OIE

Jača podrška za prozjumere na Kosovu*

prozjumere Kosovu podrska

Foto: Admiral_Lebioda from Pixabay

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski Regulatorni ured za energiju (ERO) priprema još jedan mehanizam za podsticanje investicija u krovne fotonaponske sisteme, izjavio je direktor uprave Petrit Pepaj i dodao da će biti uveden neto obračun, tako da će prozjumeri moći da prodaju višak električne energije.

Kosovo* treba što pre da poveća domaći kapacitet za proizvodnju električne energije, a najbrža opcija je da integriše pogone za vlastitu potrošnju, izjavio je direktor uprave ERO-a Petrit Pepaj. Govoreći na Kosovo Solar Forumu, istakao je značaj domaćinstava i komercijalnih potrošača.

Pepaj je kazao da tranzicija u niskougljeničnu budućnost otvara prostor da se građani iz pasivnih potrošača energije pretvore u aktivne. ERO je mehanizam podrške za sopstvenu potrošnju uveo 2017. i rezultati su povoljni, ali kapacitet mreže da primi takve učesnike bio je ograničen i bilo je nepoznato kako će to uticati na elektroenergetski sistem, izjavio je, kako prenosi Kosovo.Energy.

Mehanizam podsticaja iz 2017. je bio uspešan, ali uz ograničen kapacitet za povezivanje prozjumera na mrežu

Kako jača prodor energije iz obnovljivih izvora, na institucijama je sve veća odgovornost za stvaranje pogodnog okruženja za prihvat novih izvora, izjavio je prvi čovek ERO-a. Pepaj smatra da je posebno važno povećati broj potrošača električne energije koji ulažu u instaliranje krovnih solarnih sistema.

Regulatorni ured za energiju priprema dodatni mehanizam podrške za proizvodnju energije za sopstvene potrebe, otkrio je i dodao da će biti uveden model takozvanog neto obračuna. Trenutno je na snazi režim neto merenja, u kojem prozjumeri mogu da isporučuju svoj višak struje u mrežu i da ga kasnije iskoriste u trenutku kada troše više nego što proizvode.

Neto obračun će omogućiti vlasnicima krovnih fotonaponskih pogona da prodaju višak struje, ali cena će se računati tako da ih motiviše da se orijentišu na potrošnju za sopstvene potrebe

Ukupni kapacitet prozjumera na Kosovu* je na kraju prošle godine iznosio dva gigavata. Po nacrtu energetske strategije, taj nivo najkasnije do kraja 2025. treba da se poveća pet puta, a onda da se do 2031. udesetostruči na sto megavata.

Inače, Severna Makedonija je upravo dozvolila prozjumerima da prodaju višak električne energije.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

25. jul 2022. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

25. jul 2022. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

25. jul 2022. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

25. jul 2022. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik