Klimatske promene

Američka naftna kompanija gradi najveće postrojenje za hvatanje i skladištenje CO2

Naftni gigant Occidental uklanjati CO2 atmosfere Airbus

Foto: 1PointFive

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Occidental Petroleum gradi najveće svetsko postrojenje za uklanjanje CO2 direktno iz vazduha i njegovo skladištenje. Među klijentima kompanije naći će se Airbus koji će plaćati kredite ovoj kompaniji za svoje emisije. Kompanija će CO2 pohranjivati i za račun južnokorejske firme SK Trading, da bi ona mogla da proglasi da joj je nafta neto neutralna u pogledu emisija.

Jedan od najvećih proizvođača nafte i gasa u Sjedinjenim Državama ušao je u biznis dekarbonizacije. Occidental Petroleum je odlučio da napravi najveći pogon za prikupljanje i skladištenje ugljenika (carbon capture and storage – CCS) na planeti. Predviđeni kapacitet tog sistema je stotinu puta veći od svih postojećih postrojenja za direktno hvatanje ovog gasa iz vazduha (direct air capture – DAC) zajedno, kažu u Međunarodnoj agenciji za energetiku, a prenosi Reuters.

Gorepomenuti gigant industrije fosilnih goriva, sa sedištem u Hjustonu u Teksasu, saopštio je da će njegov pogon za CCS usisavati i u podzemlju zarobljavati milion tona ugljen-dioksida godišnje. Početak izgradnje očekuje krajem godine. Lokacija, zasad nepoznata, nalazi se u Permskom basenu (eng. Permian Basin), jednom od najvažnijih centara za proizvodnju nafte. To područje dele Teksas i Novi Meksiko.

Iskorišćene naftne i gasne bušotine mogu da budu pogodne za pohranjivanje ugljenika. Projekat se sprovodi uz korišćenje tehnologije koju je razvio Carbon Engineering. Occidental, koji nastupa i s brendom Oxy, saopštio je da planira da završi rečeni sistem dve godine od starta radova.

Ugljenik može da se zarobljava i u fabrikama i, čak, na brodovima, tokom sagorevanja fosilnih goriva. Inače, prelazak na obnovljive izvore energije je za neke delatnosti već jeftiniji nego troškovi CCS-a. Kritičari tvrde da je odstranjivanje ugljenika nepouzdano i energetski intenzivno i da samo produžava eru fosilnih goriva. Međutim, sektore poput avio-prevoza i proizvodnje cementa i čelika je i dalje teško transformisati u zelenije varijante.

Kada se za izdvojeni CO2 nađe industrijska primena, tehnologija se tada naziva prikupljanjem, korišćenjem i skladištenjem ugljenika (carbon capture, utilization and storage – CCUS).

Airbus će poništavati svoje emisije kupovinom kredita za uklanjanje ugljenika od kompanije Occidental

Ćerka firma naftne kompanije koja će se baviti dekarbonizacijom zove se 1PointFive, čije ime aludira na cilj da se globalno zagrevanje u ovom veku ograniči na 1,5 stepen Celzijusa. 1PopintFive saopštila je da je Airbusu već prodala kredite za uklanjanje 400.000 tona ugljenika. Taj proizvođač letelica je unapred platio za hvatanje i trajno pohranjivanje 100.000 tona CO2 godišnje tokom četiri godine, uz mogućnost da kupi još sertifikata.

Occidental je naveo da 1PointFive-ov ugovor pokazuje da za avijaciju i druge grane industrije koje su veliki emiteri postoji izvodljivo, priuštivo rešenje koje može da se omasovi. Ono Airbusu pruža još jedno komplementarno rešenje za rešavanje pitanja štetnih emisija ugljenika i za podršku širih napora za dekarbonizaciju koji se sprovode širom industrije avio-prevoza, stoji u objavi.

Istovremeno, taj gigant u avijatici razvija biogoriva i električne i hibridne letelice koje će koristiti vodonik.

Kupovinom kredita za uklanjanje ugljenika, kompanije poput Airbusa mogu da poprave svoj rejting na polju uticanja na klimu i izbegnu plaćanje taksi na emisije gasova s efektom staklene bašte.

https://youtu.be/oJGcMEivGOU

CCS može da učini naftu neutralnom u pogledu emisija

Occidental je upravo potpisao i ugovor s južnokorejskom kompanijom SK Trading International. On joj omogućava da kupi do 200.000 barela takozvane neto nula nafte godišnje u periodu od pet godina, saopšteno je.

Zamisao je da će američki proizvođač nafte trajno pohranjivati 100.000 tona CO2 iz atmosfere i time neutralisati emisije celokupnog ciklusa nafte o kojoj je reč: proizvodnje, prenosa, rafinisanja i korišćenja proizvoda iz tog postupka. Kada se gleda matematički, taj mehanizam odstranjuje ugljenik iz nafte!

SK Trading International, kojeg kontroliše kompanija SK Innovation, očekuje da će naftu koju će kupovati na ovaj način pretvarati u proizvode poput goriva za letelice koje će imati manji sadržaj ugljenika, dodato je u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

24. mart 2022. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

24. mart 2022. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

24. mart 2022. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

24. mart 2022. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto