Električna energija

EBRD traži konsultanta za podizanje svesti o održivoj upotrebi električne energije na Zapadnom Balkanu

EBRD konsultant tender

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raspisala je poziv za angažovanje konsultantske firme koja će pomoći povećanju kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) i svesti javnosti o prednostima održivog korišćenja električne energije, praksama korišćenja energije i poboljšanja sistema električne energije u zemljama Zapadnog Balkana.

Rok za podnošenje izjava o zainteresovanosti je 4. avgust 2017. godine u 14.00 (GMT), navodi se u pozivu EBRD-a.

Opšti cilj je da se poveća svest javnosti o prednostima i funkcionisanju tehnologije pametnog merenja potrošnje i promovisanje praksi za održivo korišćenje energije, navodi se u uslovima poziva (ToR).

Zadatka budućeg konsultanta će biti da prenese veštine (tehničko znanje, komunikacija, informisanje i javno zastupanje) OCD kako bi mogle da efikasno dopru do ciljnih grupa građana i rade na podizanju svesti i promeni ponašanja u cilju racionalne potrošnje električne energije, kao i zagovaranju efikasnijeg razvoja i primene relevantnih zakona.

Odabrana konsultantska kuća mora biti firma ili grupa firmi sa iskustvom u informisanju i komunikacijama, pružanju obuke i izgradnji kapaciteta OCD; stručnim znanjem o održivoj energiji i energetskoj efikasnosti, posebno o tehnologijama pametnog merenja i tržištu električne energije. Uslov je i poznavanje lokalnih prilika u regionu.

Konsultantski tim treba da se sastoji od višeg menadžera programa koji dobro poznaje tehnologije pametnog merenja i tržište električne energije, stručnjaka za tehnologije pametnog merenja i tržište električne energije, stručnjaka za komunikacije i zastupanje i grupe lokalnih stručnjaka.

Planirano je da zadatak počne da se sprovodi u septembru 2017. godine i da ukupno trajne 36 meseci. Troškovi se procenjuju na 247.900 evra bez PDV-a, ali postoji mogućnost i da se sredstva povećaju.

Zadatak će se sprovoditi u dve faze. Faza 1 se odnosi na Projekat distribucije električne energije Elektrokrajina u Bosni i Hercegovini, koji predviđa rekonstrukciju srednjih i niskonaponskih mreža, rekonstrukciju podstanica i uvođenje tehnologije pametnog merenja u Banjaluci, Prijedoru i Gradiški. Ugovor o zajmu za taj projekat, vredan 15 miliona evra, potpisan je između EBRD i Elektrokrajine u martu ove godine.

Druga faza će se odnositi na druge relevantne investicione projekte koji će biti određeni u još tri zemlje Zapadnog Balkana.

Aktivnosti će se sprovoditi u koordinaciji i dopunjavati sa naporima zainteresovanih strana predviđenim Akcionim planom zaštite životne sredine i socijalne politike (ESAP) za projekte.

Zainteresovane konsultantske firme mogu kontaktirati za dodatne informacije:

Polu Alegriju (Paula Alegria)
zamenicu šefa jedinice za tehničku saradnju
Evropska banka za obnovu i razvoj
One Exchange Square
London EC2A 2JN
Tel: + 44 20 7338 7589
E-mail: AlegriaP@ebrd.com

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

24. jul 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

24. jul 2017. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

24. jul 2017. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

24. jul 2017. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana