Električna energija

FutureFlow projekat može smanjiti troškove sistemskih usluga u elektroenergetskom sistemu za 60%

Slika: FutureFLow

Objavljeno

16.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Uz automatsku regulaciju frekvencije, projekat FutureFlow nudi 60% uštede, a sa redispečingom do 57%, izjavio je Uroš Salobir, direktor za strateške inovacije u slovenačkom operatoru prenosnog sistema ELES, sumirajući rezultate ovog projekta za prekograničnu integraciju tržišta za sistemske usluge. Učesnik projekta je i slovenačka energetska kompanija GEN-I, koja je predstavila rezultate analize mogućnosti upravljive potrošnje (demand response) 600 industrijskih potrošača u 4 zemlje.

Projekat, koji je sa 13 miliona evra finansiran u okviru programa Horizon 2020, istražuje nova rešenja za balansiranje i upravljanje tokovima u elektroenergetskoj mreži.

U projektu učestvuju Austrija, Belgija, Francuska, Mađarska, Nemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija.

Potrošači, na koje se odnosi FutureFlow, će biti u stanju da povećaju ili smanje potrošnju za nekoliko sekundi, i na taj način će obavljati funkcije koje sada uglavnom obavljaju tradicionalne elektrane, hidroelektrane ili termoelektrane.

Partneri u projektu su 4 operatora prenosnog sistema (slovenački ELES, austrijski APG, rumunska Transelectrica, makedonski MAVIR), 2 istraživačka centra (slovenački EIMV, srpski EKC), 2 trgovca (Elektro Energija, GEN-I, ) IT kompanija SAP, firma specijalizovana za upravljivu potrošnju (demand response) cyberGRID GmbH, kompanija za digitalnu sajber sigurnost Gemalto SA, i firma specijalizovana za softverska rešenja za održive energetske projekte 3E.

Na konferenciji European Utility Week u Beču, Uroš Salobir, direktor za strteške inovacije ELES-a, predstavio je rezultate projekta FutureFlow, koji je započeo 2016. godine i završava se 2020. godine, tokom uvodnog panela “Interoperabilne platforme i razmena podataka za energetske usluge”.

Uz automatsku regulaciju frekvencije, projekat FutureFlow nudi 60% uštede, a sa redispečingom do 57%, izjavio je on.

Salobir je naveo da je projekat pokazao da, bez obzira na inovativne ideje i tehnički kvalitet rešenja, ključni korak i izazov za funkcionisanje sistema je komunikacija s korisnicima i pomoć da postanu aktivni učesnici u osiguranju pouzdanosti elektroenergetskog sistema.

GEN-I analizirao 600 industrijskih potrošača

U okviru projekta, slovenački trgovac električnom energijom i gasom GEN-I je analizirao više od 600 industrijskih potrošača s ciljem da pripremi pregled mogućnosti upravljive potrošnje u četiri zemlje.

“Identifikovali smo 40 kupaca i proizvođača koji su prilagodili svoju potrošnju ili proizvodnju u okviru projekta. Na taj način je dobijeno 29 MW u pozitivnim i 25 MW u negativnim kapacitetima za regulisanje mrežne frekvencije”, naveo je GEN-I u saopštenju.

Sa ukupno 54 MW dostupne fleksibilne snage, operatori prenosnog sistema dobijaju potreban kvalitet i pouzdanost elektroenergetskog sistema. Simulacije i analize ukazuju da bi uvođenje ovih usluga u Austriji, Mađarskoj, Rumuniji i Sloveniji (gde je više od 40 proizvođača i potrošača već aktivno uključeno u usluge upravljive potrošnje i/ili distribuirane proizvodnje) moglo da smanji troškove pružanja sistemskih usluga 23%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.