OIE

EVN i ProCredit banka firmama nude finansiranje i instalaciju solarnih panela 

EVN-ProCredit-banka-firme-solarni-paneli

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.07.2020.

Komentari

0

Podeli

Firme u Severnoj Makedoniji, zahvaljujući saradnji kompanije za snabdevanje energijom EVN i ProCredit banke, dobile su mogućnost da u paketu dobiju finansiranje nabavke i instalaciju solarnih fotonaponskih panela.

Sada im je lakše da se odluče za korišćenje obnovljive energije, tačnije solarne energije, čiji je potencijal u Severnoj Makedoniji veći nego u EU.

Severna Makedonija ima 280 sunčanih dana, pa je potencijal solarne energije mnogo veći od EU proseka

Godišnje ova zemlja ima više od 280 sunčanih dana, pa proizvodnja jednog solarnog panela može da dostigne 1.500 kWh godišnje, što je daleko iznad evropskog proseka.

Računi se mogu smanjiti za više od 30%, dok se višak energije može prodavati na tržištu

Instaliranje solarnih panela firmama može da donese smanjenje računa za električnu energiju, ali i učešće u smanjenju emisija CO2 i podizanju svesti o značaju održivog razvoja.

Ova zajednička ponuda, kako tvrdi EVN, rešava dva najveća izazova sa kojima se susreću firme zainteresovane za instaliranje solarnih panela, a to su profesionalna i kvalitetna usluga i obezbeđivanje finansiranja.

Investicija se isplati u periodu od 6 do 8 godina

Troškovi električne energije mogu se smanjiti za više od 30%, višak energije može se prodati na tržištu, dok se povrat ulaganja može očekivati u periodu od 6 do 8 godina, navodi EVN.

Kreditna linija ProCredit banke namenjena je svim pravnim licima. Kamatna stopa se kreće od 3%, a nema naknade za odobravanje zajma.

EVN će kupcima nuditi personalizovana rešenja po sistemu ključ u ruke

Ilija Kjiroski, šef grupe za dodatne usluge u EVN Snabduvanje, rekao je da će kompanija kreirati personalizovana rešenja po sistemu ključ u ruke.

Predlog rešenja za korišćenje solarne energije biće napravljen nakon analize potrošnje i samog objekta, dok će EVN, takođe, isporučiti i instalirati panele. Kompanija će i otkupljivati višak energije.

Banke u okviru ProCredit grupe dosad su finansirale slične projekte ukupne instalisane snage veće od 80 MW

Banke u okviru ProCredit grupe dosad su finansirale slične projekte ukupne instalisane snage veće od 80 MW čime su smanjene emisije CO2 za više od 68.000 tona, izjavila je Metodija Minoski, šef odeljenja za upravljanje životnom sredinom ProCredit banke.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

24. jul 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

24. jul 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

24. jul 2020. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

24. jul 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra