OIE

Vetroelektrana Podveležje počela da proizvodi električnu energiju

Slika: EPBiH

Objavljeno

18.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.01.2021.

Komentari

0

Podeli

Vetroagregati na lokacijama 7 i 8 Vetroelektrane Podveležje u toku funkcionalnog testiranja, proizveli su prve kilovat-sate električne energije koja je plasirana u prenosnu mrežu.

Testiranjem na prva dva vetroagregata od ukupno 15 instaliranih u okviru vetroparka Podveležje, ukupne snage 48 MW, započela je završna faza ispitivanja funkcionalnosti vetroagregata i proizvodnja električne energije.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) počela je gradnju svog prvog vetroparka u maju prošle godine.

Kako je saopštila ova kompanija, izvođač radova konzorcijum koji predvodi Siemens u narednom periodu sukcesivno će ispitivati funkcionalnost i preostalih agregata.

Instaliran je i delimično testiran Sistem nadzora i upravljanja (SCADA) za Podveležje, koji predstavlja krovni sistem i omogućava potpuni daljinski nadzor i upravljanje vetroparkom iz Dispečerskog centra za upravljanje proizvodnjom EPBiH lociranog u Sarajevu, saopštila je EPBiH (snimak).

vetroelektrana podvelezje pocetak proizvodnje

Podveležje bi godišnje trebalo da proizvodi 130 GWh električne energije. EPBiH planira da pored vetroparka izgradi i solarnu elektranu snage 30 MW.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

18. januar 2021. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

18. januar 2021. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

18. januar 2021. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

18. januar 2021. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik