Električna energija

Đukanović: EPCG na izvozu struje zaradila 46,4 miliona evra za tri nedelje

Foto: EPCG

Objavljeno

12.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) zaradila je 46,4 miliona evra od izvoza struje u poslednje tri nedelje, izjavio je Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG. Crna Gora se može pohvaliti još jednim odličnim rezultatom – u petak je bila zemlja sa najvećim udelom energije iz vetroparkova u ukupnoj proizvodnji struje u Evropi.

Zbog suše i loše hidrološke situacije, koja je trajala skoro godinu dana, EPCG je bila prinuđena da uvozi više struje nego obično, i to po visokim cenama izazvanim energetskom krizom. Rezultat je bio minus u kasi kompanije posle devet meseci od oko 57 miliona evra. Ipak, sa dolaskom kišnih danaa situacija se poboljšala, pa je EPCG počela da izvozi struju oko 20. novembra.

„Za period od 21. novembra do 11. decembra EPCG je na osnovu izvezene električne energije zaradila 46,4 miliona evra. EPCG radi“, poručio je Đukanović na društvenim mrežama.

EPCG je ove godine uvozila struju po ceni većoj 260 odsto u poređenju sa prošlom godinom

Hidrometeorološki zavod, kako su prenele Vijesti, naveo je da od jeseni prošle godine u Crnoj Gori vlada jaka hidrološka suša, dok je na zapadu zemlje suša ekstremna, a baš u tom delu su dve hidroelektrane EPCG – Perućica i Piva. Inače, hidroelektrane u godini sa dobrom hidrologijom proizvedu oko 45 odsto struje u zemlji.

Analiza Ministarstva kapitalnih investicija pokazala je da je EPCG u prvih osam meseci 2022. u proseku uvozila struju po ceni od oko 280 evra po MWh, što je oko 260 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada je cena bila oko 78 evra.

Prvo mesto u Evropi

crna gora prva u evropi vetar vetroparkovi struja

Druga dobra vest za energetski sistem Crne Gore, došla je zbog povećane proizvodnje struje u vetroparkovima Krnovo, snage 72 MW, i Možura, snage 46 MW.

Evropsko udruženje WindEurope saopštilo je da je u petak udeo energije iz vetroelektrana u Crnoj Gori bio najveći u Evropi – 34 odsto. na drugim mestu bila je Hrvatska, a na trećem Grčka.

crna gora prva u evropi vetar vetroparkovi krnovo
Vetropark Krnovo (foto: Masdar)
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

12. decembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

12. decembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

12. decembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. decembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji