Električna energija

EBRD traži konsultanta za podizanje svesti o održivoj upotrebi električne energije na Zapadnom Balkanu

EBRD konsultant tender

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raspisala je poziv za angažovanje konsultantske firme koja će pomoći povećanju kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) i svesti javnosti o prednostima održivog korišćenja električne energije, praksama korišćenja energije i poboljšanja sistema električne energije u zemljama Zapadnog Balkana.

Rok za podnošenje izjava o zainteresovanosti je 4. avgust 2017. godine u 14.00 (GMT), navodi se u pozivu EBRD-a.

Opšti cilj je da se poveća svest javnosti o prednostima i funkcionisanju tehnologije pametnog merenja potrošnje i promovisanje praksi za održivo korišćenje energije, navodi se u uslovima poziva (ToR).

Zadatka budućeg konsultanta će biti da prenese veštine (tehničko znanje, komunikacija, informisanje i javno zastupanje) OCD kako bi mogle da efikasno dopru do ciljnih grupa građana i rade na podizanju svesti i promeni ponašanja u cilju racionalne potrošnje električne energije, kao i zagovaranju efikasnijeg razvoja i primene relevantnih zakona.

Odabrana konsultantska kuća mora biti firma ili grupa firmi sa iskustvom u informisanju i komunikacijama, pružanju obuke i izgradnji kapaciteta OCD; stručnim znanjem o održivoj energiji i energetskoj efikasnosti, posebno o tehnologijama pametnog merenja i tržištu električne energije. Uslov je i poznavanje lokalnih prilika u regionu.

Konsultantski tim treba da se sastoji od višeg menadžera programa koji dobro poznaje tehnologije pametnog merenja i tržište električne energije, stručnjaka za tehnologije pametnog merenja i tržište električne energije, stručnjaka za komunikacije i zastupanje i grupe lokalnih stručnjaka.

Planirano je da zadatak počne da se sprovodi u septembru 2017. godine i da ukupno trajne 36 meseci. Troškovi se procenjuju na 247.900 evra bez PDV-a, ali postoji mogućnost i da se sredstva povećaju.

Zadatak će se sprovoditi u dve faze. Faza 1 se odnosi na Projekat distribucije električne energije Elektrokrajina u Bosni i Hercegovini, koji predviđa rekonstrukciju srednjih i niskonaponskih mreža, rekonstrukciju podstanica i uvođenje tehnologije pametnog merenja u Banjaluci, Prijedoru i Gradiški. Ugovor o zajmu za taj projekat, vredan 15 miliona evra, potpisan je između EBRD i Elektrokrajine u martu ove godine.

Druga faza će se odnositi na druge relevantne investicione projekte koji će biti određeni u još tri zemlje Zapadnog Balkana.

Aktivnosti će se sprovoditi u koordinaciji i dopunjavati sa naporima zainteresovanih strana predviđenim Akcionim planom zaštite životne sredine i socijalne politike (ESAP) za projekte.

Zainteresovane konsultantske firme mogu kontaktirati za dodatne informacije:

Polu Alegriju (Paula Alegria)
zamenicu šefa jedinice za tehničku saradnju
Evropska banka za obnovu i razvoj
One Exchange Square
London EC2A 2JN
Tel: + 44 20 7338 7589
E-mail: AlegriaP@ebrd.com

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kelag kelkos mhe kosovo vrhovni sud zatvaranje

Kelagu na Kosovu* naloženo da skine sa mreže tri MHE

20 октобра 2021 - Vrhovni sud Kosova doneo je odluku da tri elektrane u blizini sela Dečani moraju da prestanu da rade do konačne sudske odluke

nemacka ceska pdv takse elektricna energija kriza

Nemačka i Češka smanjuju PDV i takse da pomognu građanima i privredi u energetskoj krizi

20 октобра 2021 - Dve zemlje odlučile su da smanje porez na dodatu vrednost i smanje ili potpuno ukinu naknadu za subvencionisanje obnovljivih izvora energije.

EPS trazi od ministarstva energetike da uvede mehanizam strateske rezerve

EPS traži da se uvede strateška rezerva za proizvodnju električne energije

19 октобра 2021 - Mehanizam strateške rezerve je način da se snabdevanje domaćih potrošača obezbedi iz domaćih elektrana u situacijama poremećaja na tržištu

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke