Električna energija

Austrijski EVN kupio firmu cyberGRID da ojača poziciju u upravljanju fleksibilnošću

Austrijski EVN kupio cyberGRID upravljanju fleksibilnoscu

Foto: CyberGRID

Objavljeno

17.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Provajder usluga u energetici EVN Group preuzeo je kompaniju cyberGRID, koja je specijalizovana za upravljanje fleksibilnošću i integraciju energije iz obnovljivih izvora i postrojenja za čuvanje energije u baterijama.

Sa dolaskom prozjumera – domaćinstava i kompanija koje proizvode struju za svoje potrebe i uglavnom isporučuju viškove u mrežu, snabdevači električnom energijom razvijaju rešenja koja će ih zadržati kao korisnike, ali sa aktivnijom ulogom, što ih čini klijentima ili čak partnerima. Bečka kompanija za informacione tehnologije cyberGRID je saopštila da se posle akvizicije pridružila EVN grupi, što znači da je taj provajder usluga u energetici iz Austrije dobio direktan pristup njenoj platformi cyberNOC za upravljanje fleksibilnošću.

Ekspanzija sektora zelene energije širi tržište za usluge fleksibilnosti. Naime, učinak solarnih i vetroelektrana je prilično nepredvidljiv, jer zavisi od vremenskih uslova, koji se brzo menjaju. To može da izazove nestabilnost u elektroenergetskom sistemu, pa je potrebno obezbediti dodatne količine energije za balansiranje.

U ovoj delatnosti postoje i rešenja vezana za odziv na strani potražnje: u slučajevima kada se javi manjak struje, korisnici na zahtev smanjuju potrošnju ili je prebacuju na baterije. Oni po potrebi mogu i da isporučuju uskladištenu energiju u mrežu.

EVN flexibility management taking over cyberGRID
CyberGRID-ov  softver objedinjuje raspoložive fleksibilne izvore energije u virtuelnu elektranu

Platforma CyberNOC omogućava potrošačima da iskoriste svoj potencijal u domenu fleksibilnosti

CyberGRID, osnovan 201o, saopštio je da njegova tehnologija može da se integriše s ugrađenim alatkama za kontrolu, pametnim merenjem, rešenjima za upravljanje mikromrežama i drugim sistemima. CyberNOC omogućava potrošačima, geografski razasutim proizvođačima i uređajima za skladištenje energije u baterijama da iskoriste svoj potencijal u domenu fleksibilnosti, navode u kompaniji, koja takođe tvrdi da njena platforma unapređuje efikasnost energetske infrastrukture.

CyberNOC objedinjuje raspoložive fleksibilne izvore energije – fotonaponske sisteme, vetroelektrane i baterije, u virtuelnu elektranu

„Štaviše, održavanje bezbednosti snabdevanja sve više dobija presudni značaj u nesigurnim vremenima. Širok raspon fluktuacija cena i, uopšte, visoke cene na berzama električne energije još više ukazuju na potrebu da učesnici na tržištu diverzifikuju svoja sredstva i ponudu, ali i da nastave da raspolažu pametnom IT infrastrukturom koja omogućava hitro donošenje odluka“, stoji u saopštenju o akviziciji.

CyberGRID je saopštio da njegov softver objedinjuje raspoložive fleksibilne izvore energije – fotonaponske sisteme, vetroelektrane i baterije, u virtuelnu elektranu.

CyberGRID-ova IT rešenja upotpunjavaju EVN-ov portfelj

Klaus Stricker iz EVN-a, zadužen za energetsko planiranje, izjavio je da cyberGRID ima inovativnu ekspertizu u oblasti integracije obnovljive energije kroz IT rešenja i da ona idealno upotpunjava portfelj ove energetske kompanije.

EVN, sa sedištem u Marija Encersdorfu u Donjoj Austriji, proizvodi struju, snabdeva korisnike energentima i trguje električnom energijom i gasom. Takođe pruža usluge snabdevanja pijaćom vodom i upravljanja otpadom i upravlja mrežama kablovske televizije i telekomunikacija. Posluje i u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj.

Mnogi korisnici već žele da energiju koju proizvode prodaju na tržištu i da tako postanu trgovci, istakao je generalni direktor cyberGRID-a Alexander Kofink (na slici u sredini), prenosi APA.

„Potrebe za fleksibilnošću u evropskom elektroenergetskom sektoru nastavljaju da rastu, pa smo ushićeni što radimo s EVN-om na iskorišćavanju prednosti njegovog vrednosnog lanca i omasovljavanju primene cyberGRID-ovih softverskih rešenja i usluga na evropskom i drugim međunarodnim tržištima“, poručili su suosnivači cyberGRID-a Marko Svetina (desno) i Peter Nemcek (levo).

Informacije o transakciji nisu objavljene.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

17. mart 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

17. mart 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

17. mart 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

17. mart 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.