Životna sredina

Ekološke organizacije pozivaju na blokade puteva i graničnog prelaza sutra u 13 sati

blokade putevi granicni prelaz poziv

Foto: Dušan Kovačević/Facebook

Objavljeno

14.01.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.01.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Ekološke organizacije pozvale su građane da sutra u 13 sati blokiraju puteve i granični prelaz Trbušnica kod Loznice kako bi naterali Vladu Srbije da ukine uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar. Ovaj dokument, kako dodaju, i dalje je na snazi, a predstavlja osnov za otvaranje rudnika litijuma Rio Tinta.

Blokade protiv Rio Tinta biće organizovane u Beogradu, na autoputu kod Sava Centra, na graničnom prelazu Trbušnica, nedaleko od Loznice, zatim u Preljini, Užicu, mestu Pesak na putu Požega – Kosjerić, Novoj Varoši. Inače, dosad je održano pet blokada puteva, a poslednja je bila 8. januara.

Na proteste pozivaju Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Ekološki ustanak, Akcija, Ekološki front Novi Sad. U suštini iza blokada je više od 20 ekoloških organizacija koje su na nedavnom sastanku dogovorile naredne akcije i proglasile Treći srpski ustanak.

SEOS: izađimo i oterajmo belosvetske kolonizatore, onako kako su to činili naši preci

SEOS, koji čine organizacije Suboborska greda, NE damo Jadar, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Eko brigada Jagodina, nEko brine za Levač, Za čist Kosjerić, pozvao je građane na proteste.

„Zahteve Vladi smo predali već nekoliko puta. Vlada ćuti, ima problema, ali uredno daje dozvole rudarskim firmama baš iz Australije. Svi da ućute, mi ne možemo, jer rezervnu zemlju nemamo. Narod koji ćuti i trpi je samo rob, a naša zemlja kolonija robovlasnika. Nismo robovi, izađimo i oterajmo belosvetske kolonizatore, onako kako su to činili naši preci pre nas. Ne dozvolite da vam zamagle vid najnovijim dešavanjima, aferama, ne nasedajte, nego na blokadu, borimo se da konačno prodišemo i progledamo“, naveo je SEOS.

Ekološki ustanak: kada završimo sa Rio Tintom pričaćemo o planu da se otvori čak 40 novih rudnika

Ekološki ustanak je saopštio da su glavni zahtevi ukidanje uredbe o Prostornom planu za projekat Jadar i obelodanjivanje svega što je potpisano sa Rio Tintom.

„Nakon ovoga ćemo da pričamo o moratorijumu i drugih 40 rudnika koje su planirali da legalizuju kroz Postorni plan Srbije“, navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

14. januar 2022. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

14. januar 2022. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

14. januar 2022. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

14. januar 2022. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave