Voda

Albanski razvojni fond započeo sprovođenje EU projekta za poboljšanje vodosnabdevanja u 83 sela

Albanski-razvojni-fond-projekat-vodosnabdevanja

Slika: AFD

Objavljeno

08.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.04.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Početak radova na izgradnji vodovoda u selu Rrajca označio je implementaciju Programa ruralnog vodosnabdevanja III, vrednog 39,3 miliona evra. Program sprovodi Albanski razvojni fond (ADF).

Cilj programa je rešavanje problema vodoosnabdevanja 85.000 meštana u 15 opšina, saopštio je ADF, navodeći da će do kraja njegovog sprovođenja 2021. godine biti izgrađeno 18 vodovoda u 83 sela.

Oko 39,3 miliona evra obezbedili su nemačka vlada preko razvojne banke KfW, Evropska unija, Albanska vlada i Opština Prrenjas.

LOT I programa predviđa investicije u selima Kovanik, Bardhaj, Skenderbej, Sutaj, Rrajce i Bogdan, u iznosu od 8,6 miliona evra, u dva rezervoara za izvorišta, dogradnju cevovoda dužine 23 kilometara, izgradnju 6 novih rezervoara, kao i izgradnju oko 1.600 priključaka i vodomera za domaćinstva.

Cilj programa je i da obezbedi ekonomičnu proizvodnju energije i osigura niske troškove održavanja vodovoda

Program je, kako je naveo ADF, jedna od najozbiljnijih inicijativa poslednjih godina za poboljšanje snabdevanja pitkom vodom u ruralnim područjima Albanije.

Kao nastavak dva prethodna programa, I i II, koji su uspešno sprovedeni u saradnji sa ADF-om, program ima za cilj da podigne standarde u izgradnji vodovoda, obezbedi njhovu održivost u narednih 30 godina, ostvari ekonomičnu proizvodnju energije i osigura niske troškove održavanja.

Nemačka vlada je preko KfW-a obezbedila zajam od 24 miliona evra za investicije u infrastrukturu ruralnih vodovoda i grant od 2 miliona evra za tehničku pomoć. A, EU je osigurala grant od 10 miliona evra.

Kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), EU je obezbedila i dodatnih 750.000 evra za pripremne studije.

Svečanosti u selu Rrajca prisustvovali su premijer Edi Rama, ministar za infrastrukturu i energetiku Belinda Balluku, ambasador EU u Albaniji Luigi Soreca, ambasador Savezne Republike Nemačke u Albaniji Susanne Schutz, direktor KfW-a za lokalnu infrastrukturu za jugoistočnu Evropu i Tursku Kirk Mildner, izvršni direktor Albanskog razvojnog fonda Dritan Agolli.

Ambasador EU u Albaniji Luigi Soreca izjavio je da je suština ovog projekta da se obezbedi tekuća voda za sve stanovnike Albanije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

8. april 2019. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

8. april 2019. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

8. april 2019. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

8. april 2019. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika