Životna sredina

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Foto: Marzena P. from Pixabay

Objavljeno

12.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Crna Gora će od 1. jula zabraniti uvoz polovnih vozila sa standardom Euro 4, što znači da će biti dozvoljena samo nabavka vozila sa standardom motora Euro 5 i Euro 6.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva krajem marta će usvojiti izmene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište, kojim će se zabraniti uvoz vozila starijih od 15 godina, pišu Vijesti.

Građani Crne Gore sada mogu da uvezu novi automobil koji ima najmanje Euro 6 standard, kao i polovni sa najmanje Euro 4 standardom, s obzirom da je za polovnjake Euro 3 zabranjen krajem 2018.

Crnogorska vlada želi da na ovaj način obnovi vozni park i smanji utzicaj za

Inače, Euro standardi se odnose na emisije vozila, a Evropska unija je počela da ih uvodi 1992. sa namerom da ih postepeno zaoštrava i tako smanji zagađenje vazduha. Poslednji standard – Euro 6 uveden je 2014.

Crnogorsko Ministarstvo na ovaj način, kako su objasnili u Ministarstvu, žele da obnove vozni park, s obzirom da su analize pokazale da je prosečna starost vozila oko 16 godina, i da na taj način smanje njihov negativan uticaj na bezbednost saobraćaja i zaštitu životne sredine.

Srbija će davati subvencije za zamenu vozila sa standardima Euro 1, 2 i 3

Do 2020. oko 60 odsto uvoza predstavljala su vozila stara 12-15 godina, ali se taj procenat sada smanjio, pa onih sa Euro 4 standardom ima oko 35 odsto, dok je mnogo više vozila sa Euro 6 standardom.

Inače, većina zemalja u regionu Zapadnog Balkana ima dosta zastareo vozni park. Kako bi to promenila Srbija će uskoro započeti zamenu starih za novija, ekološki prihvatljivija vozila, uz subvencije od 2.100 do 2.900 evra.

Podsticaje države dobijaće građani koji predaju reciklažnom centru vozilo sa Euro 1, Evro 2 ili Evro 3 standardom motora, i starija vozila, uz obavezu da kupe novo ili polovno vozilo sa Euro 6 standardom.

U akciji zamene učestvuju Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za bezbednost saobraćaja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

12. mart 2024. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

12. mart 2024. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

12. mart 2024. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

12. mart 2024. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada