OIE

Država Srbija po prvi put zaustavila izgradnju vetroparka

Nece biti izgradnje vetroparka Cestobrodica na teritoriji Sokobanje

Foto: Freepik

Objavljeno

05.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo je Rešenje o uslovima zaštite prirode kojim je onemogućena planirana izgradnja vetroparka Čestobrodica na planini Bukovik na teritoriji opštine Sokobanja, saopštilo je Sokobanjsko ekološko društvo. Ovo je prvi slučaj u Srbiji da je izgradnja vetroelektrane praktično zabranjena.

Da je projekat Čestobrodica sproveden stotine hektara šuma bi bilo posečeno, što bi izazvalo eroziju, zamuljavanje vodotoka, jezera, zatim presušivanje izvora, kao i promenu mikroklime, ističu iz Sokobanjskog ekološkog društva (SED).

Rešenje znači, smatraju, da će sve procedure za vetropark Čestobrodica sa 55 vetroturbina snage 253 megavata u opštini Sokobanja biti prekinute, a mogu se nastaviti na teritoriji opštine Boljevac.

Na osnovu Plana detaljne regulacije za izgradnju vetroparka Čestobrodica, lokacija vetroelektrane bi obuhvatala teritoriju opštine Boljevac u katastarskim opštinama Krivi Vir i  Lukovo i teritoriju Sokobanje u katastarskim opštinama Jošanica, Rujevica i Vrbovac.

Bukove šume su stanište velikog broja strogo zaštićenh vrsta, između ostalih i risa

Pristiglo rešenje Ministarstva onemogućava izgradnju vetroparka pre svega zbog zaštite očuvanih bukovih šuma koje su stanište velikog broja strogo zaštićenh vrsta, između ostalih i risa, navelo je Društvo.

Oni podsećaju da je Javno preduzeće Srbijašume izdalo uslove projektovanja kojima su značajno sužene mogućnosti investitora za gradnju ovog vetroparka. Naime, uslovima je zabranjena seča šume i promena namene šumskog zemljišta.

Ostaje, dodaju, da Komisija za planove i Odeljenje za urbanizam, lokalno-ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine opštine Sokobanja koji izrađuju predlog, a zatim i Skupština opštine Sokobanja stave van snage raniju Odluku o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije. Stavljanje Odluke van snage znači obustava svih aktivnosti na izgradnji vetroparka Čestobrodica na Bukoviku, navode u SED-u.

SED navodi da je sada nemoguće uskladiti nacrt Plana detaljne regulacije vetroparka Čestobrodica za opštinu Sokobanja sa izdatim uslovima.

Martovski sastanak

Inače, meštani sokobanjskih mesnih zajednica, nekoliko gradskih odbornika Sokobanje, predstavnici SED-a i Javnog preduzeća Srbijašume su krajem marta ove godine održali sastanak na na kom su zaključili da niko od prisutnih nije bio obavešten o sprovođenju i nije prisustvovao sednicama kada su donete odluke o izradi Plana detaljne regulacije projekta Čestobrodica.

Takođe niko od prisutnih nije imao uvid u bilo kakvu dokumentaciju studije izvodljivosti projekata ili elaborata o proceni uticaja na životnu sredinu istih, piše portal Politički.rs.

Inače, investitor u vetropark je Vetroenergo doo Beograd. Prema podacima Agencije za privredne registre ova firma je u stopostotnom vlasništvu firme Wind Alliance doo Beograd, koja je u većinskom vlasništvu firme Comay Co Limited sa Kipra.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

5. jun 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

5. jun 2024. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

5. jun 2024. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže

eu vodonik strategija evropski revizorski sud

Evropski revizorski sud: Ciljevi EU za zeleni vodonik moraju da se usklade sa realnošću

5. jun 2024. - Evropski revizorski sud analizirao je politiku Evropske komisije u vezi sa zelenim vodonikom i pripremio specijalni izveštaj