OIE

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Foto: Zorana Mihajlović / Facebook

Objavljeno

20.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije za sisteme daljinskog grejanja i hlađenja i mera energetske efikasnosti u tom sektoru. Švajcarska donira sedam miliona evra, a EU tri miliona, dok EBRD sprema kredit od 30 miliona evra.

Građani 11 gradova i opština će dobiti kvalitetnije grejanje i zdraviju životnu sredinu zahvaljujući uvođenju obnovljivih izvora energije. Te lokalne samouprave su sa Ministarstvom rudarstva i energetike, Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i švajcarskim Državnim sekretarijatom za ekonomske poslove (SECO) potpisali memorandume o razumevanju za poduhvate vredne ukupno 40,5 miliona evra u prvoj fazi.

„Obe naše zemlje suočavaju se sa izazovima kada je reč o smanjenju emisija sa efektom staklene bašte i trudimo se da povećamo procenat obnovljivih izvora energije koje koristimo za proizvodnju energije. Drago mi je da smo zajedno, Srbija, EU i moja vlada, uspeli i ovo je veliki potencijal za dekarbonizaciju ekonomije“, rekao je na ceremoniji potpisivanja u Kragujevcu ambasador Švajcarske Urs Schmid.

Njegova zemlja je za projekat Obnovljiva daljinska energetika u Srbiji (ReDE Serbia) izdvojila 8,5 miliona evra bespovratnih sredstava.

U svetlu krize je značaj projekta još veći

„Pre godinu dana, kada smo počeli projekat, mislili smo da je važan i inovativan, a danas je u svetlu krize značaj projekta još veći. Ovo će biti primer kako da ubrzamo energetsku tranziciju, poboljšamo energetsku bezbednost i unapredimo kvalitet vazduha“, izjavio je direktor EBRD-a za Zapadni Balkan i Srbiju Matteo Colangeli. Ta međunarodna finansijska institucija treba da obezbedi kredit od 30 miliona evra.

Predviđeno je da se sredstva iskoriste za uvođenje inovativnih tehnologija u daljinskoj energetici poput toplotnih pumpi, geotermala, solarne termalne energije, biogasa, biomase i otpadne toplote iz postrojenja za preradu otpadnih voda i drugih industrijskih izvora, naveo je Colangeli. One će tako biti korišćene prvi put u Jugoistočnoj Evropi, dodao je.

Ovo će biti primer kako da ubrzamo energetsku tranziciju, poboljšamo energetsku bezbednost i unapredimo kvalitet vazduha, izjavio je Matteo Colangeli iz EBRD-a

Evropska unija je donirala tri miliona evra. Sistemi daljinskog grejanja će biti unapređeni u Bečeju, Bogatiću, Vrbasu, Vršcu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Paraćinu.

Mihajlović: Svi projekti će biti završeni u roku od četiri godine

Proizvodnja toplotne energije u Srbiji će biti povećana 3,5 puta na 197 gigavat-sati godišnje, uz smanjenje emisija ugljen-dioksida za 25,000 tona, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Svaka tona, svaki kilogram gasova i čestica manje znači kvalitetniji život. Svaki kilovat-čas dobijen iz OIE znači da smo energetski bezbedniji“, istakla je. Svi projekti će biti završeni u roku od četiri godine, pa će lokalne samouprave moći da koriste obnovljive izvore za daljinsko grejanje kao Priboj, Mali Zvornik i Novi Pazar, navela je Mihajlović.

Kragujevac je uz pomoć države zamenio kotlove i to je samo početak, kaže gradonačelnik Nikola Dašić. Taj grad će preko projekta Obnovljiva daljinska energetika u Srbiji početi da koristi otpadnu toplotu iz Državnog data centra i izgraditi kotao na biomasu za daljinsko grejanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Simens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

20. septembar 2022. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

20. septembar 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

20. septembar 2022. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

20. septembar 2022. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar