OIE

Slovenija usvojila prostorni plan za vetropark Dolenja Vas

Slovenija prostorni plan vetropark Dolenja Vas

Foto: Ed White from Pixabay

Objavljeno

06.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

AAE iz Austrije je prošao važan korak za svoj projekat vetroelektrane Dolenja Vas, jer je Vlada Slovenije odobrila prostorni plan. Ta kompanija već upravlja jednom vetroturbinom u istom kraju, a u zemlji su do sada postavljene samo dve.

Novi premijer Robert Golob je izdejstvovao ubrzavanje pripreme za veliku izgradnju solarnih elektrana u Sloveniji, ali njegova vlada je još spora kad je reč o vetroparkovima.

U celoj zemlji su instalirane samo dve turbine. Jedna je u Griškom polju na jugozapadu Slovenije. Lokacija je u blizini sela Dolenja Vas u opštini Divača. Operater vetrenjače, AAE Naturstrom (Alpen-Adria Energie) iz gradića Kočah-Mauten ili Koče-Muta u austrijskom delu Koruške, planira da u istom kraju izgradi prvu veliku vetroelektranu.

U projektu Dolenja Vas je ostvaren napredak, budući da je Vlada Slovenije upravo odobrila prostorni plan. Predviđeno je da se postrojenje sastoji od 11 mašina od po najviše šest megavata. Stubovi mogu da budu visoki između 100 i 150 metara, a raspon elisa bi bio od 115 do 180 metara.

Projekat vetroparka u Divači je ranije odbačen na lokalnom referendumu

Po ranijem predlogu, trebalo je da bude 14 turbina od po 4,2 megavata. AAE projekat Dolenja Vas razvija preko svojih firmi AAE Gamit i AAE Ventur.

Mnogi meštani Divače su se protivili projektu, a on je čak odbačen na referendumu u susednom selu Senožeče. I opština se suprotstavljala predlogu izgradnje vetroelektrane.

Firma E-Grus, podružnica kompanije Savaprojekt, razrađuje projekat za vetropark snage do 90 megavata u istom području.

Vlada je takođe odobrila projekat unapređivanja dalekovoda od 110 kilovolti između Divače i Kopra, dužine trideset kilometara. Između ostalog, ta linija treba da pojača snabdevanje Luke Koper električnom energijom i tako doprinese njenom razvoju. Na primer, tamo do 2025. treba da se instaliraju punjači za brodove na struju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

6. januar 2023. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

6. januar 2023. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

6. januar 2023. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

6. januar 2023. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović