Električna energija

Đukanović: EPCG na izvozu struje zaradila 46,4 miliona evra za tri nedelje

Foto: EPCG

Objavljeno

12.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) zaradila je 46,4 miliona evra od izvoza struje u poslednje tri nedelje, izjavio je Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG. Crna Gora se može pohvaliti još jednim odličnim rezultatom – u petak je bila zemlja sa najvećim udelom energije iz vetroparkova u ukupnoj proizvodnji struje u Evropi.

Zbog suše i loše hidrološke situacije, koja je trajala skoro godinu dana, EPCG je bila prinuđena da uvozi više struje nego obično, i to po visokim cenama izazvanim energetskom krizom. Rezultat je bio minus u kasi kompanije posle devet meseci od oko 57 miliona evra. Ipak, sa dolaskom kišnih danaa situacija se poboljšala, pa je EPCG počela da izvozi struju oko 20. novembra.

„Za period od 21. novembra do 11. decembra EPCG je na osnovu izvezene električne energije zaradila 46,4 miliona evra. EPCG radi“, poručio je Đukanović na društvenim mrežama.

EPCG je ove godine uvozila struju po ceni većoj 260 odsto u poređenju sa prošlom godinom

Hidrometeorološki zavod, kako su prenele Vijesti, naveo je da od jeseni prošle godine u Crnoj Gori vlada jaka hidrološka suša, dok je na zapadu zemlje suša ekstremna, a baš u tom delu su dve hidroelektrane EPCG – Perućica i Piva. Inače, hidroelektrane u godini sa dobrom hidrologijom proizvedu oko 45 odsto struje u zemlji.

Analiza Ministarstva kapitalnih investicija pokazala je da je EPCG u prvih osam meseci 2022. u proseku uvozila struju po ceni od oko 280 evra po MWh, što je oko 260 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada je cena bila oko 78 evra.

Prvo mesto u Evropi

crna gora prva u evropi vetar vetroparkovi struja

Druga dobra vest za energetski sistem Crne Gore, došla je zbog povećane proizvodnje struje u vetroparkovima Krnovo, snage 72 MW, i Možura, snage 46 MW.

Evropsko udruženje WindEurope saopštilo je da je u petak udeo energije iz vetroelektrana u Crnoj Gori bio najveći u Evropi – 34 odsto. na drugim mestu bila je Hrvatska, a na trećem Grčka.

crna gora prva u evropi vetar vetroparkovi krnovo
Vetropark Krnovo (foto: Masdar)
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

12. decembar 2022. - Udeo učinka vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine dostigao 20 procenata u Evropskoj uniji...

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

12. decembar 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

12. decembar 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

12. decembar 2022. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7