OIE

Jača podrška za prozjumere na Kosovu*

prozjumere Kosovu podrska

Foto: Admiral_Lebioda from Pixabay

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski Regulatorni ured za energiju (ERO) priprema još jedan mehanizam za podsticanje investicija u krovne fotonaponske sisteme, izjavio je direktor uprave Petrit Pepaj i dodao da će biti uveden neto obračun, tako da će prozjumeri moći da prodaju višak električne energije.

Kosovo* treba što pre da poveća domaći kapacitet za proizvodnju električne energije, a najbrža opcija je da integriše pogone za vlastitu potrošnju, izjavio je direktor uprave ERO-a Petrit Pepaj. Govoreći na Kosovo Solar Forumu, istakao je značaj domaćinstava i komercijalnih potrošača.

Pepaj je kazao da tranzicija u niskougljeničnu budućnost otvara prostor da se građani iz pasivnih potrošača energije pretvore u aktivne. ERO je mehanizam podrške za sopstvenu potrošnju uveo 2017. i rezultati su povoljni, ali kapacitet mreže da primi takve učesnike bio je ograničen i bilo je nepoznato kako će to uticati na elektroenergetski sistem, izjavio je, kako prenosi Kosovo.Energy.

Mehanizam podsticaja iz 2017. je bio uspešan, ali uz ograničen kapacitet za povezivanje prozjumera na mrežu

Kako jača prodor energije iz obnovljivih izvora, na institucijama je sve veća odgovornost za stvaranje pogodnog okruženja za prihvat novih izvora, izjavio je prvi čovek ERO-a. Pepaj smatra da je posebno važno povećati broj potrošača električne energije koji ulažu u instaliranje krovnih solarnih sistema.

Regulatorni ured za energiju priprema dodatni mehanizam podrške za proizvodnju energije za sopstvene potrebe, otkrio je i dodao da će biti uveden model takozvanog neto obračuna. Trenutno je na snazi režim neto merenja, u kojem prozjumeri mogu da isporučuju svoj višak struje u mrežu i da ga kasnije iskoriste u trenutku kada troše više nego što proizvode.

Neto obračun će omogućiti vlasnicima krovnih fotonaponskih pogona da prodaju višak struje, ali cena će se računati tako da ih motiviše da se orijentišu na potrošnju za sopstvene potrebe

Ukupni kapacitet prozjumera na Kosovu* je na kraju prošle godine iznosio dva gigavata. Po nacrtu energetske strategije, taj nivo najkasnije do kraja 2025. treba da se poveća pet puta, a onda da se do 2031. udesetostruči na sto megavata.

Inače, Severna Makedonija je upravo dozvolila prozjumerima da prodaju višak električne energije.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste

Investitor zelenu energiju Gautam Adani drugo mesto listi najbogatijih

Investitor u zelenu energiju Gautam Adani dostigao drugo mesto na svetskoj listi najbogatijih

22 септембра 2022 - Indijski milijarder Gautam Adani prestigao je Jeffa Bezosa iz Amazona i postao druga osoba po bogatstvu na planeti