Životna sredina

Beograd u reklami za organsku hranu osvanuo kao grad kakav bi mogao da bude

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Na samom kraju januara najzađeniji na listi većih gradova sveta po rangiranju AirVisual, Beograd se nedavno zazeleneo u viralnoj reklami za organsku hranu nemačkog lanca supermarketa Penny. Virtuelno zelenilo transformisalo je čak i brutalizam Novog Beograda u bajkovitu sredinu u kojoj vlada zdravlje i dobro raspoloženje.

U reklami Nena, javnosti poznata po hitu 99 Luftballoons iz 80-ih, a danas i po svom održivom načinu života, peva o divnom danu dok prolazi kroz Beograd, okružena, za potrebe scenografije dodatim, stvarnim i virtuelnim zelenilom, urbanim baštama, ptičicama i leptirićima.

Foto: penny.de

Za mnoge, na samom kraju tužna scena – Stari savski most, kome su u realnosti izgleda odbrojani dani, transformisan je u nestvarnu strukturu obraslu drvećem i drugim zelenilom.

I dok je Stari savski most možda stvar prošlosti, bar na mestu na kom je izgrađen 1942. godine, održiv razvoj Beograda je stvar budućnosti, pod uslovom da gradske vlasti počnu da rešavaju strukturne probleme vezane za aerozagađenje, upravljanje otpadom i prostorno planiranje, ali i pod uslovom da svaki stanovnik doprinese zdravijem i zelenijem životu u gradu.

Ovo drugo je moguće i bez uplitanja vlasti, jer svako može svoju terasu da obogati zelenilom, da ne prlja javne zelene površine i da ne parkira auto gde ugrožava javni interes ili čak i da ga ne vozi ako ne mora. Da i ne govorimo o grejanju sagorevanjem opasnog otpada kao što su plastika i gume, koje gradove širom regiona zimi svrstava među najzagađenije gradove sveta.

Zeleni krovovi su jedno od rešenja koja je razvila današnja arhitektura pri nalaženju održivih rešenja za savremenu gradnju, a Balkan Green Energy News je nedavno predstavio i Zeleni koncept stanovanja koji podrazumeva zeleni krov, zelene terase i zelene zidove.

Rešenja, dakle, postoje, a na svima nama je da ih i primenimo ako želimo život koji liči na nemačku reklamu za organsku hranu, snimljenu u nestvarnom gradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski-dan-muzike-umetnici-Spasimo-plavo-srce-Evrope-rambo-amadeus

Povodom Svetskog dana muzike 40 umetnika podržalo kampanju Spasimo plavo srce Evrope za zaštitu balkanskih reka

19 June 2020 - Četrdeset poznatih umetnika iz regiona Balkana, među kojima su Darko Rundek i Rambo Amadeus, podiglo...

Rashladi grad – ubelezi klimatski izazov u Beogradu

Rashladi grad – obeleži klimatski izazov u Beogradu i predloži rešenje

17 June 2020 - Centar za promociju nauke otvorio je mogućnost za građane da u Beogradu prepoznaju i na...

Krusevac osvojio nagradu Evropske nedelje mobilnosti

Kruševac osvojio nagradu Evropske nedelje mobilnosti za 2019.

29 May 2020 - Kruševac je dobitnik nagrade Evropske nedelje mobilnosti za 2019. godinu u kategoriji većih opština, a...

ilegalna-trgovina-divljim-zivotinjama-COVID-19

Zaustavljanje ilegalne trgovine divljim životinjama sprečava širenje bolesti poput COVID-19

15 May 2020 - COVID-19 nije ni prva, a verovatno ni poslednja zoonotska bolest – koja se prenosi sa...