Električna energija

Pokrenuta platforma za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini

Pokrenuta platforma energetska tranzicija regioni uglja Zapadni Balkan Ukrajina

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je platformu za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, kroz razmenu znanja, tehničku i finansijsku pomoć.

Platformu će predvoditi Svetska banka, a sprovodiće se pod političkim vođstvom Evropske komisije, saopštio je Sekretarijat. Osim Sekretarijata i Svetske banke, u implementaciji učestvovati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropski koledž (Natolin College) i Vlada Poljske.

Platforma je namenjena regionima u Bosni i Hercegovini, na Kosovu*, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini, u kojima su dominantne aktivnosti u vezi sa kopanjem uglja i proizvodnjom električne energije iz uglja.

Planirane aktivnosti uključuju razmenu znanja i tehničku i finansijsku pomoć

Prvi sastanak platforme i pokretanje Akademije za regione uglja u tranziciji očekuju se već ove jeseni. Osim osnivanja Akademije, aktivnosti predviđene inicijativom uključuju organizovanje sastanaka za razmenu znanja, tvining saradnju regiona uglja u EU i Zapadnog Balkana i Ukrajine, pružanje tehničke pomoći za pilot regione i finansiranje tranzicionih projekata i programa.

Platforma se zasniva na Zajedničkoj izjavi zemalja Zapadnog Balkana iz Podgorice 2019, kada su potpisnici izrazili svoju posvećenost tranziciji ka čistoj energiji, i na Ukrajinskoj strategiji razvoja sa niskim emisijama usvojenoj 2017.

Zelena agenda za Zapadni Balkan

Evropska komisija je nedavno predstavila smernice za sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan, koja je predviđena Evropskim zelenim planom, i najavila da će Agendu odobriti lideri Zapadnog Balkana na samitu u bugarskoj prestonici Sofiji u novembru.

U Evropskom zelenom planu, čiji je cilj da EU postane klimatski neutralna do 2050, Evropska komisija je navela da ekološka tranzicija za Evropu može biti u potpunosti efikasna samo ako neposredno susedstvo EU takođe preduzme efikasne mere.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

13. oktobar 2020. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

13. oktobar 2020. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

13. oktobar 2020. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

13. oktobar 2020. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović