Životna sredina

Beograd u reklami za organsku hranu osvanuo kao grad kakav bi mogao da bude

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Na samom kraju januara najzađeniji na listi većih gradova sveta po rangiranju AirVisual, Beograd se nedavno zazeleneo u viralnoj reklami za organsku hranu nemačkog lanca supermarketa Penny. Virtuelno zelenilo transformisalo je čak i brutalizam Novog Beograda u bajkovitu sredinu u kojoj vlada zdravlje i dobro raspoloženje.

U reklami Nena, javnosti poznata po hitu 99 Luftballoons iz 80-ih, a danas i po svom održivom načinu života, peva o divnom danu dok prolazi kroz Beograd, okružena, za potrebe scenografije dodatim, stvarnim i virtuelnim zelenilom, urbanim baštama, ptičicama i leptirićima.

Foto: penny.de

Za mnoge, na samom kraju tužna scena – Stari savski most, kome su u realnosti izgleda odbrojani dani, transformisan je u nestvarnu strukturu obraslu drvećem i drugim zelenilom.

I dok je Stari savski most možda stvar prošlosti, bar na mestu na kom je izgrađen 1942. godine, održiv razvoj Beograda je stvar budućnosti, pod uslovom da gradske vlasti počnu da rešavaju strukturne probleme vezane za aerozagađenje, upravljanje otpadom i prostorno planiranje, ali i pod uslovom da svaki stanovnik doprinese zdravijem i zelenijem životu u gradu.

Ovo drugo je moguće i bez uplitanja vlasti, jer svako može svoju terasu da obogati zelenilom, da ne prlja javne zelene površine i da ne parkira auto gde ugrožava javni interes ili čak i da ga ne vozi ako ne mora. Da i ne govorimo o grejanju sagorevanjem opasnog otpada kao što su plastika i gume, koje gradove širom regiona zimi svrstava među najzagađenije gradove sveta.

Zeleni krovovi su jedno od rešenja koja je razvila današnja arhitektura pri nalaženju održivih rešenja za savremenu gradnju, a Balkan Green Energy News je nedavno predstavio i Zeleni koncept stanovanja koji podrazumeva zeleni krov, zelene terase i zelene zidove.

Rešenja, dakle, postoje, a na svima nama je da ih i primenimo ako želimo život koji liči na nemačku reklamu za organsku hranu, snimljenu u nestvarnom gradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bef 2023 aukcije neda lazendic

Neda Lazendić: Srbija ima pouzdano okruženje za investicije u obnovljivu energiju

1. februar 2019. - Neda Lazendić je bila jedan od govornika na panelu Četiri izazova za značajnije učešće obnovljivih izvora u regionu na konferenciji BEF 2023.

bef 2023 baterije PPA maja turkovic cwp

Maja Turković: Baterije će automatski počistiti veliki broj zahteva za priključenje na mrežu

1. februar 2019. - Obaveza instaliranja baterija će povećati ulaganje u nove elektrane 20-30 odsto, rekla je ona na Beogradskom energetskom forumu 2023.

energija iz otpada srbija steta korist

Video: Energija iz otpada – realna briga ili prilika za rešavanje problema?

1. februar 2019. - Korišćenje otpada za dobijanje energije je sastavni deo hijerarhije upravljanja otpadom i izaziva suprostavljene stavove u Srbiji

vinca spaljivanje otpada deponija beo cista energija

Beo Čista Energija započela proizvodnju energije spaljivanjem otpada u Vinči (VIDEO)

1. februar 2019. - Postrojenjem upravljaju francuska Veolia i japanski Itochu, koji su sa Gradom Beogradom sklopili ugovor o javno-privatnom partnerstvu