OIE

ERS dobio koncesiju za gradnju hidroelektrane Bileća

Potpisan koncesioni ugovor o hidroelektrani Bileca

Bilećko jezero (foto: adestuparu from Pixabay)

Objavljeno

17.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2023.

Komentari

0

Podeli

Firmi Hidroelektrane na Trebišnjici, koja posluju u okviru Elektroprivrede Republike Srpske, dodeljen je koncesioni ugovor za hidroelektranu Bileća.

Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje hidroelektrane Bileća u opštini Bileća potpisali su Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Gordan Mišeljev, direktor Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), i Slobodan Čomić, v.d. izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove Elektroprivrede Republike Srpske (ERS).

HET je 2021. godine predao zahtev Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju za procenu uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje hidroelektrane Bileća.

Protočna hidroelektrana Bileća zamišljena je kao treća i poslednja u nizu podsistema Gornji horizonti. Prvo u kaskadi je postrojenje Nevesinje, a zatim sledi hidroelektrana Dabar, koja je u izgradnji.

Potpisan koncesioni ugovor o izgradnji hidroelektrane Bileća
Foto: Vlada Republike Srpske

Hidroelektrana Bileća će imati instaliranu snagu od 33,5 megavata. Očekuje se godišnja proizvodnja od 121,6 gigavat-sati, navodi se u saopštenju.

Investicija je procenjena na 127,7 miliona konvertibilnih maraka (65,3 miliona evra)

Ugovorom je predviđeno da hidroelektrana bude izgrađena u narednih pet godina. Koncesija je dodeljena na 50 godina, a investicija je procenjena na 127,7 miliona konvertibilnih maraka (65,3 miliona evra).

U budžet Opštine Bileća, biće  usmereno 95 odsto sredstava

​Koncesionar je pre zaključivanja ugovora o koncesiji u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 638.578 konvertibilnih maraka, (326.499 evra).

Nakon izgradnje hidroelektrane, koncesionar će u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 maraka (0.0028 evra) po proizvedenom kilovat-satu. U budžet opštine Bileća, biće  usmereno 95 odsto sredstava.

Inače, ERS trenutno gradi HE Buk Bijela.

Bileća centar zelene energije

Ranije ove godine preduzeću V&Z zaštita iz Banjaluke je dodeljen ugovor za solarni park Bileća. Ugovorom je definisano da solarni park Bileća bude izgrađen za dve godine. Koncesija je dodeljena na 30 godina, a investicija je procenjena  na 17,4 miliona konvertibilnih maraka (8,9 miliona evra).

U skoro svakoj opštini u istočnoj Hercegovini, na teritoriji Srpske, razvija se bar jedan velik poduhvat za proizvodnju zelene energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

17. februar 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

17. februar 2023. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

17. februar 2023. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

17. februar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti