Električna energija

EEX i CROPEX dogovorili uvođenje hrvatskih fjučersa za električnu energiju

eex cropex fjucersi

Slika: Pexels from Pixabay

Objavljeno

12.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon uspešnog uvođenja fjučersa za bugarsko, slovenačko i srpsko tržište, Evropska energetska berza (EEX) priprema i trgovinu hrvatskim fjučersima za električnu energiju.

EEX i Hrvatska berza električne energije (CROPEX) potpisali su sporazum o zajedničkom razvoju tržišta derivata za električnu energije za Hrvatsku.

Od osnivanja 2014. godine, CROPEX je stalno povećavao obim trgovine, koji je dostigao 6.447 GWh na dan-unapred i unutardnevnom tržištu tokom 2020. godine, pa ovaj potez, kako navode, predstavlja način da se rast nastavi.

EEX i CROPEX su dogovorili da zajedno rade na uvođenju derivata za električnu energiju za hrvatsko tržište koje bi trebalo da se dogodi 2022. godine, saopštio je CROPEX.

Inače, EEX je početkom juna 2019. svoju ponudu fjučersa proširio fjučersima za električnu energiju za Bugarsku, Sloveniju i Srbiju.

EEX: Kupci su tražili povećanje ponude u regionu

Tobias Paulun, direktor za strategiju berze EEX, izjavio je da saradnja sa berzom CROPEX predstavlja važan sledeći korak u strateškom razvoju tržišta električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

„Od preseljenja PXE fjučersa za električnu energiju na EEX platformu 2017. i proširenja na tržišta električne energije jugoistočne Evrope, kao što su Slovenija, Bugarska i Srbija, u 2019, više nego tri puta smo povećali broj obavljenih transakcija u jugoistočnoj Evropi. Uvođenjem hrvatskih fjučersa ispunjavamo želje naših kupaca da se dodatno proširi ponuda u ovom regionu“, rekao je Paulun.

Silvio Brkić, predsednik uprave berze CROPEX, istakao je da će uspostavljanje dugoročnih referentnih cena  omogućiti hedžing, ali i doprineti ukupnom razvoju hrvatskog tržišta električne energije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste