x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

EBRD započinje konsultacije o Nacrtu strategije za energetski sektor

28.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: EBRD
EBRD započinje konsultacije o Nacrtu strategije za energetski sektor

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je javnu raspravu o Nacrtu strategije za energetski sektor, koja će definisati poslovanje banke u ovom sektoru u narednih pet godina, saopštila je ova međunarodna finansijska institucija.

Trenutna strategija EBRD-a za energetski sektor stupila je na snagu u decembru 2013. godine.

Strategija za energetski sektor pokriva aktivnosti banke u dve oblasti: proizvodnja, prenos, distribucija, skladištenje i snabdevanje električnom energijom, i proizvodnja, prerada, transport, distribucija, skladištenje i snabdevanje naftom i gasom.

Nacrt strategije za energetski sektor (Energy Sector Strategy – DRAFT) promoviše sigurnu, pristupačnu i održivu energetiku kroz tranziciju ka tržišno orijentisanom sektoru sa niskim emisijama. Dokument indentifikuje četiri međusobno povezana strateška pravca: (1) dekarbonizacija i elektrifikacija; (2) funkcionalna energetska tržišta; (3) čistiji lanci vrednosti u sektoru nafte i gasa; i (4) energetski efikasne i inkluzivne ekonomije, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Zainteresovane strane, kao što su organizacije civilnog društva i predstavnici industrije i poslovne zajednice, biće pozvane da se sastanu sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj u šest zemalja, u kojima posluje banka, kao i u Londonu, gde je njeno sedište.

Konsultacije u Beogradu 19. oktobra

Raspored konsultacija 0 Nacrtu strategije za energetski sektor:

  • 3. oktobar: Istanbul, Turska
  • 9. oktobar: Varšava, Poljska
  • 11. oktobar: Almati, Kazahstan
  • 16. oktobar: London, Velika Britanija
  • 19. oktobar: Beograd, Srbija
  • 25. oktobar: Kijev, Ukrajina
  • 30. oktobar: Kazablanka, Maroko

Nakon ovih konsultacija, EBRD će izraditi konačan Nacrt strategije, koju će do kraja 2018. godine razmatrati Odbor direktora, posle čega bi trebalo da stupi na snagu.

Evropska banka za obnovu i razvoj je u novembru 2017. godine, kada je pokrenula rad na novom Nacrtu strategije za energetski sektor, saopštila da je uložila više od 6,5 milijardi evra u 110 energetskih projekata od 2014. godine. Tada je navedeno da je, u okviru svog pristupa Zelena ekonomska tranzicija, usvojenog u oktobru 2015. godine, EBRD na dobrom putu da postigne svoj cilj da više od 40% investicija godišnje bude namenjeno zelenim projektima do 2020. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.