Električna energija

Pokrenuta platforma za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini

Pokrenuta platforma energetska tranzicija regioni uglja Zapadni Balkan Ukrajina

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je platformu za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, kroz razmenu znanja, tehničku i finansijsku pomoć.

Platformu će predvoditi Svetska banka, a sprovodiće se pod političkim vođstvom Evropske komisije, saopštio je Sekretarijat. Osim Sekretarijata i Svetske banke, u implementaciji učestvovati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropski koledž (Natolin College) i Vlada Poljske.

Platforma je namenjena regionima u Bosni i Hercegovini, na Kosovu*, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini, u kojima su dominantne aktivnosti u vezi sa kopanjem uglja i proizvodnjom električne energije iz uglja.

Planirane aktivnosti uključuju razmenu znanja i tehničku i finansijsku pomoć

Prvi sastanak platforme i pokretanje Akademije za regione uglja u tranziciji očekuju se već ove jeseni. Osim osnivanja Akademije, aktivnosti predviđene inicijativom uključuju organizovanje sastanaka za razmenu znanja, tvining saradnju regiona uglja u EU i Zapadnog Balkana i Ukrajine, pružanje tehničke pomoći za pilot regione i finansiranje tranzicionih projekata i programa.

Platforma se zasniva na Zajedničkoj izjavi zemalja Zapadnog Balkana iz Podgorice 2019, kada su potpisnici izrazili svoju posvećenost tranziciji ka čistoj energiji, i na Ukrajinskoj strategiji razvoja sa niskim emisijama usvojenoj 2017.

Zelena agenda za Zapadni Balkan

Evropska komisija je nedavno predstavila smernice za sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan, koja je predviđena Evropskim zelenim planom, i najavila da će Agendu odobriti lideri Zapadnog Balkana na samitu u bugarskoj prestonici Sofiji u novembru.

U Evropskom zelenom planu, čiji je cilj da EU postane klimatski neutralna do 2050, Evropska komisija je navela da ekološka tranzicija za Evropu može biti u potpunosti efikasna samo ako neposredno susedstvo EU takođe preduzme efikasne mere.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

13. oktobar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. oktobar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. oktobar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

13. oktobar 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu