Životna sredina

Beograd u reklami za organsku hranu osvanuo kao grad kakav bi mogao da bude

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Na samom kraju januara najzađeniji na listi većih gradova sveta po rangiranju AirVisual, Beograd se nedavno zazeleneo u viralnoj reklami za organsku hranu nemačkog lanca supermarketa Penny. Virtuelno zelenilo transformisalo je čak i brutalizam Novog Beograda u bajkovitu sredinu u kojoj vlada zdravlje i dobro raspoloženje.

U reklami Nena, javnosti poznata po hitu 99 Luftballoons iz 80-ih, a danas i po svom održivom načinu života, peva o divnom danu dok prolazi kroz Beograd, okružena, za potrebe scenografije dodatim, stvarnim i virtuelnim zelenilom, urbanim baštama, ptičicama i leptirićima.

Foto: penny.de

Za mnoge, na samom kraju tužna scena – Stari savski most, kome su u realnosti izgleda odbrojani dani, transformisan je u nestvarnu strukturu obraslu drvećem i drugim zelenilom.

I dok je Stari savski most možda stvar prošlosti, bar na mestu na kom je izgrađen 1942. godine, održiv razvoj Beograda je stvar budućnosti, pod uslovom da gradske vlasti počnu da rešavaju strukturne probleme vezane za aerozagađenje, upravljanje otpadom i prostorno planiranje, ali i pod uslovom da svaki stanovnik doprinese zdravijem i zelenijem životu u gradu.

Ovo drugo je moguće i bez uplitanja vlasti, jer svako može svoju terasu da obogati zelenilom, da ne prlja javne zelene površine i da ne parkira auto gde ugrožava javni interes ili čak i da ga ne vozi ako ne mora. Da i ne govorimo o grejanju sagorevanjem opasnog otpada kao što su plastika i gume, koje gradove širom regiona zimi svrstava među najzagađenije gradove sveta.

Zeleni krovovi su jedno od rešenja koja je razvila današnja arhitektura pri nalaženju održivih rešenja za savremenu gradnju, a Balkan Green Energy News je nedavno predstavio i Zeleni koncept stanovanja koji podrazumeva zeleni krov, zelene terase i zelene zidove.

Rešenja, dakle, postoje, a na svima nama je da ih i primenimo ako želimo život koji liči na nemačku reklamu za organsku hranu, snimljenu u nestvarnom gradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

alcazar energy daniel calderon zapadni balkan bef 2024

Alcazar planira nove akvizicije na Zapadnom Balkanu, želi da dostigne 1.000 MW

1. februar 2019. - Alcazar Energy trenutno razvija projekte vetroelektrana sa snagom od skoro 500 MW na Zapadnom Balkanu

Fortis Group siri prisustvo Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana Pancevu Velimir Gavrilovic Beogradski energetski forum

Fortis Group širi prisustvo na Balkanu preuzimanjem biogasnih elektrana u Pančevu

1. februar 2019. - Fortis Group kupuje dve biogasne elektrane u Pančevu, objavio je operativni direktor Velimir Gavrilović na Beogradskom energetskom forumu

Bernard NGEN Nema pametne mreze bez pametnih korisnika

Bernard (NGEN): Nema pametne mreže bez pametnih korisnika

1. februar 2019. - U energetici su potrebne pametne mreže, a ne postoji pametna mreža bez pametnih korisnika, izjavio je na Beogradskom energetskom forumu generalni direktor NGEN-a Roman Bernard

elixir matijas predojevic dekarbonizacija cirkularna ekonomija bef

Dekarbonizacija važan deo 300 miliona evra vrednog investicionog plana Elixir grupe

1. februar 2019. - Nove investicije doprineće nastavku dekarbonizacije u Elixir grupi koji je započet pre nekoliko godina, rekao je Matijas Predojević