OIE

Kod Bileće počela gradnja hidroelektrane Dabar od 160 MW

he-dabar-ers

Foto: ERS

Objavljeno

26.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2023.

Komentari

0

Podeli

U op­šti­ni Bi­leća u Re­pu­bli­ci Srpskoj je položen kamen temeljac za iz­gra­dnju Hi­dro­elek­tra­ne (HE) Da­bar, in­sta­li­sa­ne sna­ge 160 MW. Hidroelektrana Dabar je najvažnija u podsistemu Gornji horizonti, u kojem su predviđene i HE Bileća i HE Nevesinje.

Izgradnja hidroelektrane Dabar će koštati oko 222 miliona evra, a 85% sredstava obezbeđeno je iz kredita kineske Eksim banke (Export-Import Bank of China). Objekat gradi kineska kompanija China Gezhouba Group Co.

Većina sredstava za izgradnju HE Dabar dolazi iz kineskog kredita

Rok za iz­gra­dnju je 46 me­se­ci, a pred­se­dnik Vla­de Republike Srpske Ra­do­van Vi­ško­vić is­ta­kao je da je HE Da­bar je­dan od naj­većih ener­get­skih obje­ka­ta na Bal­ka­nu, kao i da nje­nih 160 MW garantuje da će ener­get­ski sis­tem Republike Srpske u bu­dućnos­ti bi­ti vi­še ne­go sta­bi­lan.

Kako se navodi, ovim projektom bi elek­tro­ener­get­ski sis­tem tre­ba­lo da dobije no­vih 500 GWh elek­trične ener­gi­je.

HE Dabar će značajno povećati udeo obnovljivih izvora u proizvodnji struje

Izgradnjom HE Dabar će procenat ze­le­ne, čis­te ener­gi­je bi­ti značajno povećan, rekao je Višković. Trenutno je udeo termoelektrana na ugalj 60%, a os­ta­tak iz hi­dro­po­ten­ci­ja­la, dok je oba­ve­za prema Evropskoj uniji da se udeo obnovljivih izvora poveća na preko 60%, dodao je.

Projekat Gornji horizonti sprovodi firma Hidroelektrane na Trebišnjici (HET), zavisno preduzeće Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

Entitetski ministar rudarstva i energetike Pe­tar Đokić izjavio je da će kilovat-čas biti najvažniji proizvod iz Hercegovine zahvaljujući projektu HE Dabar, čija je ukupna vrednost 338 miliona evra, ali i drugim energetskim projektima.

Prema ranijim navodima, HET, kao osnivač HE Dabar, treba da obezbedi preko sto miliona evra, što uključuje 15% vrednosti izgradnje hidroelektrane, ali i gradnju tunela, eksproprijaciju, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, premije za osiguranja kredita i garancije Vlade RS.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

26. jun 2023. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

26. jun 2023. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

26. jun 2023. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

26. jun 2023. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji