Električna energija

EBRD traži konsultanta za podizanje svesti o održivoj upotrebi električne energije na Zapadnom Balkanu

EBRD konsultant tender

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raspisala je poziv za angažovanje konsultantske firme koja će pomoći povećanju kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) i svesti javnosti o prednostima održivog korišćenja električne energije, praksama korišćenja energije i poboljšanja sistema električne energije u zemljama Zapadnog Balkana.

Rok za podnošenje izjava o zainteresovanosti je 4. avgust 2017. godine u 14.00 (GMT), navodi se u pozivu EBRD-a.

Opšti cilj je da se poveća svest javnosti o prednostima i funkcionisanju tehnologije pametnog merenja potrošnje i promovisanje praksi za održivo korišćenje energije, navodi se u uslovima poziva (ToR).

Zadatka budućeg konsultanta će biti da prenese veštine (tehničko znanje, komunikacija, informisanje i javno zastupanje) OCD kako bi mogle da efikasno dopru do ciljnih grupa građana i rade na podizanju svesti i promeni ponašanja u cilju racionalne potrošnje električne energije, kao i zagovaranju efikasnijeg razvoja i primene relevantnih zakona.

Odabrana konsultantska kuća mora biti firma ili grupa firmi sa iskustvom u informisanju i komunikacijama, pružanju obuke i izgradnji kapaciteta OCD; stručnim znanjem o održivoj energiji i energetskoj efikasnosti, posebno o tehnologijama pametnog merenja i tržištu električne energije. Uslov je i poznavanje lokalnih prilika u regionu.

Konsultantski tim treba da se sastoji od višeg menadžera programa koji dobro poznaje tehnologije pametnog merenja i tržište električne energije, stručnjaka za tehnologije pametnog merenja i tržište električne energije, stručnjaka za komunikacije i zastupanje i grupe lokalnih stručnjaka.

Planirano je da zadatak počne da se sprovodi u septembru 2017. godine i da ukupno trajne 36 meseci. Troškovi se procenjuju na 247.900 evra bez PDV-a, ali postoji mogućnost i da se sredstva povećaju.

Zadatak će se sprovoditi u dve faze. Faza 1 se odnosi na Projekat distribucije električne energije Elektrokrajina u Bosni i Hercegovini, koji predviđa rekonstrukciju srednjih i niskonaponskih mreža, rekonstrukciju podstanica i uvođenje tehnologije pametnog merenja u Banjaluci, Prijedoru i Gradiški. Ugovor o zajmu za taj projekat, vredan 15 miliona evra, potpisan je između EBRD i Elektrokrajine u martu ove godine.

Druga faza će se odnositi na druge relevantne investicione projekte koji će biti određeni u još tri zemlje Zapadnog Balkana.

Aktivnosti će se sprovoditi u koordinaciji i dopunjavati sa naporima zainteresovanih strana predviđenim Akcionim planom zaštite životne sredine i socijalne politike (ESAP) za projekte.

Zainteresovane konsultantske firme mogu kontaktirati za dodatne informacije:

Polu Alegriju (Paula Alegria)
zamenicu šefa jedinice za tehničku saradnju
Evropska banka za obnovu i razvoj
One Exchange Square
London EC2A 2JN
Tel: + 44 20 7338 7589
E-mail: AlegriaP@ebrd.com

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

24. jul 2017. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

Lancana-havarija-dalekovodima-bez-struje-Crnu-Goru-BiH-Albaniju-Dalmaciju

Lančana havarija na dalekovodima ostavila bez struje Crnu Goru, BiH, Albaniju, Dalmaciju

24. jul 2017. - Usled preopterećenja ključnih interkonektivnih vodova došlo je do prekida isporuke električne energije u velikom delu regiona

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

24. jul 2017. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

24. jul 2017. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore