Električna energija

Pokrenuta platforma za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini

Pokrenuta platforma energetska tranzicija regioni uglja Zapadni Balkan Ukrajina

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je platformu za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, kroz razmenu znanja, tehničku i finansijsku pomoć.

Platformu će predvoditi Svetska banka, a sprovodiće se pod političkim vođstvom Evropske komisije, saopštio je Sekretarijat. Osim Sekretarijata i Svetske banke, u implementaciji učestvovati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropski koledž (Natolin College) i Vlada Poljske.

Platforma je namenjena regionima u Bosni i Hercegovini, na Kosovu*, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini, u kojima su dominantne aktivnosti u vezi sa kopanjem uglja i proizvodnjom električne energije iz uglja.

Planirane aktivnosti uključuju razmenu znanja i tehničku i finansijsku pomoć

Prvi sastanak platforme i pokretanje Akademije za regione uglja u tranziciji očekuju se već ove jeseni. Osim osnivanja Akademije, aktivnosti predviđene inicijativom uključuju organizovanje sastanaka za razmenu znanja, tvining saradnju regiona uglja u EU i Zapadnog Balkana i Ukrajine, pružanje tehničke pomoći za pilot regione i finansiranje tranzicionih projekata i programa.

Platforma se zasniva na Zajedničkoj izjavi zemalja Zapadnog Balkana iz Podgorice 2019, kada su potpisnici izrazili svoju posvećenost tranziciji ka čistoj energiji, i na Ukrajinskoj strategiji razvoja sa niskim emisijama usvojenoj 2017.

Zelena agenda za Zapadni Balkan

Evropska komisija je nedavno predstavila smernice za sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan, koja je predviđena Evropskim zelenim planom, i najavila da će Agendu odobriti lideri Zapadnog Balkana na samitu u bugarskoj prestonici Sofiji u novembru.

U Evropskom zelenom planu, čiji je cilj da EU postane klimatski neutralna do 2050, Evropska komisija je navela da ekološka tranzicija za Evropu može biti u potpunosti efikasna samo ako neposredno susedstvo EU takođe preduzme efikasne mere.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Polovini firmi Sloveniji ugrozen opstanak visokih troskova za energente

Skoro polovini firmi u Sloveniji ugrožen opstanak zbog skupoće energenata

24 јануара 2022 - Firme u anketi u Sloveniji očekuju da će ove godine energente plaćati 128 odsto više, a gotovo polovini to dugoročno ugrožava opstanak

he-dabar-dokapitalizacija-odluka-het

Odložena odluka o dokapitalizaciji HET-a za gradnju HE Dabar

24 јануара 2022 - Dorađeni predlog koncepta dokapitalizacije bi prema najavama iz HET-a trebalo da bude spreman najkasnije tokom sledećeg meseca.

Konferencija Privreda Srbije na trzistu elektricne energije, Beograd 22. februar 2022. godine

Konferencija Privreda Srbije na tržištu električne energije održava se 22. februara u Beogradu

20 јануара 2022 - 22. februara u Beogradu portal Balkan Green Energy News organizuje konferenciju o perspektivama tržišta električne energije u Srbiji u narednih nekoliko godina, kao i o novim ulogama učesnika na tržištu.

Axpo-Poljska-PPA-solar

Švajcarski Axpo potpisao ugovor o otkupu struje iz 300 MWp solara u Poljskoj

19 јануара 2022 - Axpo Polska preuzeće svu proizvodnju iz ovih solarnih elektrana od 2022. do 2026. godine, kao i balansnu odgovornost.