Električna energija

EEX i CROPEX dogovorili uvođenje hrvatskih fjučersa za električnu energiju

eex cropex fjucersi

Slika: Pexels from Pixabay

Objavljeno

12.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon uspešnog uvođenja fjučersa za bugarsko, slovenačko i srpsko tržište, Evropska energetska berza (EEX) priprema i trgovinu hrvatskim fjučersima za električnu energiju.

EEX i Hrvatska berza električne energije (CROPEX) potpisali su sporazum o zajedničkom razvoju tržišta derivata za električnu energije za Hrvatsku.

Od osnivanja 2014. godine, CROPEX je stalno povećavao obim trgovine, koji je dostigao 6.447 GWh na dan-unapred i unutardnevnom tržištu tokom 2020. godine, pa ovaj potez, kako navode, predstavlja način da se rast nastavi.

EEX i CROPEX su dogovorili da zajedno rade na uvođenju derivata za električnu energiju za hrvatsko tržište koje bi trebalo da se dogodi 2022. godine, saopštio je CROPEX.

Inače, EEX je početkom juna 2019. svoju ponudu fjučersa proširio fjučersima za električnu energiju za Bugarsku, Sloveniju i Srbiju.

EEX: Kupci su tražili povećanje ponude u regionu

Tobias Paulun, direktor za strategiju berze EEX, izjavio je da saradnja sa berzom CROPEX predstavlja važan sledeći korak u strateškom razvoju tržišta električne energije u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

„Od preseljenja PXE fjučersa za električnu energiju na EEX platformu 2017. i proširenja na tržišta električne energije jugoistočne Evrope, kao što su Slovenija, Bugarska i Srbija, u 2019, više nego tri puta smo povećali broj obavljenih transakcija u jugoistočnoj Evropi. Uvođenjem hrvatskih fjučersa ispunjavamo želje naših kupaca da se dodatno proširi ponuda u ovom regionu“, rekao je Paulun.

Silvio Brkić, predsednik uprave berze CROPEX, istakao je da će uspostavljanje dugoročnih referentnih cena  omogućiti hedžing, ali i doprineti ukupnom razvoju hrvatskog tržišta električne energije.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

12. februar 2021. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

12. februar 2021. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

12. februar 2021. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

12. februar 2021. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena