Energetska efikasnost

Zeleni koncept stanovanja menja način izgradnje stambenih objekata

Foto: Erker inženjering

Objavljeno

28.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Novosadska kompanija Erker inženjering svojim stanarima omogućuje uslove stanovanja na kojima im komšije iz susednih zgrada mogu samo pozavideti. Priča o Zelenom konceptu stanovanja započeta je izgradnjom objekta u ulici Vojvode Šupljikca u Novom Sadu sa idejom da to postane praksa u izgradnji svih budućih objekata.

Male oaze na vrhu visokih zgrada u svetu odavno nisu novina, stanari na njima uživaju izolovani od buke i izduvnih gasova. Osim jedinstvenog pogleda, ovo je prilika za sunčanje na sopstvenoj terasi, sređivanje vrta, roštiljanje, čak i gajenje povrća i voća. Ovu privilegiju, u objektu u Vojvode Šupljikca, u Novom Sadu,  imaju stanari tri penthausa.

Početkom ove godine, Erker inženjering je završio izgradnju objekta u Futoškoj 57, u Novom Sadu, gde je po prvi put Zeleni koncept stanovanja primenjen u celini, a podrazumeva zeleni krov, eko punkt za selekciju otpada i zelene terase, kao i ugradnju opreme koja doprinosi održivosti, ali i efikasnijoj štednji energije. Ovakav pristup omogućava stanarima kvalitetniju mikroklimu i život u zgradama čini humanijim.

Objekat u Futoškoj 57 ima sedam spratova i 8975 m² korisnog prostora, poseduje dva nivoa podzemnih garaža, poslovni prostor u prizemlju i galeriji i 86 stambenih jedinica različitih struktura, od garsonjera do petosobnih stanova i deset lokala. Pored 62 parking mesta u suterenu, obezbeđeno je i 20 parking mesta u dvorištu objekta.

Prilikom izgradnje objekta posebno se vodilo računa o održivosti, pa tako efikasniju uštedu energije omogućava ugradnja opreme kao što su:

  • kamena vuna 10-20cm
  • niskoemisiona stakla, stolarija sa termozaštitom
  • kalorimetri u svim stanovima
  • kondenzacioni kotlovi

Sa ciljem da se poboljša energetska efikasnost, ali i smanje troškovi, za svaki stan su postavljeni setovi sa pripremom za postavku vodomera za pojedinačno obračunavanje utroška vode, spremni za promenu načina obračuna.

Elementi Zelenog koncepta stanovanja

1. Zeleni krov

Na krovu zgrade nalazi se bašta veličine 117,5 m2 sa dečjim igralištem dostupna na korišćenje svim stanarima. Ova zelena površina dostupna je svim stanarima, a osim estetske funkcije, zeleni krov deluje i kao toplotna izolacija što troškove grejanja smanjuje i do 20%. Ovakva zelena površina takođe upija zvuk i smanjuje uticaj buke, te produžava životni vek krova štiteći ga od UV zračenja, a zelenilo filtrira vazduh čime se stvara kvalitetnija mikroklima.

Osim zajedničke bašte, postoji i 600 m2 zelenih površina koje pripadaju stambenim jedinicama na poslednjoj etaži.

2. Zelene terase

Futoška 57 je prvi objekat u Novom Sadu koji ima sistem zelenih terasa. Ograde na terasama su projektovane kao žardinjere sa sprovedenim zalivnim sistemom „kap po kap“ i zasađenim zelenilom. Zalivni sistem omogućava stanarima da uvek imaju bujno zelenilo na terasama bez obaveze zalivanja, a biljkama tačno onoliko vode koliko im je potrebno.

3. Zeleni zid

Zeleni zid je još jedna novost u zelenoj gradnji. U potpunosti hidroponičan, odnosno bez zemljišta, sadrži biljke koje napreduju u sličnim vertikalnim sredinama u prirodi. Krajnji rezultat daje vizuelno prijatno zelenilo koje obezbeđuje čistiji vazduh u zatvorenom prostoru.

4. Eko punkt za reciklažu otpada

U suterenu zgrade se nalazi mini punkt za separaciju reciklažnog otpada i dve prese za PET ambalažu i limenke. Sklapanjem saradnje sa firmama koje odnose reciklažni otpad, stanarima je omogućeno da recikliraju papir, plastiku i limenke, što će doprineti budžetu Skupštine stanara i podizanju svesti o zaštiti životne sredine.

5. Servisna stanica za bicikle

U biciklani se nalazi servisna stanica koja ima nosače na koji se bicikl može podizati, a sadrži i različite alate za osnovnu popravku poput ključeva, uključujući i imbuse, montirače guma, šrafcigere i slično. Osim toga, stanica je opremljena i pumpom za vazduh na kojoj se mogu pumpati gume sa klasičnim, automobilskim i „presta“ ventilima bez dodatnih adaptera.

Kompanija Erker inženjerig je Zelenim konceptom stanovanja postavila temelj onoga što bi, ne samo zelena i održiva gradnja trebalo da bude, već uopšte – ono što bi gradnja u urbanim celinama trebalo da podrazumeva. Ideja je da se Zeleni koncept stanovanja proširi, ne samo u Novom Sadu, već u celoj Srbiji i regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

28. januar 2019. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

Saso Berger CEO Slovenian Petrol

Sašo Berger došao na čelo slovenačke energetske kompanije Petrol

28. januar 2019. - Nadzorni odbor Petrola je objavio da je član Upravnog odbora Sašo Berger postavljen za predsednika tog tela

EBRD i NLB banka poptisale ugovor o finansiranju zelenih investicija u Crnoj Gori

EBRD i NLB banka potpisale ugovor o finansiranju zelenih investicija u Crnoj Gori

28. januar 2019. - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je ugovor sa NLB bankom o dodeli kredita za razvoj zelenih investicija u Crnoj Gori

srbija NEKP energetska zajednica preporuke

Energetska zajednica traži od Srbije ambicioznije ciljeve za OIE i energetsku efikasnost u NEKP-u

28. januar 2019. - Sekretarijat Energetske zajednice analizirao je Nacrt nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije i objavio svoje preporuke