x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Beograd u reklami za organsku hranu osvanuo kao grad kakav bi mogao da bude

01.02.2019. | Komentari: 0Autor:

;

Na samom kraju januara najzađeniji na listi većih gradova sveta po rangiranju AirVisual, Beograd se nedavno zazeleneo u viralnoj reklami za organsku hranu nemačkog lanca supermarketa Penny. Virtuelno zelenilo transformisalo je čak i brutalizam Novog Beograda u bajkovitu sredinu u kojoj vlada zdravlje i dobro raspoloženje.

U reklami Nena, javnosti poznata po hitu 99 Luftballoons iz 80-ih, a danas i po svom održivom načinu života, peva o divnom danu dok prolazi kroz Beograd, okružena, za potrebe scenografije dodatim, stvarnim i virtuelnim zelenilom, urbanim baštama, ptičicama i leptirićima.

Foto: penny.de

Za mnoge, na samom kraju tužna scena – Stari savski most, kome su u realnosti izgleda odbrojani dani, transformisan je u nestvarnu strukturu obraslu drvećem i drugim zelenilom.

I dok je Stari savski most možda stvar prošlosti, bar na mestu na kom je izgrađen 1942. godine, održiv razvoj Beograda je stvar budućnosti, pod uslovom da gradske vlasti počnu da rešavaju strukturne probleme vezane za aerozagađenje, upravljanje otpadom i prostorno planiranje, ali i pod uslovom da svaki stanovnik doprinese zdravijem i zelenijem životu u gradu.

Ovo drugo je moguće i bez uplitanja vlasti, jer svako može svoju terasu da obogati zelenilom, da ne prlja javne zelene površine i da ne parkira auto gde ugrožava javni interes ili čak i da ga ne vozi ako ne mora. Da i ne govorimo o grejanju sagorevanjem opasnog otpada kao što su plastika i gume, koje gradove širom regiona zimi svrstava među najzagađenije gradove sveta.

Zeleni krovovi su jedno od rešenja koja je razvila današnja arhitektura pri nalaženju održivih rešenja za savremenu gradnju, a Balkan Green Energy News je nedavno predstavio i Zeleni koncept stanovanja koji podrazumeva zeleni krov, zelene terase i zelene zidove.

Rešenja, dakle, postoje, a na svima nama je da ih i primenimo ako želimo život koji liči na nemačku reklamu za organsku hranu, snimljenu u nestvarnom gradu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.