESM-ova inicijativa ili je koordinisana sa vladom i Ministarstvom privrede.

„Jedna je stvar pribeći interventnom uvozu uglja da se prebrodi nekoliko meseci energetske krize, ali je sasvim drugo da se potkopaju svi pokušaji energetske i pravedne tranzicije. Otvaranje novog rudnika samo će pogoršati situaciju“, kaže Nevena Smilevska iz Eko-svesti.

U suprotnosti sa planovima

Sve ovo se dešava u periodu kada se razvijaju i usvajaju planski dokumenti za ubrzanu energetsku transformaciju i smanjenje upotrebe fosilnih goriva, što je Severnu Makedoniju postavilo kao lidera unutar Energetske zajednice u pogledu planova za transformaciju energetskog sektora, napominju ekolozi.

Pehčevski: Nema opravdanog razloga da se troše vreme, kapaciteti i finansije za projekte koji će vratiti državu mnogo koraka unazad

„Sve investicije u energetici koje će se od danas preduzimati moraju biti u skladu sa obavezama strategija i međunarodnih sporazuma“, rekao je Davor Pehčevski iz Eko-svest. Nema opravdanog razloga da se troše vreme, kapaciteti i finansije za projekte koji će vratiti državu mnogo koraka unazad i nastaviti da ugrožavaju životnu sredinu i stanovništvo, dodao je.

Potrebno da se aktivno radi na pravednoj tranziciji i postepenom smanjenju osoblja u rudnicima lignita, a ne da se otvaraju novi rudnici, napominju u ekološkoj organizaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

4. april 2022. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

4. april 2022. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

4. april 2022. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Srbija 2030 ciljati smanjenje emisija 34 odsto

Srbija će za 2030. ciljati smanjenje emisija od barem 34 odsto

4. april 2022. - Srbija će u INEKP-u za tekuću deceniju usvojiti cilj za smanjenje godišnjih emisija od 34 odsto, otkrila je ministarka Dubravka Đedović