Otpad

Beograd postavlja 150 zvona za sakupljanje i reciklažu staklene ambalaže

Beograd postavlja 150 zvona za sakupljanje i reciklazu staklene ambalaze

Foto: naled

Objavljeno

01.11.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

01.11.2021.

Država

Podeli

Grad Beograd postaviće 150 zvona za staklenu ambalažu i tako se priključiti Nišu, Kragujevcu, Somboru i Varvarinu gde je već postavljeno 600 ovakvih zvona koja omogućavaju sakupljanje i reciklažu stakla.

Zvona za staklenu ambalažu biće postavljena na teritoriji opština Stari Grad i Savski Venac. Staklo je materijal koji se može beskonačno reciklirati, dok mu je na deponijama potrebno i do 5.000 godina da se razgradi, saopštio je Sekopak. Reciklažom jedne tone stakla može da se uštedi 40 odsto energije i 50 odsto količine vode koja je potrebna za proizvodnju nove staklene ambalaže, dok se zagađenje vazduha smanjuje 20 odsto.

Na tržištu Srbije se godišnje plasira 87.000 tona stakla, od čega na reciklaži završi nepunih 50 odsto.

Zvona bi trebalo da se nađu na ulicama dve opštine nakon potpisivanja ugovora i definisanja tačnih lokacija

Postavljanje zvona za staklenu ambalažu u Beogradu započeto je potpisivanjem Memorandum o međusobnom razumevanju između Grada Beograda, Nemačke razvojne saradnje (GIZ), NALED-a i Sekopaka na projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“. Zvona bi trebalo da se nađu na ulicama dve centralne beogradske opštine nakon potpisivanja ugovora i definisanja tačnih lokacija.

Beograd se priključuje projektu koji se sprovodi i u BiH i Severnoj Makedoniji

Kako je objasnio Sekopak, projekat je regionalnog karaktera i sprovodi se u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji. Pokrenuo ga je GIZ sa ambalažnim operaterima iz tri države – Sekopak, Pakomak i Ekopak, dok su za sprovođenje projekta zaduženi NALED u Srbiji, REDAH u Bosni i ZELS u Severnoj Makedoniji. Projektom je predviđeno uspostavljanje ekonomski efikasnog lanca sakupljanja i reciklaže stakla.

Sakupljanje staklene ambalaže povećano 85 odsto

Memorandum su potpisali Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, Zorica Bilić, direktorka kancelarije GIZ ORF-a, Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a, i Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka Sekopaka.

Ona je navela da je procenat sakupljene staklene ambalaže porastao u proseku 85 odsto za prvih šest meseci sprovođenja projekta, u zavisnosti od lokalne samouprave.

Nakon papira, kartona i plastike, staklo je četvrti najčešći materijal u otpadu u Srbiji

Radojičić je istakao da dnevna količina proizvedenog otpada u Beogradu iznosi oko 1.500 tona, a značajan deo je staklo, dok je Danijela Funke, direktorka GIZ Srbija, izjavila da je ovaj projekat odličan primer efikasne multi-sektorske, ali i regionalne saradnje.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović naglasila je da je nakon papira, kartona i plastike, staklo četvrti najčešći materijal u otpadu u Srbiji i čini petinu ukupne ambalaže. Na tržištu Srbije se godišnje plasira 87.000 tona stakla, od čega na reciklaži završi nepunih 50 odsto, dodala je ona.

Komentara: (4)
Tamara / 23.01.2022.

Da li su zvona već postavljena? Godinama pokušavam da smanjim količine smeća u svom domaćinstvu, da izbacim plastiku, kupujem rinfuz i sl. Nažalost činjenica da se staklo ovako malo reciklira je poražavajuća!! I ne čini ga ništa bojim za prirodu od plastike kad najveći feo staklenog otpada u Srbiji završi na deponijama ili još gore, divljim deponijama!! Sat vremena već guglam gde u okolini Beograda (jer su mi Sombor i Niš daleko) mogu odneti i predati staklo za reciklažu, i ništa… Molim Vas ako neko ima više informacija da me posavetuje. Hvala!

Sladjana / 31.05.2022.

Da li postoji mogućnost da se zvona postave i u prigradskim opstinama?

Nenad V. / 15.09.2022.

Jos samo kad bi ste objavili ulice tj. mesto gde su ti kontejneri ! Moze da ih bude i 300 ali sta vredi kad ne znam gde su ! ?

Zika / 06.07.2023.

Poceo sam da cistim kucu,pa me interesuje dali cese postavljati zvona za staklenu ambalazu u V M Lugu i kada.Ja sad nosim na konjarnik pa mi treba maltene ceo dan za dve do tri ture da odnesem.Hvala

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

1. novembar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

1. novembar 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

1. novembar 2021. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

1. novembar 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja