OIE

U Albaniji u pripremi projekat treće velike solarne elektrane bez subvencija

Albaniji projekat trece velike solarne elektrane bez subvencija

Slika: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije prihvatilo je prijavu firme Info-Telecom za izgradnju solarne elektrane u Fjeru od 50 megavata i to je treći takav projekat identične veličine u istoj opštini. Ovo fotonaponsko postrojenje neće biti subvencionisano ni na koji način.

Tržište električne energije iz solarnih elektrana u Albaniji se širi, najviše zahvaljujući aukcijama, ali zakonske reforme i nagli pad cena opreme u poslednjoj deceniji omogućili su nastanak još jednog segmenta. Ministarstvo infrastrukture i energetike objavilo je da je primilo dokumentaciju telekomunikacione kompanije Info-Telecom vezanu za plan podizanja fotonaponskog sistema od 50 megavata na potpuno komercijalnim osnovama.

Reč je o trećem takvom projektu u razvoju u opštini Fjer na jugozapadu zemlje, a svi su iste veličine. Ministarstvo je pre više od dva meseca izdalo dozvole domaćim firmama Blessed Investment i Matrix Konstruksion za instaliranje dve solarne elektrane od po 50 megavata.

Ovi projekti ne potpadaju pod obavezu potpisivanja koncesionog ugovora, niti imaju pravo na podsticaje, a struju koju proizvedu će prodavati na tržištu. S druge strane, Blue 1 i Blue 2 su ministarstvu dužni naknadu od dva odsto učinka u novcu ili električnoj energiji.

Lokacija za projekat solarne elektrane kojeg razvija Info-Telecom je u Libofši, između grada Fjera i Nacionalnog parka Divjaka-Karavasta, gde Voltalia treba da izgradi svoju solarnu elektranu Karavasta snage 140 megavata. Operater telefonije opslužuje privatne klijente u Albaniji i na Kosovu*.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

4. jun 2021. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

4. jun 2021. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

4. jun 2021. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

4. jun 2021. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik