Električna energija

A2A se žalio na odluku crnogorskog suda da blokira akcije u EPCG

Slika: EPCG

Objavljeno

17.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanska kompanija A2A podnela je žalbu na privremenu meru kojom je blokirano 41,7 odsto akcija te kompanije u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), javili su crnogorski mediji.

Ta informacija je potvrđena dnevniku Pobjeda u Višem sudu u Podgorici koji je doneo odluku o blokadi akcija italijanske kompanije zbog postupka koji se vodi protiv više bivših menadžera EPCG.

A2A je saopštila da je 25. jula dobila rešenje tog suda.“Takva mera, koja je izdata u vezi sa postupcima vezanim za usluge u okviru grupe, koje je A2A pružila EPCG između 2010. i 2012. godine, ukazuje da će i sama A2A biti predmet istrage crnogorskog pravosuđa“, saopštila je italijanska kompanija krajem jula i navela da razmatra načine kako da ospori odluku pred pravosuđem.

Sud je akcije A2A blokirao na zahtev Specijalnog tužilaštva koje je u aprilu 2016. godine pokrenulo istragu protiv šest osoba iz EPCG zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i oštetili tu kompaniju za više miliona evra u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti Eletrika i BAIN Milano.

Istragom su obuhvaćeni bivši finansijski direktor EPCG Flavio Bjanko, bivši izvršni direktor te kompanije Enrika Malerbe, nekadašnji finansijski direktor Masimo Sala, glavni finansijski direktor Slobodan Tanasijević, rukovodilac za finansije i platni promet Vinka Janjušević i izvršni rukovodilac Vojka Ćalasan.

Istraga je pokrenuta na osnovu dokumentacije koju je u oktobru 2014. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavio skupštinski Odbor za ekonomiju, nakon kontrolnog saslušanja o konsultantskim ugovorima EPCG

Prema toj dokumentaciji, ugovori o konsultantskim uslugama koje je EPCG potpisala sa A2A, A2A Reti Eletrika i BAIN-Milano sklopljeni su bez sprovođenja postupka javnih nabavki i obaveznih odluka odbora direktora. Posao konsultantskih usluga bio je vredan oko 15.000.000 evra.

Zvaničnici Vlade Crne Gore su ranije rekli da odluka o blokadi akcija A2A u EPCG neće dovesti u pitanje izlaznu opciju koja je aktivirana početkom jula.

Kompanija A2A je početkom jula, po isteku ugovora, zvanično pokrenula proces istupanja iz EPCG, ponudivši  Vladi Crne Gore da preuzme 41,7 odsto akcija u EPCG za 250 miliona evra u period od sedam godina, kako je definisano “put opcijom”.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

17. avgust 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

17. avgust 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

17. avgust 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

17. avgust 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji