Električna energija

Đukanović: EPCG na izvozu struje zaradila 46,4 miliona evra za tri nedelje

Foto: EPCG

Objavljeno

12.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) zaradila je 46,4 miliona evra od izvoza struje u poslednje tri nedelje, izjavio je Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG. Crna Gora se može pohvaliti još jednim odličnim rezultatom – u petak je bila zemlja sa najvećim udelom energije iz vetroparkova u ukupnoj proizvodnji struje u Evropi.

Zbog suše i loše hidrološke situacije, koja je trajala skoro godinu dana, EPCG je bila prinuđena da uvozi više struje nego obično, i to po visokim cenama izazvanim energetskom krizom. Rezultat je bio minus u kasi kompanije posle devet meseci od oko 57 miliona evra. Ipak, sa dolaskom kišnih danaa situacija se poboljšala, pa je EPCG počela da izvozi struju oko 20. novembra.

„Za period od 21. novembra do 11. decembra EPCG je na osnovu izvezene električne energije zaradila 46,4 miliona evra. EPCG radi“, poručio je Đukanović na društvenim mrežama.

EPCG je ove godine uvozila struju po ceni većoj 260 odsto u poređenju sa prošlom godinom

Hidrometeorološki zavod, kako su prenele Vijesti, naveo je da od jeseni prošle godine u Crnoj Gori vlada jaka hidrološka suša, dok je na zapadu zemlje suša ekstremna, a baš u tom delu su dve hidroelektrane EPCG – Perućica i Piva. Inače, hidroelektrane u godini sa dobrom hidrologijom proizvedu oko 45 odsto struje u zemlji.

Analiza Ministarstva kapitalnih investicija pokazala je da je EPCG u prvih osam meseci 2022. u proseku uvozila struju po ceni od oko 280 evra po MWh, što je oko 260 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada je cena bila oko 78 evra.

Prvo mesto u Evropi

crna gora prva u evropi vetar vetroparkovi struja

Druga dobra vest za energetski sistem Crne Gore, došla je zbog povećane proizvodnje struje u vetroparkovima Krnovo, snage 72 MW, i Možura, snage 46 MW.

Evropsko udruženje WindEurope saopštilo je da je u petak udeo energije iz vetroelektrana u Crnoj Gori bio najveći u Evropi – 34 odsto. na drugim mestu bila je Hrvatska, a na trećem Grčka.

crna gora prva u evropi vetar vetroparkovi krnovo
Vetropark Krnovo (foto: Masdar)
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

inobat sbija fabrika baterije reciklaza rio tinto

Rio Tintov partner InoBat izabrao Ćupriju za lokaciju buduće fabrike baterija

12. decembar 2022. - Odluka dolazi posle preliminarnih sporazuma potpisanih u novembru 2022. između ove firme, u koju je investirao i Rio Tinto, i Vlade Srbije

ngen baterije austrija fleksibilnost balansiranje

Bernard: NGEN baterije daju mogućnost da se i krajnji potrošači uključe na tržište

12. decembar 2022. - NGEN je nedavno završio instaliranje baterije u Austriji, a u toku je postavljanje postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj

Zavrsena solarne elektrane Novaci najvece Zapadnom Balkanu

Završena izgradnja solarne elektrane Novaci, najveće na Zapadnom Balkanu

12. decembar 2022. - Mey Energy je instalirao fotonaponsko postrojenje od 55 megavata u Novacima u Severnoj Makedoniji, a pušta ga u rad pre kraja meseca

matija medojevic berza elektricne energije belen

Crnogorska Berza električne energije – na putu ka Evropskoj uniji

12. decembar 2022. - BELEN ubrzano radi na ispunjenju uslova za spajanje tržišta, rekao je u intervjuu Matija Medojević, izvršni direktor crnogorske Berze