Električna energija

EEX i CROPEX dogovorili uvođenje hrvatskih fjučersa za električnu energiju

eex cropex fjucersi

Slika: Pexels from Pixabay

Objavljeno

12.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon uspešnog uvođenja fjučersa za bugarsko, slovenačko i srpsko tržište, Evropska energetska berza (EEX) priprema i trgovinu hrvatskim fjučersima za električnu energiju.

EEX i Hrvatska berza električne energije (CROPEX) potpisali su sporazum o zajedničkom razvoju tržišta derivata za električnu energije za Hrvatsku.

Od osnivanja 2014. godine, CROPEX je stalno povećavao obim trgovine, koji je dostigao 6.447 GWh na dan-unapred i unutardnevnom tržištu tokom 2020. godine, pa ovaj potez, kako navode, predstavlja način da se rast nastavi.

EEX i CROPEX su dogovorili da zajedno rade na uvođenju derivata za električnu energiju za hrvatsko tržište koje bi trebalo da se dogodi 2022. godine, saopštio je CROPEX.

Inače, EEX je početkom juna 2019. svoju ponudu fjučersa proširio fjučersima za električnu energiju za Bugarsku, Sloveniju i Srbiju.

EEX: Kupci su tražili povećanje ponude u regionu

Tobias Paulun, direktor za strategiju berze EEX, izjavio je da saradnja sa berzom CROPEX predstavlja važan sledeći korak u strateškom razvoju tržišta električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

„Od preseljenja PXE fjučersa za električnu energiju na EEX platformu 2017. i proširenja na tržišta električne energije jugoistočne Evrope, kao što su Slovenija, Bugarska i Srbija, u 2019, više nego tri puta smo povećali broj obavljenih transakcija u jugoistočnoj Evropi. Uvođenjem hrvatskih fjučersa ispunjavamo želje naših kupaca da se dodatno proširi ponuda u ovom regionu“, rekao je Paulun.

Silvio Brkić, predsednik uprave berze CROPEX, istakao je da će uspostavljanje dugoročnih referentnih cena  omogućiti hedžing, ali i doprineti ukupnom razvoju hrvatskog tržišta električne energije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. februar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. februar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. februar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. februar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji