Električna energija

EBRD započinje konsultacije o Nacrtu strategije za energetski sektor

EBRD-zapocinje-konsultacije-o-Nacrtu-strategije-za-energetski-sektor

Slika: EBRD

Objavljeno

28.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je javnu raspravu o Nacrtu strategije za energetski sektor, koja će definisati poslovanje banke u ovom sektoru u narednih pet godina, saopštila je ova međunarodna finansijska institucija.

Trenutna strategija EBRD-a za energetski sektor stupila je na snagu u decembru 2013. godine.

Strategija za energetski sektor pokriva aktivnosti banke u dve oblasti: proizvodnja, prenos, distribucija, skladištenje i snabdevanje električnom energijom, i proizvodnja, prerada, transport, distribucija, skladištenje i snabdevanje naftom i gasom.

Nacrt strategije za energetski sektor (Energy Sector Strategy – DRAFT) promoviše sigurnu, pristupačnu i održivu energetiku kroz tranziciju ka tržišno orijentisanom sektoru sa niskim emisijama. Dokument indentifikuje četiri međusobno povezana strateška pravca: (1) dekarbonizacija i elektrifikacija; (2) funkcionalna energetska tržišta; (3) čistiji lanci vrednosti u sektoru nafte i gasa; i (4) energetski efikasne i inkluzivne ekonomije, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Zainteresovane strane, kao što su organizacije civilnog društva i predstavnici industrije i poslovne zajednice, biće pozvane da se sastanu sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj u šest zemalja, u kojima posluje banka, kao i u Londonu, gde je njeno sedište.

Konsultacije u Beogradu 19. oktobra

Raspored konsultacija 0 Nacrtu strategije za energetski sektor:

  • 3. oktobar: Istanbul, Turska
  • 9. oktobar: Varšava, Poljska
  • 11. oktobar: Almati, Kazahstan
  • 16. oktobar: London, Velika Britanija
  • 19. oktobar: Beograd, Srbija
  • 25. oktobar: Kijev, Ukrajina
  • 30. oktobar: Kazablanka, Maroko

Nakon ovih konsultacija, EBRD će izraditi konačan Nacrt strategije, koju će do kraja 2018. godine razmatrati Odbor direktora, posle čega bi trebalo da stupi na snagu.

Evropska banka za obnovu i razvoj je u novembru 2017. godine, kada je pokrenula rad na novom Nacrtu strategije za energetski sektor, saopštila da je uložila više od 6,5 milijardi evra u 110 energetskih projekata od 2014. godine. Tada je navedeno da je, u okviru svog pristupa Zelena ekonomska tranzicija, usvojenog u oktobru 2015. godine, EBRD na dobrom putu da postigne svoj cilj da više od 40% investicija godišnje bude namenjeno zelenim projektima do 2020. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

28. septembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

28. septembar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

28. septembar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

28. septembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji