x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

UPDATE: Berza električne energije u Crnoj Gori startuje do kraja godine

29.01.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
UPDATE: Berza električne energije u Crnoj Gori startuje do kraja godine

Trgovanje na Berzi električne energije u Crnoj Gori (MEPX) trebalo bi da počne do kraja ove godine, kada bude nađen strateški partner i implementiran operativni proces. Berza je osnovana prošle godine kao projektna kompanija.

Početak trgovanja na MEPX-u očekuje se nakon što bude pronađen strateški partner koji će u početku pomoći da se implementira operativni proces, nova tehnička rešenja, IT tehnologije. U toku su konsultacije a uz pomoć Sekretarijata Energetske zajednice radi se i na potrebnoj dokumentaciji, naveo je tehnički direktor Dejan Drašković u intervjuu za Dnevne novine.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisali su u junu 2017. ugovor o osnivanju berze električne energije i njen statut. Tada je Izvršni direktor COTEE Milan Radović rekao da u Crnoj Gori ima više od 50 trgovaca električnom energijom, i da se veruje da će se taj broj uvećati osnivanjem berze.

Tržište će biti anonimno, niko neće znati s kim trguje pa tako neće moći ni da utiče na cenu koja će, u svakom datom trenutku biti realna. Izveštavanje o trgovanim količinama biće svakodnevno, a na berzi će struju moći da nabave i postojeći snabdevači i oni koji će se tek pojaviti u budućnosti, a kupovaće od satnih količina energije do godišnjih profila.

Učešće na berzi nije obavezno, mada je interesovanje već sada prisutno, a posebno je poraslo u isčekivanju skorog  puštanja u rad podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, rekao je Drašković. Projekat podmorskog kabla je naglasio prisustvo Crne Gore na energetskoj sceni u regionu, čineći je nezaobilaznom tačkom u procesu formiranja regionalnog tržišta, koje ima za cilj spajanje sa evropskim, dodao je on.

Regionalna saradnja

MEPX će pristupiti i tržišnom spajanju sa jednom od berzi u regionu. Po rečima Draškovića, do sada je ostvarena dobra saradnja sa srpskom, hrvatskom i bugarskom berzom, kao i sa italijanskom kompanijom Gestore dei Servizi Energetici. Ostvaren je, kaže, kontakt i sa albanskom berzom koja bi takođe ove godine trebalo da počne sa radom.

“Prednost spajanja tržišta je ta što naprosto stvarate prostor za znatno veću ponudu i potražnju, na prekograničnom nivou, što vam onda garantuje veću likvidnost i realnu cenu”, rekao je Drašković u interevjuu.

Na samitu Zapadnog Balkana u Beču, održanom u avgustu 2016, odlučeno je da zemlje Zapadnog Balkana uspostave regionalno energetsko tržište kroz uspostavljanje nacionalnih energetskih berzi, a koje će se na kraju integrisati u jedinstveno evropsko tržište.

Berzu električne energije do sada su u širem regionu osnovale Srbija, Hrvatska i Slovenija, a njeno osnivanje je najavila i Bosna i Hercegovina.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.