OIE

HSE planira da do 2035. izgradi kapacitete za fleksibilnost snage 800 MW

hse slovenija elektrane planovi ciljevi rezultati

Elektrane u Sloveniji kojima upravlja HSE (foto: HSE)

Objavljeno

28.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.08.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Holding Slovenske elektrarne u prošloj godini zabeležio je profit od 391 miliona evra, dok je godinu pre ima gubitak od 272 miliona evra. Kompanija je, predstavljajući rezultate u 2023 godini, najavila da do 2035. planira da izgradi elektrane na obnovljive izvore energije snage 1.751 MW, kao i kapacitete za obezbeđivanje fleksibilnosti snage 800 MW.

Elektrane u sastavu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) proizvele su 2023. godine 6.581 GWh električne energije što je deset odsto više od plana i čak 30 osto više nego 2022, navodi se u Godišnjem izveštaju HSE grupe.

Kompanija je, kako se dodaje, dobro iskoristila povoljne uslove na evropskim energetskim tržištima za prodaju sopstvene energije i trgovinu, kao i povoljne prirodne uslove, dok je u isto vreme uspešno upravljala proizvodnjom u Rudniku uglja Velenje.

EBITDA HSE grupe dostigla je rekordno visok nivo od 643 miliona evra, što je 143 miliona evra više od planiranog. Isti pokazatelj je u 2022. bio negativan – 124 miliona evra.

Subvencionisanje potrošača struje preko niže cene koštalo je HSE 85 miliona evra

Tomaž Štokelj, generalni direktor HSE-a i Uroš Podobnik, direktor za poslovanje (eng. CBO) HSE-a, u Izveštaju su naveli da je dobar učinak rezultat optimizacije, stalnog unapređenja poslovnih procesa i dobrog upravljanja rizicima u vezi sa proizvodnjom i prodajom električne energije.

U Izveštaju se podvlači da je kompanija preko svojih firmi za snabdevanje prodavala struju potrošačima po regulisanim cenama koje su bile znatno niže od tržišnih. Trošak snabdevanja 264.000 domaćinstava i 16.000 malih firmi je bio skoro 85 miliona evra, i, kako se ističe, snosio ga je HSE.

Dvojica direktora kao važnu prekretnica u 2023. navode uspešno okončan arbitražni postupak protiv Rudnika i termoelektrane Ugljevik (RiTE Ugljevik) kojim su dobili 125 miliona evra. HSE je, takođe, dobio i pravo na isporuku trećine električne energije RiTE Ugljevik, i te isporuke su krenule 1. februara.

Investicije zavise najviše od budućih cena struje i CO2

Jedan od strateških ciljeva kompanije do 2035. je rast udela obnovljive energije. Tako do 2030. namerava da izgradi solarne elektrane snage 800 MW, a do 2035. snage 1.400 MW. Trenutno HSE ima fotonaponske elektrane snage manje od deset megavata, među kojima su i  Zlatoličje i Prapretno.

Po kapacitete na drugom mestu su hidroelektrane, sa planiranih 100 MW do 2035, a na trećem proizvodnja toplotne energije u postrojenjima snage 80 MW. Kompanija namerava da do 2035. proizvodi 3.000 tona vodonika.

hse grupa solar vetar planovi ciljevi rezultati

U obezbeđivanju fleksibilnosti HSE će se najviše osloniti na reverzibilne hidroelektrane (RHE), pa će izgraditi kapacitete snage 590 MW. Kompanija sada ima dve RHE – Avče i Golica, ukupne snage 191 MW.

Planira da instalira i 150 MW baterija i elektrolizere za proizvonjdu vodonika snage 50 MW do 2035. Inače, HSE grupa trenutno upravlja sa elektranama snage 2.000 MW, među kojima su najvažnije hidroelektrane i termoelektrana na ugalj Šoštanj (TEŠ).

Realizacija strateških ciljeva HSE grupe, kako se ističe u Izveštaju, u velikoj meri zavisi od dva ključna parametra: cene električne energije i emisionih jedinica CO2.

hse grupa fleksibilnost baterije vodonik planovi ciljevi rezultati

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rimac energy baterije uk sinestack skladistenje energije

Rimac Energy će prvi baterijski sistem isporučiti u Veliku Britaniju

28. avgust 2024. - SineStack je vodeće rešenje za baterijske sisteme za skladištenje energije sa mrežnim interfejsom kompanije Rimac Energy

klimatski forum zapadnog balkana 2024 konkurs can europe

Otvorene prijave za Klimatski forum mladih Zapadnog Balkana 2024.

28. avgust 2024. - Evropska koalicija nevladinih organizacija Climate Action Network (CAN) Europe pozvala je mlade sa Zapadnog Balkana da se prijave

Danska zatvorila elektrane ugalj Britanija gasi prekidac

Danska zatvorila elektrane na ugalj, Britanija sledeća gasi prekidač

28. avgust 2024. - Danska je izbrisala svoju poslednju termoelektranu na ugalj sa spiska aktivnih, a Velika Britanija će biti sledeća

eps nove medologije cene struje privreda dubravka djedovic dusan zivkovic

EPS usvojio nova pravila za formiranje cene struje za privredu

28. avgust 2024. - Skupština Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) usvojila je nove metodologije formiranja cena električne energije