Električna energija

EEX i CROPEX dogovorili uvođenje hrvatskih fjučersa za električnu energiju

eex cropex fjucersi

Slika: Pexels from Pixabay

Objavljeno

12.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon uspešnog uvođenja fjučersa za bugarsko, slovenačko i srpsko tržište, Evropska energetska berza (EEX) priprema i trgovinu hrvatskim fjučersima za električnu energiju.

EEX i Hrvatska berza električne energije (CROPEX) potpisali su sporazum o zajedničkom razvoju tržišta derivata za električnu energije za Hrvatsku.

Od osnivanja 2014. godine, CROPEX je stalno povećavao obim trgovine, koji je dostigao 6.447 GWh na dan-unapred i unutardnevnom tržištu tokom 2020. godine, pa ovaj potez, kako navode, predstavlja način da se rast nastavi.

EEX i CROPEX su dogovorili da zajedno rade na uvođenju derivata za električnu energiju za hrvatsko tržište koje bi trebalo da se dogodi 2022. godine, saopštio je CROPEX.

Inače, EEX je početkom juna 2019. svoju ponudu fjučersa proširio fjučersima za električnu energiju za Bugarsku, Sloveniju i Srbiju.

EEX: Kupci su tražili povećanje ponude u regionu

Tobias Paulun, direktor za strategiju berze EEX, izjavio je da saradnja sa berzom CROPEX predstavlja važan sledeći korak u strateškom razvoju tržišta električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

“Od preseljenja PXE fjučersa za električnu energiju na EEX platformu 2017. i proširenja na tržišta električne energije jugoistočne Evrope, kao što su Slovenija, Bugarska i Srbija, u 2019, više nego tri puta smo povećali broj obavljenih transakcija u jugoistočnoj Evropi. Uvođenjem hrvatskih fjučersa ispunjavamo želje naših kupaca da se dodatno proširi ponuda u ovom regionu”, rekao je Paulun.

Silvio Brkić, predsednik uprave berze CROPEX, istakao je da će uspostavljanje dugoročnih referentnih cena  omogućiti hedžing, ali i doprineti ukupnom razvoju hrvatskog tržišta električne energije.

Tagovi: ,

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dalekovod-Severna-Makedonija-rekonstrukcija-modernizacija-MEPSO

MEPSO započeo rekonstrukciju dalekovoda Štip-Ovče Pole

06 March 2021 - Operater prenosnog sistema Severne Makedonije (MEPSO) započeo je radove na rekonstrukciji dalekovoda Štip-Ovče Pole, a projekat je vredan 1,41 milion evra.

Kako su operatori prenosnih sistema BiH, Hrvatske i Srbije ujedinili evropsku sinhronu zonu posle raspada na dva dela?

03 March 2021 - Najnoviji izveštaj evropske agencije ENTSO-E objašnjava kako su kompanije iz regiona obavile spajanje sinhrone zone Kontinentalna Evrope.

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.