OIE

Wesley Clark i Albin Kurti razgovarali o razvoju solara na Kosovu*

wesley-clark-kurti-solar-kosovo

Foto: Wesley Clark i Albin Kurti (Kancelarija premijera Kosova*)

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.04.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Američki general u penziji Wesley Clark i kosovski premijer Albin Kurti sastali su se u Prištini, a tema sastanka su, prema izjavama, bili energetski projekti, sa posebnim naglaskom na solarnu energiju.

Clarke, koji je bio komandant NATO-a za Evropu za vreme rata na Kosovu* i bombardovanja SR Jugoslavije, danas radi kao konsultant u privatnom sektoru. Clark je direktor Wesley K. Clark & Associates, a na sajtu te konsultantske firme piše i da je osnivač investicione banke Enverra, Inc., kao i predsednik odbora Energy Security Partners LLC i odbora brojnih drugih kompanija, poput BNK Petroleum i Leagold Mining.

Clarke je aktivan u sektoru energetike

Bavi se između ostalog i sektorom energetike, uključujući naftu i gas, biogoriva, električnu energiju i baterije, navodi se na sajtu Wesley K. Clark & Associates.

Na sastanku se govorilo o privlačenju investitora koji bi izgradili nove energetske kapacitete

U saopštenju iz kabineta kosovskog premijera navodi se da je na sastanku bilo reči o diverzifikaciji snabdevanja energijom i posvećenosti kosovske vlade da privuče investitore koji bi izgradili nove energetske kapacitete i time pomogli da se obezbedi sigurnost snabdevanja.

Kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanolli, koja je takođe prisustvovala sastanku, govorila je o završetku izrade energetske strategije za period 2022-2031 u cilju sprovođenja pravedne energetske tranzicije na Kosovu*, navodi se u saopštenju.

Kosovo* planira pilot-aukciju za solar do kraja 2022. godine

Rizvanolli je u martu rekla da će da će na pilot-aukciji za solarne elektrane, koja treba da se održi do kraja godine, biti ponuđeno ukupno 50 megavata.

Takođe se zna da državna Energetska korporacija Kosova (KEK) radi na projektu solarne elektrane od sto megavata. koju namerava da izgradi na sadašnjem pepelištu termoelektrane na ugalj Kosovo A.

U februaru, firme Jaha Solar i Electra potpisale su ugovor o izgradnji solarne elektrane od 3 MW za ProCredit Bank Kosovo.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

20. april 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

20. april 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

20. april 2022. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

20. april 2022. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.