Električna energija

UPDATE: Berza električne energije u Crnoj Gori startuje do kraja godine

Berza elektricne energije u Crnoj Gori startuje do kraja godine

Slika: Pixabay

Objavljeno

29.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Trgovanje na Berzi električne energije u Crnoj Gori (MEPX) trebalo bi da počne do kraja ove godine, kada bude nađen strateški partner i implementiran operativni proces. Berza je osnovana prošle godine kao projektna kompanija.

Početak trgovanja na MEPX-u očekuje se nakon što bude pronađen strateški partner koji će u početku pomoći da se implementira operativni proces, nova tehnička rešenja, IT tehnologije. U toku su konsultacije a uz pomoć Sekretarijata Energetske zajednice radi se i na potrebnoj dokumentaciji, naveo je tehnički direktor Dejan Drašković u intervjuu za Dnevne novine.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisali su u junu 2017. ugovor o osnivanju berze električne energije i njen statut. Tada je Izvršni direktor COTEE Milan Radović rekao da u Crnoj Gori ima više od 50 trgovaca električnom energijom, i da se veruje da će se taj broj uvećati osnivanjem berze.

Tržište će biti anonimno, niko neće znati s kim trguje pa tako neće moći ni da utiče na cenu koja će, u svakom datom trenutku biti realna. Izveštavanje o trgovanim količinama biće svakodnevno, a na berzi će struju moći da nabave i postojeći snabdevači i oni koji će se tek pojaviti u budućnosti, a kupovaće od satnih količina energije do godišnjih profila.

Učešće na berzi nije obavezno, mada je interesovanje već sada prisutno, a posebno je poraslo u isčekivanju skorog  puštanja u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, rekao je Drašković. Projekat podmorskog kabla je naglasio prisustvo Crne Gore na energetskoj sceni u regionu, čineći je nezaobilaznom tačkom u procesu formiranja regionalnog tržišta, koje ima za cilj spajanje sa evropskim, dodao je on.

Regionalna saradnja

MEPX će pristupiti i tržišnom spajanju sa jednom od berzi u regionu. Po rečima Draškovića, do sada je ostvarena dobra saradnja sa srpskom, hrvatskom i bugarskom berzom, kao i sa italijanskom kompanijom Gestore dei Servizi Energetici. Ostvaren je, kaže, kontakt i sa albanskom berzom koja bi takođe ove godine trebalo da počne sa radom.

“Prednost spajanja tržišta je ta što naprosto stvarate prostor za znatno veću ponudu i potražnju, na prekograničnom nivou, što vam onda garantuje veću likvidnost i realnu cenu”, rekao je Drašković u interevjuu.

Na samitu Zapadnog Balkana u Beču, održanom u avgustu 2016, odlučeno je da zemlje Zapadnog Balkana uspostave regionalno energetsko tržište kroz uspostavljanje nacionalnih energetskih berzi, a koje će se na kraju integrisati u jedinstveno evropsko tržište.

Berzu električne energije do sada su u širem regionu osnovale Srbija, Hrvatska i Slovenija, a njeno osnivanje je najavila i Bosna i Hercegovina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

digitalni vodic za investitore bih usaid

BiH digitalizacijom ubrzava investicije u sektor energetike

30 септембра 2022 - Investitori dobijaju prilagođeni vodič za njihov konkretni projekat, koji sadrži listu dozvola, saglasnosti i drugih akata koje moraju imati

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku

solarni paneli monteri obuka

Uskoro obuke za montere solarnih panela – osposobi se za siguran posao u narednim godinama

29 септембра 2022 - U toku je ubrzani razvoj nove grane privrede - zelene energetike, koji, naravno zahteva odgovarajuću radnu snagu