OIE

U Tuzli u planu solarni kompleks od 36 MW

solarni-kompleks-paneli

Foto: Pexels

Objavljeno

20.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2023.

Komentari

0

Podeli

Služba za prostorno uređenje i zaštitu okoline Grada Tuzle izdala je urbanističku saglasnost za kompleks solarne elektrane Deling Invest 1, instalisane snage od približno 36 MW. Tuzla je poznata kao grad koji se ekonomski oslanja na termoelektranu i rudnike uglja, ali ovaj projekat je još jedan pokazatelj da je lokalna samouprava spremna da radi na dekarbonizaciji.

Solarni kompleks Deling Invest 1 će se prostirati na 24 hektara. Na lokaciji će biti šest polja sa fotonaponskim panelima i 12 transformatorskih stanica, a očekuje se da će proizvoditi oko 40 GWh električne energije godišnje.

Solarni kompleks će se sastojati od šest polja sa panelima

Vrednost projekta iznosi približno 60 miliona konvertibilnih maraka (30,6 miliona evra), a investitor je tuzlanska firma Deling Invest, koja se bavi nekretninama.

Deling Invest će u projekat uložiti oko 30 miliona evra

U saopštenju gradskih vlasti se navodi da će ovaj projekat povećati energetsku efikasnost grada i smanjiti emisije štetnih gasova. “Grad Tuzla je posvećen daljem razvoju obnovljivih izvora energije i nastavit će podržavati inicijative koje doprinose smanjenju zagađenja i očuvanju našeg okoliša,” navodi se u saopštenju.

I EPBiH planira solarnu elektranu u Tuzli, i to od 56 MW

Inače, Elektroprivreda BiH (EPBiH), kao deo plana dekarbonizacije, namerava da instalira fotonaponsku elektranu od 56 MW na lokaciji deponije šljake i pepela svoje termoelektrane na ugalj u Tuzli.

U Tuzli se planira i novi blok termoelektrane na ugalj, ali projekat je zastao

U TE Tuzla se planira i izgradnja novog bloka od 450 megavata, a EPBiH je uvrstila taj projekat u svoje kapitalne investicije. Međutim, projekat Tuzla 7 je još uvek daleko od realizacije, zbog problema sa izvođačem radova i sporom u vezi sa državnom pomoći.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

drvene elise vetroelektrane

Drvene elise za vetroturbine doživele svetsku premijeru u Nemačkoj

20. jun 2023. - Drvene loptice za vetroparkove predstavljaju pokušaj da se reši problem otpada koji nastaje kada istekne rok upotrebe opremi u vetroparku

Pocinje izgradnja cetvrte vetroturbine Sloveniji drzavni DEM

Počinje izgradnja četvrte vetroturbine u Sloveniji, objavio državni DEM

20. jun 2023. - Dravske elektrarne Maribor su angažovale ljubljansku firmu Hmezad TNT za instalaciju jedne vetroturbine u opštini Loški Potok

Hvatanje emisija CO2 dalje najefikasnije resenje dekarbonizaciju industrije cementa

Hvatanje emisija CO2 i dalje najefikasnije rešenje za dekarbonizaciju industrije cementa

20. jun 2023. - Za cementare još uvek nema pouzdanih rešenja za dekarbonizaciju koja ne uključuju hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljenika (CCUS), zaključio je Carbon Tracker

shell energy europe cropex garancije porekla

Shell Energy Europe će učestvovati na aukcijama za garancije porekla u Hrvatskoj

20. jun 2023. - Shell Energy Europe Limited i 3Degrees Group Inc. prijavile su se za učešće na aukcijama koje organizuje berza električne energije CROPEX