OIE

Ugovori o otkupu električne energije postaju popularni na Balkanu – evo koje su opcije za investitore

Ugovori o otkupu električne energije postaju popularni na Balkanu – evo koje su opcije za investitore

Foto: iStock

Objavljeno

15.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

15.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Interesovanje za privatne ugovore o otkupu električne energije (PPA) na Balkanu je eksplodiralo, a na raspolaganju je nebrojeno mnogo opcija, izjavio je Mati Piparinen, menadžer za investicije u kompaniji Finance in Motion. Zajedno sa Fondom za zeleni razvoj (Green for Growth Fund ili GGF), kojeg savetuje, i međunarodnom advokatskom kancelarijom Simmons & Simmons, održala je onlajn radionicu sa developerima energetskih projekata, na kojoj su razjasnili česte nedoumice oko ove koncepcije. Investitori sad mogu da biraju između privatnih PPA sporazuma i onih sa podrškom države, a i za fizičke i virtuelne ugovore postoje argumenti za i protiv.

GGF-ov mehanizam za tehničku pomoć, čiji je savetodavac Finance in Motion, organizovao je onlajn radionicu Privatni ugovori o otkupu električne energije (PPA) iz obnovljivih izvora – Renewable Energy Private Power Purchase Agreements (PPAs). Vodio ju je Simmons & Simmons. Na radionici je bilo reči o glavnim faktorima na koje investitori treba da obrate pažnju u pregovorima s otkupljivačima struje, kako bi postigli siguran i isplativ PPA.

Ovaj događaj je obuhvatio forme nabavke i kupoprodaje obnovljive energije, tipove PPA ugovora, njihovo tržište i strukturu, sertifikate za energiju iz obnovljivih izvora i pregled stanja na Balkanu. Ovde ga možete pogledati onlajn.

PPA za zelenu energiju je u suštini nov pojam u najvećem delu Jugoistočne Evrope, a korporativni i drugi privatni sporazumi te vrste se tek pomaljaju. U ovom članku ćete steći dragocen uvid u osnove tog koncepta, uz objašnjenje ključnih termina.

Eksplozija zainteresovanosti širom Balkana

Developeri imaju nebrojeno mnogo opcija na raspolaganju, napomenuo je Mati Piparinen, menadžer za investicije u kompaniji Finance in Motion. Glavna tema prezentacije bili su privatni PPA ugovori za elektrane koje su povezane na mrežu i odvojene od mesta potrošnje.

“PPA ugovori sa integrisanim elektroenergetskim kompanijama su i dalje mogući, ali ne mora da znači da će biti u potpuno istom obliku kao u stara dobra vremena, kada ste imali garancije ministarstva, čvrstu valutu, zaštitu od izmena zakona i pravo na isplatu nadoknade u slučaju raskida, takvu da pokrije i dugovanje i povraćaj investicije. Na primer, da li investitor treba da se odluči za aranžman sa 15-godišnjim ugovorom o razlici u ceni sa državnim proizvođačem električne energije, koji nema kreditni rejting, ili za kratkoročni ugovor sa kompanijom koja trguje strujom i ima veoma visok rejting?”, objasnio je Finance in Motion.

PPA uzrokuje troškove, ali zato obezbeđuje stabilnost cena i prihoda

Finance in Motion ističe da Energetska zajednica u poslednje vreme ukazuje na veleprodajna tržišta energenata kao na način da se unaprede integritet i transparentnost. Iako se PPA ugovori u principu javljaju na likvidnijim zapadnoevropskim tržištima, sada je „interesovanje eksplodiralo širom Balkana“, naglasio je Piparinen.

Tržišta u razvoju se muče s privlačenjem investicija u dekarbonizaciju

GGF je javno-privatno partnerstvo s misijom da ublaži klimatske promene i doprinese održivom razvoju privrede, prvenstveno investiranjem u smanjenje potrošnje energije i resursa i emisija ugljen-dioksida.

Iako uglavnom odobrava pozajmice, GGF ima fleksibilan pristup. Jedan od primera za to je vetropark Bogoslovec u Severnoj Makedoniji, za kojeg je taj fond obezbedio nedostajući vlasnički kapital.

Mešovita finansijska struktura GGF-u omogućava da pojača obim investicija u regionima i sektorima kojima obično nedostaju neophodni prilivi.

GGF uglavnom odobrava pozajmice, ali postoji i mogućnost ulaganja u vlasnički kapital, kao u projekat vetroelektrane Bogoslovec u Severnoj Makedoniji

Finance in Motion osniva zatvorene investicione i fondove za pozajmice na tržištima u razvoju, pruža im savetodavne usluge i upravlja njima. Cilj mu je da pozitivno doprinese životnoj sredini i društvu.

„Neka zemlja može da se smatra ranjivom usled svoje fizičke izloženosti klimatskim promenama, sektorske strukture svoje privrede ili svog kapaciteta za prilagođavanje. Štaviše, tržišta u razvoju se muče s privlačenjem kapitala neophodnog za prelazak na funkcionisanje bez neto emisija“, navode u kompaniji.

Finance in Motion je osnovan 2009. i od tada je kroz svoje fondove investirao 8,6 milijardi evra u 40 zemalja. Ta firma trenutno upravlja aktivom od 3,9 milijardi evra u devet fondova.

PPA ima presudni značaj za ublažavanje volatilnosti

Mark Fevr, partner u advokatskoj firmi Simmons & Simmons, predstavio je učesnicima radionice tehničke aspekte, pravni okvir i rizike u oblasti PPA.

Alex Blomfild, takođe partner u Simmons & Simmonsu, fokusirao se na ključne karakteristike modela za ostvarivanje prihoda za projekte obnovljivih izvora energije u svakom pravnom sistemu na Zapadnom Balkanu, uz korišćenje analiza koje su pripremile advokatske kancelarije iz regiona BDK Advokati, Dimitrijević & Partners, Divjak Topić Bahtijarević & Krka, Georgi Dimitrov Attorneys, i Kalo & Associates.

Ova međunarodna advokatska kancelarija je sumirala ključne poruke i ključne elemente bankabilnosti iz mnoštva ugovora. Eksperti iz Simmons & Simmonsa pružaju pravne savetodavne usluge, prvenstveno klijentima u komercijalnoj i korporacijskoj sferi, zatim bankama i kompanijama za upravljanje investicijama kao i fondovima. Usredsređena je na energetiku, prirodne resurse i infrastrukturu. Simmons & Simmons posluju u Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji.

PPA štiti i potrošača i prodavca električne energije od rizika promene cena

Sarađuju sa developerima, investitorima i zajmodavcima, u razvoju i izgradnji postrojenja za energiju iz obnovljivih izvora, skladištenje električne energije i drugih projekata u energetskoj tranziciji te u upravljanju njima, finansiranju, akvizicijama i njihovoj prodaji. Ova firma često savetuje developere pri sastavljanju prvih direktnih PPA sporazuma i tako doprinosi uravnotežavanju rizika.

„PPA ublažava volatilnost, a to ima svoju cenu, jer jedna strana od druge na sebe suštinski preuzima rizik vezan za tržište radi drugih koristi. Na primer, developer elektroenergetskog projekta se često odriče mogućnosti koristi od uvećanja tržišne cene u budućnosti, a zauzvrat dobija stabilan prihod tokom trajanja PPA ugovora, dok će sa druge strane kupac umanjiti svoju izloženost visokim tržišnim cenama, a zauzvrat će developera zaštititi od niskih cena, naglasio je Fevr.

Drugim rečima, PPA i potrošaču i prodavcu omogućava hedžovanje od rizika u pogledu cene električne energije. Hedžovanje (hedging) je smanjivanje izloženosti projekta turbulentnosti tržišnih cena. Kada PPA ugovorom sponzori povećaju bankabilnost projekta, to im omogućava veći stepen zaduženja (leveridž), kojim nadomešćuju prihod koji bi bio ostvaren na tržištu.

Šta su PPA ugovori s podrškom države, a šta privatni

Druga strana u PPA sporazumu s podrškom države (state-backed PPA) obično je neka vladina uprava, ministarstvo ili državna kompanija za proizvodnju električne energije i snabdevanje. Takvi ugovori su po pravilu sigurni i isplativi, budući da garancije vlade snižavaju kreditni rizik, a za državne elektroenergetske kompanije se u principu očekuje da opstanu duže nego one u privatnom vlasništvu.

Primer PPA sporazuma sa državnim integrisanim elektroenergetskim kompanijama su fidin ugovori koje je Elektroprivreda Srbije potpisala sa projektima koji su ušli u kvotu za fidin tarife za vetar – Kovačicu, Čibuk 1, Alibunar i druge.

Privatni PPA (private PPA) je kao bilo koji drugi komercijalni ugovor između dva komercijalna subjekta. Pregovaraju ga proizvođač i otkupljivač, na primer kupac iz korporativnog sektora ili elektroenergetska kompanija. Još uvek nema univerzalnog standarda za brojne modele i tipove ugovora koji se javljaju i razrađuju.

Privatni PPA je pogodniji termin nego korporativni PPA, jer sada postoji “čitav svet raznih vrsta kupaca koji učestvuju na PPA tržištu”, podvukao je Fevr. Proizvode slične PPA ugovorima nude potrošači električne energije, ali i trgovci električnom energijom.

Oblici kupoprodaje energije iz obnovljivih izvora

Projektno društvo može da za klijenta proizvodi električnu energiju direktno: na mestu potrošnje (onsite) ili preko privatnog direktnog dalekovoda (private wire) kojim se povežu. To se naziva i aranžmanom unutar ograde (inside-the-fence arrangement).

U tim slučajevima, potrošač energije iliti oftejker (offtaker) može poveriti izgradnju elektroenergetske infrastrukture i upravljanje njome trećoj strani, tako da ostaje usredsređen na svoju osnovnu delatnost; ne učestvuje na tržištu električne energije. Takvim aranžmanom se uglavnom pokriva samo deo potreba potrošača.

Što se tiče elektrana koje nisu na mestu potrošnje (offsite power plants), postoji nekoliko varijanti za prodaju električne energije osim PPA ugovora. Nastup preko veleprodajnog tržišta podrazumeva rizike. Atraktivan je kada cene struje skoče, ali prihod od njega može biti nepredvidljiv.

Druga verzija je sporazum sa državom. Mehanizmi aukcija s garantovanim otkupnim cenama, kao oni koji sada postoje u Srbiji i Albaniji, sada su zastupljeniji nego fidin tarife. Izgradnja elektrane van mesta potrošnje omogućava velikim projektima da pokriju većinu potrošnje jednog kupca ili više njih.

Razlike između fizičkih i virtuelnih PPA ugovora

PPA za projekat proizvodnje energije iz obnovljivih izvora će obično biti strukturisan kroz fizički ili virtuelni (vPPA) aranžman.

Fizički PPA (physical PPA) je kada struju proizvođač isporučuje a kupac prima fizički, u istoj mreži, mada ne obavezno kroz istu tačku isporuke. Snabdevanje se odvija preko direktnog dalekovoda – iza brojila, ili preko mrežnog priključka koji se uređuje ugovorom o otkupu struje uz posrednika (sleeved power purchase agreement).

Za ovu potonju varijantu je potrebno ići preko električne mreže, a onda obično u transakciji učestvuje i neka elektroenergetska kompanija ili snabdevač električnom energijom. Ta strana pruža uslugu balansiranja i isporuke kroz mrežu i za to dobija nadoknadu.

