Električna energija

FutureFlow projekat može smanjiti troškove sistemskih usluga u elektroenergetskom sistemu za 60%

Slika: FutureFLow

Objavljeno

16.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Uz automatsku regulaciju frekvencije, projekat FutureFlow nudi 60% uštede, a sa redispečingom do 57%, izjavio je Uroš Salobir, direktor za strateške inovacije u slovenačkom operatoru prenosnog sistema ELES, sumirajući rezultate ovog projekta za prekograničnu integraciju tržišta za sistemske usluge. Učesnik projekta je i slovenačka energetska kompanija GEN-I, koja je predstavila rezultate analize mogućnosti upravljive potrošnje (demand response) 600 industrijskih potrošača u 4 zemlje.

Projekat, koji je sa 13 miliona evra finansiran u okviru programa Horizon 2020, istražuje nova rešenja za balansiranje i upravljanje tokovima u elektroenergetskoj mreži.

U projektu učestvuju Austrija, Belgija, Francuska, Mađarska, Nemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija.

Potrošači, na koje se odnosi FutureFlow, će biti u stanju da povećaju ili smanje potrošnju za nekoliko sekundi, i na taj način će obavljati funkcije koje sada uglavnom obavljaju tradicionalne elektrane, hidroelektrane ili termoelektrane.

Partneri u projektu su 4 operatora prenosnog sistema (slovenački ELES, austrijski APG, rumunska Transelectrica, makedonski MAVIR), 2 istraživačka centra (slovenački EIMV, srpski EKC), 2 trgovca (Elektro Energija, GEN-I, ) IT kompanija SAP, firma specijalizovana za upravljivu potrošnju (demand response) cyberGRID GmbH, kompanija za digitalnu sajber sigurnost Gemalto SA, i firma specijalizovana za softverska rešenja za održive energetske projekte 3E.

Na konferenciji European Utility Week u Beču, Uroš Salobir, direktor za strteške inovacije ELES-a, predstavio je rezultate projekta FutureFlow, koji je započeo 2016. godine i završava se 2020. godine, tokom uvodnog panela „Interoperabilne platforme i razmena podataka za energetske usluge“.

Uz automatsku regulaciju frekvencije, projekat FutureFlow nudi 60% uštede, a sa redispečingom do 57%, izjavio je on.

Salobir je naveo da je projekat pokazao da, bez obzira na inovativne ideje i tehnički kvalitet rešenja, ključni korak i izazov za funkcionisanje sistema je komunikacija s korisnicima i pomoć da postanu aktivni učesnici u osiguranju pouzdanosti elektroenergetskog sistema.

GEN-I analizirao 600 industrijskih potrošača

U okviru projekta, slovenački trgovac električnom energijom i gasom GEN-I je analizirao više od 600 industrijskih potrošača s ciljem da pripremi pregled mogućnosti upravljive potrošnje u četiri zemlje.

„Identifikovali smo 40 kupaca i proizvođača koji su prilagodili svoju potrošnju ili proizvodnju u okviru projekta. Na taj način je dobijeno 29 MW u pozitivnim i 25 MW u negativnim kapacitetima za regulisanje mrežne frekvencije“, naveo je GEN-I u saopštenju.

Sa ukupno 54 MW dostupne fleksibilne snage, operatori prenosnog sistema dobijaju potreban kvalitet i pouzdanost elektroenergetskog sistema. Simulacije i analize ukazuju da bi uvođenje ovih usluga u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji i Sloveniji (gde je više od 40 proizvođača i potrošača već aktivno uključeno u usluge upravljive potrošnje i/ili distribuirane proizvodnje) moglo da smanji troškove pružanja sistemskih usluga 23%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

16. novembar 2018. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

16. novembar 2018. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

16. novembar 2018. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

16. novembar 2018. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu