Električna energija

Pokrenuta platforma za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini

Pokrenuta platforma energetska tranzicija regioni uglja Zapadni Balkan Ukrajina

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je platformu za podršku energetskoj tranziciji u regionima uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, kroz razmenu znanja, tehničku i finansijsku pomoć.

Platformu će predvoditi Svetska banka, a sprovodiće se pod političkim vođstvom Evropske komisije, saopštio je Sekretarijat. Osim Sekretarijata i Svetske banke, u implementaciji učestvovati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropski koledž (Natolin College) i Vlada Poljske.

Platforma je namenjena regionima u Bosni i Hercegovini, na Kosovu*, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Ukrajini, u kojima su dominantne aktivnosti u vezi sa kopanjem uglja i proizvodnjom električne energije iz uglja.

Planirane aktivnosti uključuju razmenu znanja i tehničku i finansijsku pomoć

Prvi sastanak platforme i pokretanje Akademije za regione uglja u tranziciji očekuju se već ove jeseni. Osim osnivanja Akademije, aktivnosti predviđene inicijativom uključuju organizovanje sastanaka za razmenu znanja, tvining saradnju regiona uglja u EU i Zapadnog Balkana i Ukrajine, pružanje tehničke pomoći za pilot regione i finansiranje tranzicionih projekata i programa.

Platforma se zasniva na Zajedničkoj izjavi zemalja Zapadnog Balkana iz Podgorice 2019, kada su potpisnici izrazili svoju posvećenost tranziciji ka čistoj energiji, i na Ukrajinskoj strategiji razvoja sa niskim emisijama usvojenoj 2017.

Zelena agenda za Zapadni Balkan

Evropska komisija je nedavno predstavila smernice za sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan, koja je predviđena Evropskim zelenim planom, i najavila da će Agendu odobriti lideri Zapadnog Balkana na samitu u bugarskoj prestonici Sofiji u novembru.

U Evropskom zelenom planu, čiji je cilj da EU postane klimatski neutralna do 2050, Evropska komisija je navela da ekološka tranzicija za Evropu može biti u potpunosti efikasna samo ako neposredno susedstvo EU takođe preduzme efikasne mere.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

13. oktobar 2020. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

13. oktobar 2020. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

13. oktobar 2020. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

13. oktobar 2020. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj