Energetska efikasnost

Daljinsko grejanje u Berlinu ponovo u vlasništvu lokalne samouprave

daljinsko grejanje, Berlin

Foto: André from Pixabay

Objavljeno

04.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Berlin je objavio da će od švedske kompanije Vattenfall otkupiti gradski sistem daljinskog grejanja. Kupovina će ovu državu-pokrajinu koštati 1,6 milijardi evra.

Nakon nacionalizacije vodosnabdevanja i električne mreže, Berlin nastavlja sa vraćanjem osnovnih komunalnih usluga u javni sektor. Na redu je sistem daljinskog grejanja. Operater Vattenfall Wärme Berlin pokriva 1,4 miliona domaćinstava u prestonici Nemačke.

Vattenfall u Berlinu ima 10 kogenerativnih postrojenja, 105 malih, kvartovskih termoelektrana i druge objekte. Toplovodna mreža je ukupne dužine preko 2.000 kilometara.

Prema rečima senatora za finansije Mihaela Eversa, preuzimanje će ovaj grad, sa statusom nemačke države odnosno pokrajine, koštati oko 1,6 milijardi evra. To tu kompaniju čini ukupno vrednom skoro dve milijarde evra.

Transakciju će sprovesti jedna finansijska firma pod kontrolom ove lokalne samouprave, a dobiće sredstva iz pokrajinskog budžeta i zajmove od gradske razvojne banke Investitionsbank Berlin (IBB), dok će senat izglasati garancije, naveo je.

Čeka se odobrenje berlinskog parlamenta i nacionalne regulatorne agencije

Vattenfall i država Berlin nameravaju da finalizuju prodaju u drugom kvartalu 2024. Prodaju prvo moraju da odobre berlinski parlament i savezno regulatorno telo Bundeskartellamt (BKartA).

Sekretarka za ekonomska pitanja Franciska Gifaj rekla je da Berlin ovim korakom želi da se pozabavi bezbednošću snabdevanja i stabilizacijom cena toplotne energije. Sada je to moguće činiti potpuno drugačije nego kad bi neki fond koji očekuje maksimalan profit držao berlinsko daljinsko grejanje u svojim rukama, objasnila je.

Berlin želi da do 2045. postane klimatski neutralan

Berlinske vlasti su najavile i ulaganja u daljinsko grejanje. Cilj je da 2030. godine barem 40 odsto daljinskog grejanja dolazi iz obnovljivih izvora energije, a da do 2045. godine Berlin postane klimatski neutralan.

Jedina usluga i dalje u privatnim rukama jeste gasna mreža, kojom upravlja Gasag. Međutim, sporazum o preuzimanju sistema daljinskog grejanja uključuje opciju da država Berlin preuzme svih 31,6 odsto deonica koje Vattenfall drži u tom preduzeću. Isto toliko ima Engie, a E.ON 36.9 odsto.

Gasag je zadužen za distribuciju gasa i u susednom Brandenburgu. Glavni je regionalni snabdevač prirodnim gasom i industrije i domaćinstava. Ostaje da se vidi da li će Berlin iskoristiti ovaj aranžman.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

4. januar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

Uskoro poziv subvencije domacinstva energetsku efikasnost 137 gradova opstina Srbije

Uskoro poziv za subvencije za domaćinstva za energetsku efikasnost u 137 gradova i opština Srbije

4. januar 2024. - Odziv lokalnih samouprava na poziv za subvencije za mere povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima veći je nego prošle godine

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

4. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

4. januar 2024. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja