Životna sredina

Vlada Srbije novom uredbom odblokirala projekat Jadar

jadar litijum rio tinto vlada srbije uredba

Foto: Ne damo Jadar

Objavljeno

16.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom je projekat Jadar vraćen u stanje pre donošenja uredbe kojom je zaustavljen.

Projekat Jadar, koji podrazumeva otvaranje rudnika i postrojenja za preradu rude jadarita, Vlada Srbije je zaustavila u januaru 2022. godine. To je uradila posle višemesečnih protesta i blokada puteva širom zemlje jer su građani smatrali da je projekat štetan.

Vlada Srbije je danas saopštila da je usvojila Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit Jadar.

Vlada Srbije: Donošenjem Uredbe preduzimamo mere da se pravni poredak vrati u stanje koje je bilo pre donošenja Uredbe koja je proglašena neustavnom

Donešenjem Uredbe preduzimaju se mere kojima bi se pravni poredak po pitanju projekta Jadar vratio u stanje koje je bilo pre donošenja Uredbe koja je proglašena neustavnom, saopštila je srpska Vlada.

Vlada podseća da je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da njena Uredba o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju područja posebne namene za realizaciju projekta Jadar nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

„U cilju realizacije odluke Ustavnog suda, kako bi se obezbedila mogućnost dalje primene Uredbe i kako bi se započeti postupci okončali na ustavan i zakonit način, Vlada donošenjem Uredbe preduzima mere kojima bi se pravni poredak vratio u stanje koje je bilo pre donošenja Uredbe koja je proglašena neustavnom“, saopšteno je iz Vlade.

Manojlović: Vlast nije smela da vrati projekat Jadar dok nisu završena dva ciklusa prevremeno raspisanih izbora

Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni, izjavio je da dve godine vlast nije smela da vrati projekat Jadar. Čekali su, kako je dodao, da se završe dva ciklusa prevremeno raspisanih izbora.

„Umesto sopstvenog naroda vlast je odabrala da služi stranoj kompaniji – Rio Tintu. Za bilo kakve nemire i sukobe u društvu biće odgovorna vlast koja je pogazila Ustav sopstvene zemlje, okupirala institucije i pretvorila se u prostitutku stranog  faktora“, poručio je Manojlović.

Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu zapitalo se da li je Miloš Vučević (prim. aut. premijer) objavio rat narodu Srbije.

„Miloš Vučević je rešio da donese ponovo Uredbu o Prostornom planu za projekat Jadar koja je ilegalna i to bez javne rasprave, bez strateške procene uticaja…“, naveli su iz ove organizacije.

Priprema za oživljavanje projekta

Poslednjih meseci učestale su izjave najviših srpskih zvaničnika da bi projekat Jadar trebalo nastaviti. Sredinom juna Rio Tinto je objavio preliminarne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta. Pre nedelju dana Ustavni sud je odlučio da uredba kojom je zaustavljena ova investicija nije ustavna.

Nezadovoljni najavama da se projekat oživljava, meštani ovog kraja, u organizaciji udruženja Ne damo Jadar blokirali su prugu kod Loznice. Epilog je bilo privođenje sedmoro protestanata, među kojima su bili Zlatko Kokanović i Nebojša Petković.

Ali, posle protesta oko dve stotine građana ispred stanice policije u Loznici oni su pušteni na slobodu. Ipak, protiv njih su podnete krivične i prekršajne prijave.

U posetu Srbiji uskoro bi trebalo da dođe nemački kancelar Olaf Šolc i predstavnici Evropske unije. Jedna od tema razgovora trebalo bi da bude i litijum.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Australijska kompanija Volt Resources potragu litijumom Srbiji

Australijska kompanija čeka da se uključi u potragu za litijumom u Srbiji

16. jul 2024. - Volt Resources čeka dozvolu za geološka istraživanja u zapadnoj Srbiji, uključujući područje pored lokacije Rio Tintovog planiranog rudnika

jadar litijum rio tinto vlada srbije uredba

Vlada Srbije novom uredbom odblokirala projekat Jadar

16. jul 2024. - Vlada Srbije usvojila je uredbu kojim je projekat Jadar vraćen u stanje pre donošenja uredbe kojom je zaustavljen, a koju je nedavno Ustavni sud proglasio neustavnom

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

16. jul 2024. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

16. jul 2024. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu