OIE

Tri velike investicije za solarni bum u Crnoj Gori

Tri velike investicije za solarni bum u Crnoj Gori

Foto: Sebastian Ganso from Pixabay

Objavljeno

11.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

11.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Tri kompanije u Crnoj Gori su najavile su ulaganja od više stotina miliona evra u izgradnju solarnih elektrana i vetroparka u Rožajama, Šavniku i na Cetinju. Prema ocenama zvaničnika, ti kapitalni projekti će direktno doprineti poboljšanju standarda života građana. Crna Gora je nedavno smanjila PDV za instaliranje solarnih panela, a najavljuje ubrzani porast proizvodnje energije iz solarnih elektrana u ovoj godini.

BSD Mont će u opštini Rožaje, na lokalitetu Vuča, u saradnji sa poslovnim partnerima iz Mađarske graditi solarnu elektranu i vetropark. Ta firma sa sedištem u Podgorici otkupila je za ovaj projekat deo zemljišta od bivšeg preduzeća Agrobisernica.

Vrednost ove investicije na istoku Crne Gore je procenjena na preko 200 miliona evra, a projekat bi trebalo da obezbedi novih 50 radnih mesta. Kako je preneo Radio Rožaje, Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović ocenio je da će ovaj poduhvat u velikoj meri poboljšati standard građana Rožaja.

Investicija u Rožajama je procenjena na preko 200 miliona evra

Kompanija Sunrise Europe sa sedištem u Kotoru planira da instalira solarnu elektranu u Šavniku. Postrojenje će se graditi u katastarskim opštinama Dubrovsko i Duži. Vlada Crne Gore je na poslednjoj sednici izdala urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije po zahtevu advokata Miloša Komnenića, ovlašćenog punomoćnika kompanije.

Maksimalni kapacitet solarne elektrane u Šavniku iznosiće 220 megavata, prema analizama koje je sproveo Sunrise Europe, navedeno je u saopštenju sa sednice vlade..

Kapacitet solarne elektrane u Šavniku iznosiće 220 megavata

U dokumentaciji sa sednice vlade takođe se navodi i da je u planu i izgradnja solarne elektrane na Cetinju, u katastarskoj opštini Prediš. Kompanija Obnovljivi izvori energije iz Podgorice je predala zahtev za urbanističko-tehničke uslove za ovaj projekat.

Solarna elektrana na Cetinju imaće kapacitet 225 megavata, a biće izgrađena na ukupnoj površini od 440 hektara. Potencijalna količina proizvedene energije iznosi 306,20 gigavat-sati godišnje, prema prethodno sporovedenim analizama od strane podnosioca zahteva, navodi se u predlogu urbanističko-tehničkih uslova.

Solarna elektrana na Cetinju imaće kapacitet 225 megavata

Vlada Crne Gore je nedavno smanjila porez na dodatu vrednost na prodaju, instaliranje i uvoz solarnih panela sa 21 na sedam odsto.

Nedavnim izmenama zakona je takođe pojednostavljena procedura za solarne elektrane do jednog megavata. Za njih više nije potrebno izdavanje urbanističko-tehničkih uslova.

Ovo je dodatni zamajac razvoju solarnih projekata u Crnoj Gori, koja bi ove godine mogla da poveća proizvodnju struje iz solarnih elektrana za više od deset puta, sa 3,8 gigavat-sati na 41 gigavat-sat.

Komentara: (1)
Zarko / 14.02.2023.

Postovani !
Posjedujem parcelu 129.000 m /2. Moguca je prenamjena jer je parcela 5 i 6 kategorije. Dalekovod je preko i trafostanica 1500 m
Nalazi se u blizini aeorodroma Podgorica Crna Gora
U slucaju Vaseg interesovanja stoim Vam na raspolaganju.
Pozdrav !
Zarko

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

11. januar 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

11. januar 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

11. januar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

11. januar 2023. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik