Električna energija

Pokrenuta platforma za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini

Pokrenuta platforma energetska tranzicija regioni uglja Zapadni Balkan Ukrajina

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je platformu za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, kroz razmenu znanja, tehničku i finansijsku pomoć.

Platformu će predvoditi Svetska banka, a sprovodiće se pod političkim vođstvom Evropske komisije, saopštio je Sekretarijat. Osim Sekretarijata i Svetske banke, u implementaciji učestvovati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropski koledž (Natolin College) i Vlada Poljske.

Platforma je namenjena regionima u Bosni i Hercegovini, na Kosovu*, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini, u kojima su dominantne aktivnosti u vezi sa kopanjem uglja i proizvodnjom električne energije iz uglja.

Planirane aktivnosti uključuju razmenu znanja i tehničku i finansijsku pomoć

Prvi sastanak platforme i pokretanje Akademije za regione uglja u tranziciji očekuju se već ove jeseni. Osim osnivanja Akademije, aktivnosti predviđene inicijativom uključuju organizovanje sastanaka za razmenu znanja, tvining saradnju regiona uglja u EU i Zapadnog Balkana i Ukrajine, pružanje tehničke pomoći za pilot regione i finansiranje tranzicionih projekata i programa.

Platforma se zasniva na Zajedničkoj izjavi zemalja Zapadnog Balkana iz Podgorice 2019, kada su potpisnici izrazili svoju posvećenost tranziciji ka čistoj energiji, i na Ukrajinskoj strategiji razvoja sa niskim emisijama usvojenoj 2017.

Zelena agenda za Zapadni Balkan

Evropska komisija je nedavno predstavila smernice za sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan, koja je predviđena Evropskim zelenim planom, i najavila da će Agendu odobriti lideri Zapadnog Balkana na samitu u bugarskoj prestonici Sofiji u novembru.

U Evropskom zelenom planu, čiji je cilj da EU postane klimatski neutralna do 2050, Evropska komisija je navela da ekološka tranzicija za Evropu može biti u potpunosti efikasna samo ako neposredno susedstvo EU takođe preduzme efikasne mere.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

danski-gigant-dekarbonizacija-vetroparkovi-na-vodi

Danski gigant u gradnji vetroparkova na vodi traži od dobavljača da najkasnije 2025. pređu na zelenu struju

17 августа 2022 - Ørsted je saopštio da je postao prva energetska kompanija u svetu koja je zatražila od svih dobavljača da koriste samo zelenu struju

Slovenacki Petrol vetroelektrane Dazlina 35 MW Hrvatskoj

Slovenački Petrol napreduje s projektom vetroelektrane od 35 MW u Hrvatskoj

17 августа 2022 - Petrol namerava da izgradi vetropark Dazlina u Tisnom u Dalmaciji, za koji je u toku javna rasprava o studiji uticaja na životnu sredinu

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

16 августа 2022 - Izraelska kompanija BIG Shopping Centers preuzima fotonaponski projekat u Severnoj Makedoniji procenjene vrednosti 53 miliona evra

javni-poziv-solarni-paneli-krov-ers

ERS raspisao javni poziv domaćinstvima za kreditiranje ugradnje solarnih panela

16 августа 2022 - Javni poziv je raspisan sa ciljem da 50.000 domaćinstava u Republici Srpskoj postavi fotonaponske sisteme na krovovima i tako postanu prozjumeri