Električna energija

UPDATE: Berza električne energije u Crnoj Gori startuje do kraja godine

Berza elektricne energije u Crnoj Gori startuje do kraja godine

Slika: Pixabay

Objavljeno

29.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.01.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Trgovanje na Berzi električne energije u Crnoj Gori (MEPX) trebalo bi da počne do kraja ove godine, kada bude nađen strateški partner i implementiran operativni proces. Berza je osnovana prošle godine kao projektna kompanija.

Početak trgovanja na MEPX-u očekuje se nakon što bude pronađen strateški partner koji će u početku pomoći da se implementira operativni proces, nova tehnička rešenja, IT tehnologije. U toku su konsultacije a uz pomoć Sekretarijata Energetske zajednice radi se i na potrebnoj dokumentaciji, naveo je tehnički direktor Dejan Drašković u intervjuu za Dnevne novine.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisali su u junu 2017. ugovor o osnivanju berze električne energije i njen statut. Tada je Izvršni direktor COTEE Milan Radović rekao da u Crnoj Gori ima više od 50 trgovaca električnom energijom, i da se veruje da će se taj broj uvećati osnivanjem berze.

Tržište će biti anonimno, niko neće znati s kim trguje pa tako neće moći ni da utiče na cenu koja će, u svakom datom trenutku biti realna. Izveštavanje o trgovanim količinama biće svakodnevno, a na berzi će struju moći da nabave i postojeći snabdevači i oni koji će se tek pojaviti u budućnosti, a kupovaće od satnih količina energije do godišnjih profila.

Učešće na berzi nije obavezno, mada je interesovanje već sada prisutno, a posebno je poraslo u isčekivanju skorog  puštanja u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, rekao je Drašković. Projekat podmorskog kabla je naglasio prisustvo Crne Gore na energetskoj sceni u regionu, čineći je nezaobilaznom tačkom u procesu formiranja regionalnog tržišta, koje ima za cilj spajanje sa evropskim, dodao je on.

Regionalna saradnja

MEPX će pristupiti i tržišnom spajanju sa jednom od berzi u regionu. Po rečima Draškovića, do sada je ostvarena dobra saradnja sa srpskom, hrvatskom i bugarskom berzom, kao i sa italijanskom kompanijom Gestore dei Servizi Energetici. Ostvaren je, kaže, kontakt i sa albanskom berzom koja bi takođe ove godine trebalo da počne sa radom.

“Prednost spajanja tržišta je ta što naprosto stvarate prostor za znatno veću ponudu i potražnju, na prekograničnom nivou, što vam onda garantuje veću likvidnost i realnu cenu”, rekao je Drašković u interevjuu.

Na samitu Zapadnog Balkana u Beču, održanom u avgustu 2016, odlučeno je da zemlje Zapadnog Balkana uspostave regionalno energetsko tržište kroz uspostavljanje nacionalnih energetskih berzi, a koje će se na kraju integrisati u jedinstveno evropsko tržište.

Berzu električne energije do sada su u širem regionu osnovale Srbija, Hrvatska i Slovenija, a njeno osnivanje je najavila i Bosna i Hercegovina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mervar Slovenija datum prestanka upotrebe uglja

Mervar: Slovenija da što pre odredi datum prestanka upotrebe uglja

19 April 2021 - TEŠ, jedina termoelektrana na ugalj u Sloveniji, imaće ove godine gubitak do 150 miliona evra, kaže generalni direktor ELES-a Aleksander Mervar

elektrane-ugalj-kina-emisije

Klimatski cilj Kine zahteva zatvaranje skoro 600 elektrana na ugalj

17 April 2021 - Da bi dostigla nulte neto emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2060. godine, Kina bi morala da zatvori skoro 600 elektrana na ugalj u narednih 10 godina.

Evropska komisija Srbija BiH 2020 proizvodnju struje iz uglja

Evropska komisija: Srbija i BiH 2020. povećale proizvodnju struje iz uglja

13 April 2021 - Učinak termoelektrana na ugalj pao je prošle godine 22 odsto u EU, dok je Srbija na tom polju povećala proizvodnju za četiri, a BiH za osam odsto

vladimir cadjenovic cedis direktor

Vladimir Čađenović novi direktor crnogorskog CEDIS-a

13 April 2021 - Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema razrešio je izvršnog direktora Zorana Đukanovića i imenovao Vladimira Čađenovića.