Virtuelni-finansijski PPA

Postoje i privatni PPA ugovori drugačije strukture, zasnovane na primopredaji garancija porekla, i to je virtuelni (virtual) ili finansijski PPA (financial PPA).

“To na neki način i nije ugovor o otkupu električne energije. Reč je o dva odvojena aranžmana. S jedne strane, elektrana proizvodi i snabdeva lokalno tržište električne energije, kao da PPA i ne postoji. S druge, kupac nabavlja električnu energiju na lokalnom tržištu”, prokomentarisao je Fevr.

Kupac ne daje podršku proizvođaču poput one u slučaju mehanizma subvencionisanja, osim što može da se ugovori fiksna cena ili ugovor o razlici (CfD) u ceni. Kada je tržišna cena manja od fiksne, razliku isplaćuje kupac projektu. Kada je tržišna cena iznad fiksne cene, projekat plaća razliku drugoj strani. Prodavac električne energije tako ima stabilan prihod, po ugovorenoj ceni.

Za prošlogodišnju aukciju za tržišne premije u Srbiji je uzeta ova struktur: petnaestogodišnji ugovor o razlici sa EPS-om, bez fizičkog preuzimanja struje. Pobednici aukcija – projekti vetroelektrana Vetrozelena, Pupin i Čibuk 2, zatim su dogovorili i zaključili, na tržišnoj osnovi i van sistema podsticaja, dugoročne PPA ugovore sa tom istom državnom elektroenergetskom kompanijom, po ceni vezanoj za tržišnu cenu za dan unapred na srpskoj berzi električne energije SEEPEX, sa uključenom uslugom balansiranja.

Pored toga, nedavno projektno finansiranje vetroelektrane Krivača u Srbiji je bazirano na kombinaciji dugoročnog finansijskog PPA ugovora sa inostranim trgovcem, kompanijom Axpo, koja je pružila stabilnost cene, i dugoročnog PPA ugovora sa fizičkom isporukom električne energije koji je zaključen sa jednim lokalnim trgovcem i omogućio fizičku isporuku električne energije iz vetroelektrane u elektroenergetski sistem.

Sertifikati za električnu energiju iz obnovljivih izvora

Finansijski PPA kao i PPA sa fizičkom isporukom može da uključi prodaju i prenos sertifikata o obnovljivoj energiji. U Evropi su definisani kao garancije porekla. Garancije porekla se mogu pratiti po projektu i vrsti i njima se može trgovati nezavisno od same električne energije.

Garancije porekla već postoje u državama Zapadnog Balkana i trenutno je u toku implementacija sistema koji će omogućiti trgovinu garancijama porekla unutar regiona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Kineske kompanije srušile tri svetska rekorda novim modelima vetroturbina

15. oktobar 2024. - Dongfang je na tržište izbacio vetroturbinu od 26 megavata, najjaču na svetu, za postrojenja na moru. Kineske firme su oborile rekorde u još dva segmenta.

grejanje najjeftinije zima drvo struja srbija

Grejanje u Srbiji najjeftinije na drva, najskuplje na struju

15. oktobar 2024. - Korišćenje drveta trebalo bi da obezbedi najjeftinije grejanje stambenog prostora u Srbiji u grejnoj sezoni...

baterije rast evropa nemacka rumunija belgija

Baterije osvajaju Evropu: Nemačka, Belgija i Rumunija instaliraju baterijske sisteme snage 11,5 GWh

15. oktobar 2024. - Kapaciteti baterija poslednjih godina doživljavaju neverovatan rast, pa su godišnje instalacije za samo četiri godine uvećane više od 12 puta

Ugovori o otkupu električne energije postaju popularni na Balkanu – evo koje su opcije za investitore

Ugovori o otkupu električne energije postaju popularni na Balkanu – evo koje su opcije za investitore

15. oktobar 2024. - PPA za zelenu energiju je relativno nov pojam u najvećem delu Jugoistočne Evrope, a korporativni i drugi privatni sporazumi te vrste se tek pomaljaju